Vienna lager
wycieczka
Kolejne nowe piwo z Przetwórni Chmielu i kolejny klasyk. Przed Wami klarowny, bursztynowo-czerwony, solidnie nachmielony na goryczkę lager. To co, zabierasz się z nami na wycieczkę do Wiednia!?
- Ekstrakt: 12.5% wag.
- alk. 5.5% obj.
brown ale
refleks
To było modne w 2014... Ale mamy refleks! Klasyki to nasza pasja, to sięgamy po styl, którego na naszym kraftowym rynku mało. Podeszliśmy do tematu klasycznie, po brytyjsku. W aromacie karmel, czekolada i prażone orzechy. W smaku podobnie. Do tego - dzięki wysyceniu azotem - piękna kremowa tekstura. Do picia na litry, nie na szklanki!
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 5.5% obj.
Czech style Pils
krążek
iwo i hokej to chyba dwie największe miłości Czechów. Na hokeju może i się nie znamy, ale na piwie chyba całkiem nieźle. A że w klasycznych stylach się specjalizujemy, to - nieco na fali ostatnich sukcesów czeskiej reprezentacji - postanowiliśmy uwarzyć klasyczną czeską jedenastkę i pół i nazwać ją krążek. Mamy nadzieję, że realizacja była równie dobra co pomysł!
- Ekstrakt: 11.5% wag.
- alk. 4.5% obj.
chocolate NITRO stout
deseń
To piwo to nasz hołd dla klasycznych stoutów wysycanych azotem. Czekoladowe, super pijalne o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze. Do zasypu wybraliśmy słody pochodzące z rzemieślniczej, rodzinnej holenderskiej słodowni The Swaen.
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 5.5% obj.
oatmeal stout NITRO
tekstura
To piwo to nasz hołd dla klasycznych stoutów wysycanych azotem. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze. Płatki i słód owsiany dodają piwu pełni.
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 4.8% obj.
Munich Helles
kontra
Monachijskie jasne - Munich Helles to najpopularniejsze piwo w południowych Niemczech. Uwarzone po raz pierwszy w końcu XIX wieku w kontrze do popularnych pilznerów. Jasne, pełne, słodowe, o nieco bardziej subtelnej goryczce i niższym aromacie chmielowym niż czeski pilzner.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
pszeniczne
pszenica
Klasyczne, jasne, lekkie pszeniczne piwo do picia na co dzień. Pszenica swój charakter zawdzięcza przede wszystkim specjalnym drożdżom, które nadają piwu aromat bananów i goździków.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
Berliner Weisse
lotka
Lekka, zwiewna, (w)chodzi bardzo szybko. Niekoniecznie zagrasz nią w badmintona, ale po ciężkim treningu sprawdzi się doskonale w roli izotoniku. Berliner Weisse to bardzo lekkie, kwaśne pszeniczne piwo idealnie wpisujące się w naszą filozofię - uwarzyliśmy je do picia na litry nie na szklanki. Oryginalnie warzone w Berlinie, od dłuższego czasu zdobywa popularność pośród miłośników kwaśnych piw w całej Europie. My sięgamy po najbardziej klasyczną wersję - bez dodatku owoców.
- Ekstrakt: 10% wag.
- alk. 3.5% obj.
Irish dry stout
harfa
Harfa to nasz hołd dla klasycznych irlandzkich stoutów wysycanych azotem. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.5% obj.
Dortmunder
studnia
Dortmunder to klasyczny jasny lager, warzony tradycyjnie na wodzie z dużą zawartością minerałów (siarczanów, węglanów i chlorków), czego efektem - w bezpośrednim porównaniu do pilsów - jest bardziej wyrazisty smak. Mineralność jest tu na poziomie wody mineralnej.
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 4.8% obj.
keller
piwnica
Piwnica to keller, czyli jasny, niefiltrowany, delikatnie nagazowany klasyczny lager. W dawnych czasach, kiedy nie było jeszcze systemów chłodniczych, to naturalnie mętne piwo fermentowało w niezaszpuntowanych beczkach w głębokich podziemiach browaru. Specjalistami w tym temacie byli Bawarczycy z Frankonii. Staraliśmy się im dorównać! Udało się?
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.8% obj.
oatmeal stout
aksamit
Aksamit jest aksamitny. Jedwabisty, kremowy, czekoladowo-kawowy. To kolejne piwo, które wpisuje się w naszą filozofię - nadaje się do picia na litry, nie na szklanki!
