polotmavé
wycieczka #2
Klarowny, ciemnobursztynowy, porządnie nachmielony czeski lager. Zarówno na goryczkę, jak i na aromat sypnęliśmy klasyczny żatecki chmiel Saaz. To co, zabierasz się z nami na wycieczkę do Pragi!?
- Ekstrakt: 12.5% wag.
- alk. 5.5% obj.
milk stout
kanka
Bez dodatków, bez aromatów, bez kombinowania. Klasyczny milk stout. Po prostu. W aromacie kawa z mlekiem i czekolada, w smaku podobnie, choć jest i sporo paloności. Słodycz delikatna i nienachalna. Kanka to piwo uwarzone w zgodzie z naszą dewizą i jest do picia na litry, nie na szklanki!
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 5% obj.
Belgian pale ale
przekład #2
Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Po wielkim sukcesie przekładu receptury Scottish Heavy autorstwa Wojciecha Skorackiego postanowiliśmy zrobić z tego serię! Do współpracy zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Zalicza się do nich niewątpliwie Pan Darek z Browaru Artezan, czyli jeden z pionierów polskiej piwnej rewolucji. Współotwierał w końcu pierwszy fizyczny browar rzemieślniczy. Przed Wami niezwykle niszowy na ten czasy styl - Belgian pale ale. Mamy nadzieję, że udało się nam wiernie odwzorować oryginalną recepturę.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
Irish dry stout NITRO
harfa
Harfa to nasz hołd dla klasycznych irlandzkich stoutów wysycanych azotem. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.5% obj.
marcowe
precel 2024
Precel to klasyczny bawarski bursztynowy lager. Gładki, delikatnie kremowy. Goryczka jest tu wyraźnie zaznaczona, acz nieprzesadna. W aromacie wyczujecie nuty chlebowe - tostowe. Marcowe doskonale nadaje się jako kompan na grilla czy do obiadu. Zagryzione preclem szybko znika ze szkła. Prost!
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 5.9% obj.
English Porter NITRO
Ostoja
Lekki czekoladowy porter, z nutami orzechów, karmelu i toffi, o pięknej kremowej teksturze, którą zawdzięcza azotowi użytemu do wysycenie piwa. Do sięgnięcia po ten styl namówiła nas ekipa Szynkarni - legendarnego pubu z kraftem będącego obowiązkowym punktem odwiedzin wszystkich miłośników dobrego piwa we Wrocławiu. Jesteśmy zaszczyceni, że mogliśmy uwarzyć to piwo w kooperacji i to z nie byle jakiej okazji! Wrocławska ostoja angielskiej klasyki - jedyny taki adres w okolicy - obchodzi swoje 11 urodziny. Sto lat, Szynkarnio!
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 5% obj.
Scottish Heavy
przekład
W uznaniu dla wielkiego dziedzictwa jakim jest piwowarstwo domowe oraz z okazji 11 urodzin gdańskiej Pułapki przygotowaliśmy piwo, które w swej kuchni uwarzył lata temu Wojciech Skoracki. Wojciech - na co dzień szef kuchni i współwłaściciel legendarnego gdańskiego pubu z kraftem - jak każdy piwowar domowy przez lata marzył, by przełożyć swoje recepturki z małych na duże garnki. Tak oto powstał Przekład. Scottish Heavy, wbrew nazwie stylu, jest piwem lekkim, nadającym się do picia na litry, a nie szklanki!
- Ekstrakt: 10% wag.
- alk. 4% obj.
Vienna lager
wycieczka
Kolejne nowe piwo z Przetwórni Chmielu i kolejny klasyk. Przed Wami klarowny, bursztynowo-czerwony, solidnie nachmielony na goryczkę lager. To co, zabierasz się z nami na wycieczkę do Wiednia!?
- Ekstrakt: 12.5% wag.
- alk. 5.5% obj.
brown ale
refleks
To było modne w 2014... Ale mamy refleks! Klasyki to nasza pasja, to sięgamy po styl, którego na naszym kraftowym rynku mało. Podeszliśmy do tematu klasycznie, po brytyjsku. W aromacie karmel, czekolada i prażone orzechy. W smaku podobnie. Do tego - dzięki wysyceniu azotem - piękna kremowa tekstura. Do picia na litry, nie na szklanki!
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 5.5% obj.
