Otrzymaliśmy dotację na projekt pod tytułem: "Wprowadzenie na rynek piw jasnych niskoalkoholowych wysycanych azotem.” Zakłada on inwestycję w środki trwałe Piwowarskiej Grupy Rzemieślniczej Książenice Sp. z o. o. związaną z wprowadzeniem na rynek nowych produktów w postaci piw niskoalkoholowych wysycanych azotem. Celami projektu, oprócz wprowadzenia nowych produktów na rynek, są: zwiększenie konkurencyjności przedsiębiorstwa na rynku piw rzemieślniczych i kraftowych oraz wzrost rozpoznawalności marki "Przetwórnia Chmielu”.

zobacz jak wygląda
nasz browar
Zębatka

Sekcja klasyczna

Sekcja klasyczna

Sekcja owocowa

Sekcja owocowa

Sekcja chmielowa

Sekcja chmielowa

Sekcja nadzwyczajna

Sekcja nadzwyczajna

Sekcja nadzwyczaj przyjazna

Sekcja nadzwyczaj przyjazna
Sekcja klasyczna

Rosanke

przekład #4

Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Dlatego też do projektu Przekład zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Nie ma żadnych wątpliwości, że należą do nich Karolina i Wojciech Ściana, założyciele i właściciele browaru Cztery Ściany. Jest nam niezmiernie miło, że dostaliśmy szansę na przekład ich legendarnej już receptury na Rosanke. Tradycyjne piwo mazurskich chłopów warzone z dodatkiem przypraw i ziół to zdecydowanie to, czego w naszym bogatym piwowarskim portfolio brakowało!

  • Ekstrakt: 11% wag.
  • alk. 4.3% obj.
przekład #4
Sekcja owocowa

passion fruit sour

przecier+

Nowa wersja naszego flagowego sour ale'a z marakują! Soczyste, gęste, owocowe. Teraz nieco mniej słodkie i jeszcze bardziej kwaśne. Piwo dostępne wyłącznie w kegach.

  • Ekstrakt: 17% wag.
  • alk. 6% obj.
przecier #5
Sekcja chmielowa

Superdelic & Sabro hazy double IPA

przetwór #1

Skoro nazywamy się Przetwórnia Chmielu to powinniśmy przetwarzać chmiel, co nie? Zaczynamy zatem nową serię piw napakowanych chmielem. Przed Wami pierwsze z wielu soczyste, mętne, turbo owocowe double IPA. Za wspaniały aromat odpowiadają tu mega tropikalny Superdelic praz śmietankowo-kokosowe Sabro.

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 7.5% obj.
przetwór #1
Sekcja nadzwyczajna

grodziskie marcowe

grupa G6+

GRUPA G6 to nieformalna grupa powołana w jednym celu - by sławić dobre imię piwowarskiego skarbu Polski, jakim jest piwo grodziskie! Jak chcemy to osiągnąć? Łamiąc wszelkie zasady i konwencje, działając wbrew logice oraz podejmując najtrudniejsze wyzwania. Tym razem sięgamy po grodziskie marcowe - piwo, którego od dziesiątek lat nie uwarzył żaden komercyjny browar! GRUPA G6 rozrasta się natomiast do Grupy G6+!

  • Ekstrakt: 7.7% wag.
  • alk. 2.7% obj.
grupa G6+
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

Rosanke

przekład #4

Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Dlatego też do projektu Przekład zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Nie ma żadnych wątpliwości, że należą do nich Karolina i Wojciech Ściana, założyciele i właściciele browaru Cztery Ściany. Jest nam niezmiernie miło, że dostaliśmy szansę na przekład ich legendarnej już receptury na Rosanke. Tradycyjne piwo mazurskich chłopów warzone z dodatkiem przypraw i ziół to zdecydowanie to, czego w naszym bogatym piwowarskim portfolio brakowało!