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.7% obj.
dry stout
pompa
Pompa to nasz hołd dla klasycznych brytyjskich stoutów. W wyspiarskich pubach nalewa się je często za pomocą ręcznej pompy. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4% obj.
kölsch style ale
sztanga
Sztanga to nasz hołd dla piwa warzonego w Kolonii. Nazwa pochodzi od szkła, w którym jest serwowane. Wysoka, długa i prosta szklanka nazywana jest sztangą - z niemieckiego die Stange. Tradycyjny Kölsch fermentowany jest drożdżami górnej fermentacji, ale przypomina charakterem klasycznego lagera. Bardzo jasne, niezwykle klarowne, lekkie orzeźwiające piwo idealnie wpisuje się w naszą dewizę - „do picia na litry, nie na…sztangi”.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.8% obj.
marcowe
precel
Precel to klasyczny bawarski bursztynowy lager. Gładki, delikatnie kremowy. Goryczka jest tu wyraźnie zaznaczona, acz nieprzesadna. W aromacie wyczujecie nuty chlebowe - tostowe. Marcowe doskonale nadaje się jako kompan na grilla czy do obiadu. Zagryzione preclem szybko znika ze szkła. Prost!
- Ekstrakt: 14.5% wag.
- alk. 5.9% obj.
witbier
słomka
Klasyka belgijskiego piwowarstwa. Lekkie, orzeźwiające piwo pszeniczne z dodatkiem kolendry i skórki z pomarańczy, o charakterystycznej słomkowej barwie i owocowym aromacie. Idealnie gasi pragnienie, doskonale pasuje do obiadu czy wieczornej kolacji.
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 5% obj.
imperialne grodziskie
dym
Nasz hołd dla piwa grodziskiego - jedynego polskiego stylu piwnego. Oryginalne grodziskie to bardzo lekkie, bardzo jasne wędzone piwo pszeniczne. W naszej interpretacji staraliśmy się wiernie odtworzyć wszystkie jego najważniejsze cechy, z pominięciem zawartości alkoholu. Dym to wersja imperialna - Grodzisz na zimę, kiedy to chętniej sięgamy po piwa bardziej treściwe.
- Ekstrakt: 11.5% wag.
- alk. 5% obj.
pils
kanon
Jasne, lekkie, klarowne piwo do picia na co dzień. Inspirowane tradycyjnym piwowarstwem z Czech i Niemiec: z wyraźnie zaznaczoną goryczką, bez zbędnych udziwnień. Pils. Po prostu pils - piwowarski kanon.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
milk stout
kanka
Bez dodatków, bez aromatów, bez kombinowania. Klasyczny milk stout. Po prostu. W aromacie kawa z mlekiem i czekolada, w smaku podobnie, słodycz delikatna, nienachalna.
- Ekstrakt: 20% wag.
- alk. 7% obj.
Nowy Rozdział to kolejna po Nowej Jakości IPA, za którą stoi pewna obietnica z naszej strony. Cały czas staramy się być lepsi, a ta nazwa - z delikatną dozą patosu - ma być swego rodzaju potwierdzeniem zmiany. W przyszłym tygodniu do puszek i kegów rozlewamy zdecydowanie najlepsze double IPA w naszej historii! Nowy Rozdział jest soczysty, owocowy, mega tropikalny. W odbiorze zdaje się być słodszy od ukochanych przez nas ostatnio midwestów, co nie oznacza, że nie ma goryczki. Za aromat odpowiadają tu chmiele pacyficzne - przede wszystkim nowozelandzkie Riwaka i Nectaron. Zdecydowanie zalecamy spróbować! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Ale że brown ale'a uwarzyły!? To było modne w 2014... coż za refleks! Klasyki to nasza pasja, więc sięgamy po styl, którego na naszym kraftowym rynku mało. Podeszliśmy do tematu klasycznie, po brytyjsku. W aromacie karmel, czekolada i prażone orzechy. W smaku podobnie. Do tego - dzięki wysyceniu azotem - piękna kremowa tekstura. Do picia na litry, nie na szklanki! Kegi wyruszą w Polskę w przyszłym tygodniu! Puszki też oczywiście będą! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Jeszcze powiedz, że lekkiego 😍
Piwo i hokej to chyba dwie największe miłości Czechów. Na hokeju może i się nie znamy, ale na piwie chyba całkiem nieźle. A że w klasycznych stylach się specjalizujemy, to - nieco na fali ostatnich sukcesów czeskiej reprezentacji - postanowiliśmy uwarzyć klasyczną czeską dwunastkę i nazwać ją krążek. A że potem się okazało, że to jednak jedenastka to materiał na osobną opowieść… Jedno jest pewne: wyszło świetnie. Idealny słodowo-chmielowy balans, a goryczka solidna, nieco powyżej stylu. Porządne jasne pełne, tak jak każdy piwosz lubi najbardziej!
#przetwórniachmielu #krążek #zapowiedz #premiera #wychodzimyzcienia #craftbeer #polskikraft #piwo #browar #przetworniachmielu #piworzemieślnicze #brewery #beer #książenice #pils #czeskipils #czechpils #hops #browar ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Kegi i puszki wysyłamy w Polskę w przyszłym tygodniu!
