English Porter NITRO
Ostoja
Lekki czekoladowy porter, z nutami orzechów, karmelu i toffi, o pięknej kremowej teksturze, którą zawdzięcza azotowi użytemu do wysycenie piwa. Do sięgnięcia po ten styl namówiła nas ekipa Szynkarni - legendarnego pubu z kraftem będącego obowiązkowym punktem odwiedzin wszystkich miłośników dobrego piwa we Wrocławiu. Jesteśmy zaszczyceni, że mogliśmy uwarzyć to piwo w kooperacji i to z nie byle jakiej okazji! Wrocławska ostoja angielskiej klasyki - jedyny taki adres w okolicy - obchodzi swoje 11 urodziny. Sto lat, Szynkarnio!
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 5% obj.
Scottish Heavy
przekład
W uznaniu dla wielkiego dziedzictwa jakim jest piwowarstwo domowe oraz z okazji 11 urodzin gdańskiej Pułapki przygotowaliśmy piwo, które w swej kuchni uwarzył lata temu Wojciech Skoracki. Wojciech - na co dzień szef kuchni i współwłaściciel legendarnego gdańskiego pubu z kraftem - jak każdy piwowar domowy przez lata marzył, by przełożyć swoje recepturki z małych na duże garnki. Tak oto powstał Przekład. Scottish Heavy, wbrew nazwie stylu, jest piwem lekkim, nadającym się do picia na litry, a nie szklanki!
- Ekstrakt: 10% wag.
- alk. 4% obj.
Vienna lager
wycieczka
Kolejne nowe piwo z Przetwórni Chmielu i kolejny klasyk. Przed Wami klarowny, bursztynowo-czerwony, solidnie nachmielony na goryczkę lager. To co, zabierasz się z nami na wycieczkę do Wiednia!?
- Ekstrakt: 12.5% wag.
- alk. 5.5% obj.
brown ale
refleks
To było modne w 2014... Ale mamy refleks! Klasyki to nasza pasja, to sięgamy po styl, którego na naszym kraftowym rynku mało. Podeszliśmy do tematu klasycznie, po brytyjsku. W aromacie karmel, czekolada i prażone orzechy. W smaku podobnie. Do tego - dzięki wysyceniu azotem - piękna kremowa tekstura. Do picia na litry, nie na szklanki!
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 5.5% obj.
Czech style Pils
krążek
iwo i hokej to chyba dwie największe miłości Czechów. Na hokeju może i się nie znamy, ale na piwie chyba całkiem nieźle. A że w klasycznych stylach się specjalizujemy, to - nieco na fali ostatnich sukcesów czeskiej reprezentacji - postanowiliśmy uwarzyć klasyczną czeską jedenastkę i pół i nazwać ją krążek. Mamy nadzieję, że realizacja była równie dobra co pomysł!
- Ekstrakt: 11.5% wag.
- alk. 4.5% obj.
chocolate NITRO stout
deseń
To piwo to nasz hołd dla klasycznych stoutów wysycanych azotem. Czekoladowe, super pijalne o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze. Do zasypu wybraliśmy słody pochodzące z rzemieślniczej, rodzinnej holenderskiej słodowni The Swaen.
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 5.5% obj.
oatmeal stout NITRO
tekstura
To piwo to nasz hołd dla klasycznych stoutów wysycanych azotem. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze. Płatki i słód owsiany dodają piwu pełni.
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 4.8% obj.
Munich Helles
kontra
Monachijskie jasne - Munich Helles to najpopularniejsze piwo w południowych Niemczech. Uwarzone po raz pierwszy w końcu XIX wieku w kontrze do popularnych pilznerów. Jasne, pełne, słodowe, o nieco bardziej subtelnej goryczce i niższym aromacie chmielowym niż czeski pilzner.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
pszeniczne
pszenica
Klasyczne, jasne, lekkie pszeniczne piwo do picia na co dzień. Pszenica swój charakter zawdzięcza przede wszystkim specjalnym drożdżom, które nadają piwu aromat bananów i goździków.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
Berliner Weisse
lotka
Lekka, zwiewna, (w)chodzi bardzo szybko. Niekoniecznie zagrasz nią w badmintona, ale po ciężkim treningu sprawdzi się doskonale w roli izotoniku. Berliner Weisse to bardzo lekkie, kwaśne pszeniczne piwo idealnie wpisujące się w naszą filozofię - uwarzyliśmy je do picia na litry nie na szklanki. Oryginalnie warzone w Berlinie, od dłuższego czasu zdobywa popularność pośród miłośników kwaśnych piw w całej Europie. My sięgamy po najbardziej klasyczną wersję - bez dodatku owoców.
- Ekstrakt: 10% wag.
- alk. 3.5% obj.
Irish dry stout
harfa
Harfa to nasz hołd dla klasycznych irlandzkich stoutów wysycanych azotem. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.5% obj.
Dortmunder
studnia
Dortmunder to klasyczny jasny lager, warzony tradycyjnie na wodzie z dużą zawartością minerałów (siarczanów, węglanów i chlorków), czego efektem - w bezpośrednim porównaniu do pilsów - jest bardziej wyrazisty smak. Mineralność jest tu na poziomie wody mineralnej.