  • Ekstrakt: 11% wag.
  • alk. 4.3% obj.
przekład #4

O browarze

Zaczynaliśmy jak wszyscy - od warzenia w domu. Od pierwszej warki przygotowanej w piwnicy, do realizacji wielkiego marzenia - jakim było otwarcie własnego browaru - minęło 7 lat. Największym impulsem do uruchomienia produkcji na dużej warzelni okazało się zwycięstwo w konkursie piw domowych - receptura Łukasza, właściciela i głównego piwowara Przetwórni Chmielu, została przeniesiona na duże garnki i trafiła do dystrybucji w całej Polsce. To właśnie wtedy zdecydował on, że warto spróbować postawić na komercyjne piwowarstwo. Pozyskanie sprzętu i ogarnięcie formalności zajęło prawie dwa lata.

Oryginalny plan zakładał budowę dużego browaru z warzelnią 20 hektolitrów i 16 zbiornikami po 40 hektolitrów każdy, niestety nie udało się uzyskać środków na jego realizację. Zaczęliśmy zatem od czegoś zdecydowanie mniejszego - warzelni 10 hektolitrów oraz trzech zbiorników po 20 hektolitrów każdy. Przy takiej skali musieliśmy zdecydować o kontynuowaniu naszej dotychczasowej pracy, a w browarze działać po godzinach.

W marcu 2019 roku na rynek trafiło nasze pierwsze piwo - american pale ale, chwile po nim muesli stout oraz DDH IPA. Dużym wsparciem w rozwoju browaru była współpraca ze znajomymi poznanymi w czasach, kiedy warzyliśmy w domu, a następnie sędziowaliśmy na konkursach piwnych.

Zębatka

Decyzja o udostępnieniu warzelni projektom realizowanym przez naszych przyjaciół pomogła w szybkiej rozbudowie i tak, z początkowych 3 tanków leżakowych, rozrośliśmy się do ponad 15. Daje to możliwość warzenia wielu różnorodnych piw, którymi chcemy zachwycać i zaskakiwać naszych klientów. Rozlewamy je do kegów oraz w niewielkiej ilości do puszek.

W drugiej połowie 2022 roku stajemy u progu kolejnej wielkiej zmiany, jaką jest odświeżenie wizerunku poprzez wprowadzenie nowej, przejrzystej linii piw w estetycznych etykietach, podzielonej na serie, zwane sekcjami. I nie jest to nasze ostatnie słowo!

Aktualności

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Skoro nazywamy się Przetwórnia Chmielu to powinniśmy przetwarzać chmiel, co nie? Zaczynamy zatem nową serię piw napakowanych chmielem. Przed Wami pierwsze z wielu soczyste, mętne, turbo owocowe double IPA. Za wspaniały aromat odpowiadają tu mega tropikalny Superdelic oraz mandarynkowo-kokosowe Sabro. Po pierwszych testach czujemy jeszcze aloes i trochę owoców cytrusowych. 

Majstrowaliśmy ostatnio sporo przy naszym sprzęcie do chmielenia, ciągle staramy się udoskonalać naszą pracę, tak żeby nie tylko poprawić jakość i smak, ale również trwałość. Mamy ogromną nadzieję, że nową serią piw trafimy w gusta miłośników soczystych i mętnych ipek. By zwrócić uwagę na zmiany postanowiliśmy również zmienić nieco warstwę wizualną. To co, skaczecie z nami do basenu pełnego chmielu!? Tylko nie zapomnijcie o czepku...

Skoro nazywamy się Przetwórnia Chmielu to powinniśmy przetwarzać chmiel, co nie? Zaczynamy zatem nową serię piw napakowanych chmielem. Przed Wami pierwsze z wielu soczyste, mętne, turbo owocowe double IPA. Za wspaniały aromat odpowiadają tu mega tropikalny Superdelic oraz mandarynkowo-kokosowe Sabro. Po pierwszych testach czujemy jeszcze aloes i trochę owoców cytrusowych.