Ostatnio przylgnęła do nas - skąd inąd przyjemna - łatka, że jesteśmy dobrzy w klasykę. Ale mamy jeszcze jeden konik. Nazywa się on midwest IPA. W wiecznej birgickiej przepychance hazy vs. west coast lokujemy się na bezpiecznej pozycji. Bo tropikalne owocowe klimaty można swobodnie łączyć z goryczką! Do tego odkrywamy nieznane dla nas dotąd lądy, testując nową amerykańską odmianę - Elani. Przechyliliśmy szalę goryczy w swoją ulubioną stronę i wyszło pysznie! Dystrybucja rusza w przyszłym tygodniu! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Dużo chmielu, mało alkoholu - tak jak lubimy najbardziej! Soczyste, owocowe, mega pijalne… Może się okazać, że ze szklanki znika równie szybko jak woda z bidonu po ciężkim rowerowym podjeździe! Premiera już w przyszłym tygodniu!
Bidon, New England pale ale (Citra & Strata), alk. 4,5%.
#przetwórniachmielu #bidon #zapowiedz #premiera #craftbeer #polskikraft #piwo #browar #przetworniachmielu #piworzemieślnicze #brewery #beer #książenice #ipa #newengland #paleale #apa #citra #hoppybeer #strata ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Dawno nie byliśmy aż tak dumni z naszej ipki. Nazwa na etykiecie zobowiązuje! Mamy wrażenie, że dotrzymaliśmy słowa. Jest nowa jakość w Przetwórni Chmielu! Puszyste, owocowe IPA - w aromacie słodkie, ale z goryczką na finiszu. W tym tropikalnym koktajlu pierwsze skrzypce gra śmietankowo-kokosowe Sabro. Jest moc!
Efekt WOW dopełnia wysycenie azotem. Piwo nalejecie z puszki przechylonej pionowo. Mimo swoich 6,5% alkoholu Nowa Jakość jest diablo pijalna. Znika ze szklanki w kilka minut! Sprawdźcie to!
#przetwórniachmielu #nowajamość #zapowiedź #premiera #wychodzimyzcienia #craftbeer #polskikraft #piwo #browar #przetworniachmielu #piworzemieślnicze #brewery #beer #książenice #ipa #TALUS #sabro #azacca #hoppybeer #polskiepiwo #nitro #nitrobeer #nitroipa ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Piwo totalnie dostarcza to, co etykieta obiecuje!
W Książenicach się azotuje! Przed Państwem kolejny klasyczny, wyraźnie czekoladowy NITRO stout. Do zasypu wybraliśmy słody pochodzące z rzemieślniczej, rodzinnej holenderskiej słodowni The Swaen. Nasz poprzedni stout był bardziej palony, tym razem poszliśmy w nieco słodszą - co nie oznacza, że słodką - stronę. Goryczki nie zabraknie, na pierwszy plan wychodzi jednak gorzka czekolada. Dzięki użyciu generatora azotu piwo ma piękną kremową strukturę. Serdecznie polecamy! Deseń do pubów, sklepów i hurtowni trafi w tym tygodniu! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Dajcie trochę więcej tego azotu bo kremik słaby. Smakowo cała linią nitro super. Ale brakuje tego nasycenia.
Daj sobie Wycisk! Z Przetwórnią to hasło wcale nie musi oznaczać ciężkiego treningu a pyszne, mega owocowe, lekkie i kwaśne piwo! Tym razem do naszego juicy soura dodaliśmy bardzo dużo mango i jeszcze więcej marakui. Wycisk wspaniale sprawdzi się na lato! Polecamy serdecznie! Puszki i kegi rozlewamy oraz wysyłamy na początku przyszłego tygodnia!
#przetwórniachmielu #wycisk #sekcjaowocowa #fruitbeer #passionfruit #piwo #beer #cerveza #craftbeer #piwokraftowe #książenice #browar #marakuja #nowość #przetwórnia #owocowe #polskikraft #piworzemieślnicze #mango #polskikraft ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Soczyste owocowe IPA wysycane azotem!? Tego jeszcze nie grali! Wprowadzamy w browarze nową jakość! A nowe rozwiązania wymagają nowej szaty graficznej, w związku z tym zamiast zwyczajowego zdjęcia grafika. Oczywiście jak zawsze autorstwa @jedrzej_ugorenko 🔥
No dobrze, a teraz jeszcze kilka słów o piwie. Zależało nam, żeby wyraźnie zaznaczyć tą ipką pewną zmianę. Sypnęliśmy zatem znacznie więcej niż zwykle chmielu na aromat. Pierwsze skrzypce gra tu śmietankowo-kokosowe Sabro. Dzieła dopełnia Talus. Pachnie mega, wygląda mega, smakuje mega! Musicie spróbować!
#przetwórniachmielu #nowajamość #zapowiedź #premiera #wychodzimyzcienia #craftbeer #polskikraft #piwo #browar #przetworniachmielu #piworzemieślnicze #brewery #beer #książenice #ipa #talus #sabro #azacca #hoppybeer #polskiepiwo #nitro #nitrobeer #nitroipa ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Takie cuda na azocie 🆙️🆙️🆙️ Super, że kolejny browar dostrzega potencjał w tej metodzie wysycania piwa. Mam nadzieję, że na etykiecie znajdzie się stosowna instrukcja by nalewać agresywnie 🔥🍺 Pozdrawiam