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 4.8% obj.
keller
piwnica
Piwnica to keller, czyli jasny, niefiltrowany, delikatnie nagazowany klasyczny lager. W dawnych czasach, kiedy nie było jeszcze systemów chłodniczych, to naturalnie mętne piwo fermentowało w niezaszpuntowanych beczkach w głębokich podziemiach browaru. Specjalistami w tym temacie byli Bawarczycy z Frankonii. Staraliśmy się im dorównać! Udało się?
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.8% obj.
oatmeal stout
aksamit
Aksamit jest aksamitny. Jedwabisty, kremowy, czekoladowo-kawowy. To kolejne piwo, które wpisuje się w naszą filozofię - nadaje się do picia na litry, nie na szklanki!
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.7% obj.
dry stout
pompa
Pompa to nasz hołd dla klasycznych brytyjskich stoutów. W wyspiarskich pubach nalewa się je często za pomocą ręcznej pompy. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4% obj.
kölsch style ale
sztanga
Sztanga to nasz hołd dla piwa warzonego w Kolonii. Nazwa pochodzi od szkła, w którym jest serwowane. Wysoka, długa i prosta szklanka nazywana jest sztangą - z niemieckiego die Stange. Tradycyjny Kölsch fermentowany jest drożdżami górnej fermentacji, ale przypomina charakterem klasycznego lagera. Bardzo jasne, niezwykle klarowne, lekkie orzeźwiające piwo idealnie wpisuje się w naszą dewizę - „do picia na litry, nie na…sztangi”.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.8% obj.
marcowe
precel
Precel to klasyczny bawarski bursztynowy lager. Gładki, delikatnie kremowy. Goryczka jest tu wyraźnie zaznaczona, acz nieprzesadna. W aromacie wyczujecie nuty chlebowe - tostowe. Marcowe doskonale nadaje się jako kompan na grilla czy do obiadu. Zagryzione preclem szybko znika ze szkła. Prost!
- Ekstrakt: 14.5% wag.
- alk. 5.9% obj.
witbier
słomka
Klasyka belgijskiego piwowarstwa. Lekkie, orzeźwiające piwo pszeniczne z dodatkiem kolendry i skórki z pomarańczy, o charakterystycznej słomkowej barwie i owocowym aromacie. Idealnie gasi pragnienie, doskonale pasuje do obiadu czy wieczornej kolacji.
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 5% obj.
imperialne grodziskie
dym
Nasz hołd dla piwa grodziskiego - jedynego polskiego stylu piwnego. Oryginalne grodziskie to bardzo lekkie, bardzo jasne wędzone piwo pszeniczne. W naszej interpretacji staraliśmy się wiernie odtworzyć wszystkie jego najważniejsze cechy, z pominięciem zawartości alkoholu. Dym to wersja imperialna - Grodzisz na zimę, kiedy to chętniej sięgamy po piwa bardziej treściwe.
- Ekstrakt: 11.5% wag.
- alk. 5% obj.
pils
kanon
Jasne, lekkie, klarowne piwo do picia na co dzień. Inspirowane tradycyjnym piwowarstwem z Czech i Niemiec: z wyraźnie zaznaczoną goryczką, bez zbędnych udziwnień. Pils. Po prostu pils - piwowarski kanon.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
milk stout
kanka
Bez dodatków, bez aromatów, bez kombinowania. Klasyczny milk stout. Po prostu. W aromacie kawa z mlekiem i czekolada, w smaku podobnie, słodycz delikatna, nienachalna.
- Ekstrakt: 20% wag.
- alk. 7% obj.
"Takiej gorzkiej ipki to ja bym się napił, ale te browary to tylko soczki robią." Każdy kto pracuje w sklepie czy pubie z kraftem albo był na jakimś piwnym festiwalu słyszał ten tekst nie raz. Teraz - zgodnie z zasadą "kiedyś to było" - to nawet jak browar solidnie dowali tego chmielu na goryczkę, to i tak nie będzie to samo. To se nevrati, jak słusznie zauważył kolega z Ziemki. Mimo wszystko próbujemy. W kontrze do lekkiej hazy ipki proponujemy Wam wytrawnego west coasta fermentowanego lagerowymi drożdżami. Czy jest gorzki? Bardzo! Czy owocowy aromat nowozelandzkich chmieli tę goryczkę obniża? Zdecydowanie nie! Ile to ma IBU!? Nie liczyliśmy. Jest srogo. Każdy ma swoją skale goryczki, ale tym piwem zdecydowanie wyszliśmy poza naszą standardową. Tyle możemy obiecać!