Majstrowaliśmy ostatnio
... See MoreSee Less

1 day ago
Pierwsza premiera 2025 roku to pierwszy w historii naszego browaru porter bałtycki! Termin rozlewu wybraliśmy oczywiście nieprzypadkowo, w końcu w przyszłą sobotę świętujemy Baltic Porter Day. Do Kotwicy podeszliśmy bardzo klasycznie - delikatną paloność i zaznaczoną goryczkę równoważy mocno czekoladowa baza słodowa.  W aromacie praliny, kawa zbożowa oraz nuta suszonych owoców - śliwek i wiśni. Powinno trafić w gusta miłośników stylu. Dystrybucja beczek ruszyła dzisiaj, a puszki do sklepów i hurtowni dostarczymy w przyszłym tygodniu. Smacznego!

Pierwsza premiera 2025 roku to pierwszy w historii naszego browaru porter bałtycki! Termin rozlewu wybraliśmy oczywiście nieprzypadkowo, w końcu w przyszłą sobotę świętujemy Baltic Porter Day. Do Kotwicy podeszliśmy bardzo klasycznie - delikatną paloność i zaznaczoną goryczkę równoważy mocno czekoladowa baza słodowa. W aromacie praliny, kawa zbożowa oraz nuta suszonych owoców - śliwek i wiśni. Po ... See MoreSee Less

5 days ago

Comment on Facebook

Super news! Jaki ekstrakt oraz alko?

Witajcie w Nowym Roku! Życzymy Wam, żeby 2025 okazał się dla Was wspaniałym czasem, pełnym sukcesów i dobrego piwa! 

Początek stycznia to doskonały czas na podsumowania. Za nami bardzo intensywne 12 miesięcy, które zdecydowanie możemy uznać za niezwykle udane. W 2024 zaprezentowaliśmy ponad 50 premierowych piw, z czego 48 trafiło w puszki. Nasi piwowarzy przygotowali warki w przeróżnych stylach - uwarzyliśmy bardzo dużo klasyki, były ipki, soury i imperialne stouty. Po raz pierwszy uruchomiliśmy również maszynę do azotowania, wprowadzając na rynek serię piw NITRO. Do największych sukcesów zdecydowanie należy zaliczyć zamieszanie wokół dwóch niesamowitych piw grodziskich - GRUPY G6 i GRUPY G6+ oraz powołanie do życia serii Przekład, w której przypominamy światu o niezwykłym dziedzictwie piwowarstwa domowego. W 2025 roku będziemy dalej kroczyć drogą rozwoju. W browarze szykują się zmiany technologiczne, poprawimy jakość produkcji oraz trwałość naszych piw, wiele wskazuje również na to, że zwiększymy produkcję i zawalczymy mocniej o rynek lokalny. I wydaje się, że to nie wszystko co szykuje dla nas i dla Was Łukasz - założyciel i prezes Przetwórni Chmielu. Podpowiedzią niech będzie to zdjęcie...

Witajcie w Nowym Roku! Życzymy Wam, żeby 2025 okazał się dla Was wspaniałym czasem, pełnym sukcesów i dobrego piwa!

Początek stycznia to doskonały czas na podsumowania. Za nami bardzo intensywne 12 miesięcy, które zdecydowanie możemy uznać za niezwykle udane. W 2024 zaprezentowaliśmy ponad 50 premierowych piw, z czego 48 trafiło w puszki. Nasi piwowarzy przygotowali warki w przeróżnych stylach -
... See MoreSee Less

1 week ago

Comment on Facebook

Budynek nareszcie wraca do branży mleczarskiej?🤣

Piękne zbiornik, takie nowe, takie nie do browaru 😊

Dzisiaj w gościnnych progach @house_of_beer_krakow  bawimy się na Zaprawie Sylwestrowej! W miłym towarzystwie browarów z całej Polski przygotowujemy się do wejścia w Nowy Rok! Wpadajcie do HoBka! Na kranach kilka naszych piw, w tym premierowy Przecier+!

Dzisiaj w gościnnych progach @house_of_beer_krakow bawimy się na Zaprawie Sylwestrowej! W miłym towarzystwie browarów z całej Polski przygotowujemy się do wejścia w Nowy Rok! Wpadajcie do HoBka! Na kranach kilka naszych piw, w tym premierowy Przecier+! ... See MoreSee Less

2 weeks ago
Szanowni Państwo, życzymy Wam pięknych i radosnych Świąt! Oby najbliższe dni dały nieco wytchnienia, a pod choinką niech znajdą się wymarzone prezenty! 

My w browarze też nieco odpoczywamy, ale tuż przed Świętami udało się nam rozlać jeszcze jedną nowość - delikatnie zmodyfikowaną wersję naszego ulubionego sour ale’a z marakują. Książeniccy piwowarzy uradzili, że nowa warka musi być bardziej kwaśna i nieco lżejsza. Wyszło przepięknie!

Przecier+ dostępny jest tylko i wyłącznie w kegach. Będzie go można spróbować między innymi na ostatniej piwnej imprezie tego roku z naszym udziałem - 28.12 bawimy się na Zaprawie Sylwestrowej w House of Beer - Kraków. Do zobaczenia!

Szanowni Państwo, życzymy Wam pięknych i radosnych Świąt! Oby najbliższe dni dały nieco wytchnienia, a pod choinką niech znajdą się wymarzone prezenty!

My w browarze też nieco odpoczywamy, ale tuż przed Świętami udało się nam rozlać jeszcze jedną nowość - delikatnie zmodyfikowaną wersję naszego ulubionego sour ale’a z marakują. Książeniccy piwowarzy uradzili, że nowa warka musi być bardziej kwaśn
... See MoreSee Less

3 weeks ago

Comment on Facebook

każdy ma inaczej, ale wszyscy mają dobrze 🙂

Wczoraj mieliśmy przyjemność uczestniczyć we wspaniałej urodzinowej prywatce w Same Krafty - multitap. Piękna była to impreza! Marcin, ogromny szacun za stworzenie tak przyjemnej, rodzinnej atmosfery, a pomysł, żeby wszystkie 10 kranów zajęły piwa grodziskie absolutnie rozwalił system! Duża odwaga, wielka sprawa! Chyba jednak wbrew obiegowej opinii fanów piwa grodziskiego jest więcej niż 6… Sto lat!

Wczoraj mieliśmy przyjemność uczestniczyć we wspaniałej urodzinowej prywatce w Same Krafty - multitap. Piękna była to impreza! Marcin, ogromny szacun za stworzenie tak przyjemnej, rodzinnej atmosfery, a pomysł, żeby wszystkie 10 kranów zajęły piwa grodziskie absolutnie rozwalił system! Duża odwaga, wielka sprawa! Chyba jednak wbrew obiegowej opinii fanów piwa grodziskiego jest więcej niż 6… Sto la ... See MoreSee Less

4 weeks ago

Comment on Facebook

Dzięki Tomek! 💚🇵🇱🥂

Przekład #4 uwarzony! Nasi książeniccy piwowarzy zmierzyli się z legendarną domową recepturą Państwa Ścianów. Tym razem sięgneliśmy po wyjątkowo niszowy styl - Rosanke! Mamy wrażenie graniczące z pewnością, że przed nami kolejny sukces! Zdecydowanie będzie to też najbardziej ziołowe piwo w historii Przetwórni Chmielu. W całym browarze pachniało obłędnie! 

Premiera Przekładu #4 Ściany w przyszłym roku!  Browar Cztery Ściany dziękujemy za wizytę! 🥰

Przekład #4 uwarzony! Nasi książeniccy piwowarzy zmierzyli się z legendarną domową recepturą Państwa Ścianów. Tym razem sięgneliśmy po wyjątkowo niszowy styl - Rosanke! Mamy wrażenie graniczące z pewnością, że przed nami kolejny sukces! Zdecydowanie będzie to też najbardziej ziołowe piwo w historii Przetwórni Chmielu. W całym browarze pachniało obłędnie!