Dystrybucja puszek i kegów rusza w przyszłym tygodniu! Polecamy! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
NZ Hops Ltd 💚💚💚
W nowy rok szkolny wejdziemy z dwoma premierami. Tym razem nie będą to klasyki, ale sięgniemy po dwie ipki. Pierwszą z nich jest lekki, soczysty New England chmielony Alorą i Sabro. Piwo wpisuje się w naszą filozofię i zdecydowanie będzie "do picia na litry, nie na szklanki"! Spróbujcie koniecznie! Puszki oraz kegi wyruszą w Polskę w przyszłym tygodniu! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Przetwórnia Chmielu z piwem bez chmielu! Tak, przyznajemy się, czasem i bez niego da się zrobić coś smacznego! Dużą ilość chmielu zastąpiliśmy po prostu dużą ilością owoców. Baza - jak to w Gose - jest słono-kwaśna, ale to dodatki mają tu decydujące znaczenie. Słodkie liczi świetnie kontruje soczysta limonka. Twist jest idealną propozycją na końcówkę lata! Spróbujcie koniecznie! Kegi wyruszają w Polskę w przyszłym tygodniu. Puszki też będą! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Czy jest w Stan Umysłu Stegny ?
Kto w krafcie wyznacza trendy? Wiadomo, Amerykanie. No i Amerykanie mówią, że warto wrzucić do gotowania płatków orkiszowych, bo piwo będzie wtedy bardziej gładkie. Postanowiliśmy to sprawdzić i podążyć za tym trendem! I wiecie co, wydaje się, że Amerykanie mieli rację. Efekt jest niezwykły, choć niemały w tym również udział chmieli, które wybraliśmy do zasypu. Kokosowo-mandarynkowe Sabro oraz grejpfrutowo-kumkwatowe Riwaka pięknie ze sobą współgrają. A że chmielu nie szczędziliśmy to wyszło bardzo smacznie! Kegi i puszki wysyłamy w Polskę w środę! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
11 urodziny gdańskiej Pułapki już w sobotę, a jednym z dwóch piw urodzinowych na tę okazję będzie Przekład! W uznaniu dla wielkiego dziedzictwa jakim jest piwowarstwo domowe przygotowaliśmy piwo, które w swej kuchni uwarzył lata temu Wojciech Skoracki. Wojciech - na co dzień szef kuchni i współwłaściciel legendarnego gdańskiego pubu z kraftem - jak każdy piwowar domowy przez lata marzył, by przełożyć swoje recepturki z małych na duże garnki. Spełniliśmy jego marzenie, doskonale się przy tym bawiąc! 😁
Scottish Heavy, wbrew nazwie stylu, jest piwem lekkim, nadającym się do picia na litry, a nie szklanki! Przekład ma kolor ciemnego bursztynu i kremową pianę. W aromacie wyczujecie nuty karmelu i toffi, ale smak zaskakuje - słodki zapach kontruje spora jak na styl goryczka. Wyszło pysznie, choć wiadomo, pierwowzór był na pewno lepszy! Wszystkich, którzy długi weekend spędzają akurat w Gdańsku zachęcamy do wizyty w Pułapka. Sobotnia impreza będzie na pewno fajna! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Piłem. Rzadko przychodzi zaskoczenie. I Wam się udało. Po prostu sztos. Idźmy tą drogą. 🎖🔥💪
W przyszłym tygodniu chcielibyśmy Was zabrać na wycieczkę... Co powiecie na stolicę Austrii!? Klasyczne style to nasza specjalność, więc nie zwalniamy tempa i tym razem sięgamy po lagera wiedeńskiego. Wycieczka to klarowne, bursztynowo-czerwone, solidnie nachmielone na goryczkę piwo. Nie musimy chyba dodawać, że jest do picia na litry, nie na szklanki!? Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak smakowało! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Na azocie? :P
Jest szansa na lichtenheinera?
Dziś swoje siódme urodziny świętuje Craft Beer Muranów! Warszawskiemu multitapowi życzymy wszystkiego najlepszego! A toast wznosimy specjalną - urodzinową Drobinką. Lekkie, soczyste IPA podkręciliśmy zestem z pomarańczy! Sto lat! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Nowy Rozdział to kolejna po Nowej Jakości IPA, za którą stoi pewna obietnica z naszej strony. Cały czas staramy się być lepsi, a ta nazwa - z delikatną dozą patosu - ma być swego rodzaju potwierdzeniem zmiany. W przyszłym tygodniu do puszek i kegów rozlewamy zdecydowanie najlepsze double IPA w naszej historii! Nowy Rozdział jest soczysty, owocowy, mega tropikalny. W odbiorze zdaje się być słodszy od ukochanych przez nas ostatnio midwestów, co nie oznacza, że nie ma goryczki. Za aromat odpowiadają tu chmiele pacyficzne - przede wszystkim nowozelandzkie Riwaka i Nectaron. Zdecydowanie zalecamy spróbować! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Ale że brown ale'a uwarzyły!? To było modne w 2014... coż za refleks! Klasyki to nasza pasja, więc sięgamy po styl, którego na naszym kraftowym rynku mało. Podeszliśmy do tematu klasycznie, po brytyjsku. W aromacie karmel, czekolada i prażone orzechy. W smaku podobnie. Do tego - dzięki wysyceniu azotem - piękna kremowa tekstura. Do picia na litry, nie na szklanki! Kegi wyruszą w Polskę w przyszłym tygodniu! Puszki też oczywiście będą! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Jeszcze powiedz, że lekkiego 😍