Premiera Przekładu #4 Ściany w przyszłym r
... See MoreSee Less

4 weeks ago

Comment on Facebook

Aż zbiornik z tyłu wygięło na wieści o Rosanke 😁

Piękna krata Panie Benie, znaczy się Panie Wojciechu! Czyżby premiera na legendarnej Craft Beer (Ford) Fieście?!

Dziś ważny dzień! Warzymy Przekład #4 oraz świętujemy 10 urodziny @samekrafty! Z tej okazji Marcin przygotował coś specjalnego. Z 10 kranów poleje się aż 10 grodziskich! Wielki to zaszczyt, że pośród nich są aż dwa projekty uwarzone u nas. Prócz GRUPY G6+ będzie również okazja spróbować świętego Graala 6 miłośników grodziskiego: pierwszego i jedynego do tej pory grodziskiego 100% żytniego! To co, wieczorem widzimy się na warszawskiej Starówce!?

Dziś ważny dzień! Warzymy Przekład #4 oraz świętujemy 10 urodziny @samekrafty! Z tej okazji Marcin przygotował coś specjalnego. Z 10 kranów poleje się aż 10 grodziskich! Wielki to zaszczyt, że pośród nich są aż dwa projekty uwarzone u nas. Prócz GRUPY G6+ będzie również okazja spróbować świętego Graala 6 miłośników grodziskiego: pierwszego i jedynego do tej pory grodziskiego 100% żytniego! To co, ... See MoreSee Less

4 weeks ago
Przekład to wspaniała seria, w której prezentujemy doskonałe piwa uwarzone na podstawie domowych receptur wspaniałych ludzi. I tak na przykład Przekład #3 powstał we współpracy z Łukaszem Puszk… Szynkiewiczem. Jest to Foreign extra stout z tonką i pomarańczami. Wiemy, że kiedy piszemy to sami, to może się Wam to wydać niewiarygodne, ale po pierwszych degustacjach i opiniach z zaprzyjaźnionych miejsc z dużym przekonaniem stwierdzamy, że to jedno z naszych najlepszych piw w tym roku. Jeśli nie najlepsze. Wczoraj wysłaliśmy puszki do hurtowni, więc jest szansa, że złapiecie je w swoich ulubionych sklepach specjalistycznych przed świętami. W magazynie czeka jeszcze kilka kegów, które chętnie wyślemy do ulubionych pubów… A już w piątek warzymy kolejny Przekład! Co to będzie za piwo i kto będzie naszym kolejnym gościem? Dowiecie się jutro!

Przekład to wspaniała seria, w której prezentujemy doskonałe piwa uwarzone na podstawie domowych receptur wspaniałych ludzi. I tak na przykład Przekład #3 powstał we współpracy z Łukaszem Puszk… Szynkiewiczem. Jest to Foreign extra stout z tonką i pomarańczami. Wiemy, że kiedy piszemy to sami, to może się Wam to wydać niewiarygodne, ale po pierwszych degustacjach i opiniach z zaprzyjaźnionych miej ... See MoreSee Less

4 weeks ago

dystrybucja

Mobilne
puszkowanie

Prócz produkcji zajmujemy się również rozlewem piwa w puszki za pomocą mobilnej maszyny. Mówiąc krótko - jesteśmy w stanie przyjechać do Twojego browaru i sprawić, że piwo z tanków trafi do wygodnych, lekkich i estetycznych puszek oklejonych Twoją etykietą.

    Jesteś zainteresowany naszymi usługami,
    zostaw nam swój adres email, odezwiemy się!

    Przetwórnia Chmielu – Craft Brewery
    Piwowarska Grupa Rzemieślnicza
    Książenice Sp. z o.o.
    NIP: 529 181 647
    Al. Jarzębinowa 2
    05-825 Książenice,
    Grodzisk Mazowiecki

    Cześć!
    Musisz mieć
    ukończone 18 lat,
    aby odwiedzić
    naszą stronę.
    Przepraszamy.
    Jedynie osoby
    pełnoletnie mogą
    przeglądać zawartość
    tej strony.