Czech style Pils
krążek
iwo i hokej to chyba dwie największe miłości Czechów. Na hokeju może i się nie znamy, ale na piwie chyba całkiem nieźle. A że w klasycznych stylach się specjalizujemy, to - nieco na fali ostatnich sukcesów czeskiej reprezentacji - postanowiliśmy uwarzyć klasyczną czeską jedenastkę i pół i nazwać ją krążek. Mamy nadzieję, że realizacja była równie dobra co pomysł!
- Ekstrakt: 11.5% wag.
- alk. 4.5% obj.
chocolate NITRO stout
deseń
To piwo to nasz hołd dla klasycznych stoutów wysycanych azotem. Czekoladowe, super pijalne o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze. Do zasypu wybraliśmy słody pochodzące z rzemieślniczej, rodzinnej holenderskiej słodowni The Swaen.
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 5.5% obj.
oatmeal stout NITRO
tekstura
To piwo to nasz hołd dla klasycznych stoutów wysycanych azotem. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze. Płatki i słód owsiany dodają piwu pełni.
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 4.8% obj.
Munich Helles
kontra
Monachijskie jasne - Munich Helles to najpopularniejsze piwo w południowych Niemczech. Uwarzone po raz pierwszy w końcu XIX wieku w kontrze do popularnych pilznerów. Jasne, pełne, słodowe, o nieco bardziej subtelnej goryczce i niższym aromacie chmielowym niż czeski pilzner.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
pszeniczne
pszenica
Klasyczne, jasne, lekkie pszeniczne piwo do picia na co dzień. Pszenica swój charakter zawdzięcza przede wszystkim specjalnym drożdżom, które nadają piwu aromat bananów i goździków.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
Berliner Weisse
lotka
Lekka, zwiewna, (w)chodzi bardzo szybko. Niekoniecznie zagrasz nią w badmintona, ale po ciężkim treningu sprawdzi się doskonale w roli izotoniku. Berliner Weisse to bardzo lekkie, kwaśne pszeniczne piwo idealnie wpisujące się w naszą filozofię - uwarzyliśmy je do picia na litry nie na szklanki. Oryginalnie warzone w Berlinie, od dłuższego czasu zdobywa popularność pośród miłośników kwaśnych piw w całej Europie. My sięgamy po najbardziej klasyczną wersję - bez dodatku owoców.
- Ekstrakt: 10% wag.
- alk. 3.5% obj.
Dortmunder
studnia
Dortmunder to klasyczny jasny lager, warzony tradycyjnie na wodzie z dużą zawartością minerałów (siarczanów, węglanów i chlorków), czego efektem - w bezpośrednim porównaniu do pilsów - jest bardziej wyrazisty smak. Mineralność jest tu na poziomie wody mineralnej.
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 4.8% obj.
keller
piwnica
Piwnica to keller, czyli jasny, niefiltrowany, delikatnie nagazowany klasyczny lager. W dawnych czasach, kiedy nie było jeszcze systemów chłodniczych, to naturalnie mętne piwo fermentowało w niezaszpuntowanych beczkach w głębokich podziemiach browaru. Specjalistami w tym temacie byli Bawarczycy z Frankonii. Staraliśmy się im dorównać! Udało się?
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.8% obj.
oatmeal stout
aksamit
Aksamit jest aksamitny. Jedwabisty, kremowy, czekoladowo-kawowy. To kolejne piwo, które wpisuje się w naszą filozofię - nadaje się do picia na litry, nie na szklanki!
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.7% obj.
dry stout
pompa
Pompa to nasz hołd dla klasycznych brytyjskich stoutów. W wyspiarskich pubach nalewa się je często za pomocą ręcznej pompy. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4% obj.
kölsch style ale
sztanga
Sztanga to nasz hołd dla piwa warzonego w Kolonii. Nazwa pochodzi od szkła, w którym jest serwowane. Wysoka, długa i prosta szklanka nazywana jest sztangą - z niemieckiego die Stange. Tradycyjny Kölsch fermentowany jest drożdżami górnej fermentacji, ale przypomina charakterem klasycznego lagera. Bardzo jasne, niezwykle klarowne, lekkie orzeźwiające piwo idealnie wpisuje się w naszą dewizę - „do picia na litry, nie na…sztangi”.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.8% obj.
marcowe
precel
Precel to klasyczny bawarski bursztynowy lager. Gładki, delikatnie kremowy. Goryczka jest tu wyraźnie zaznaczona, acz nieprzesadna. W aromacie wyczujecie nuty chlebowe - tostowe. Marcowe doskonale nadaje się jako kompan na grilla czy do obiadu. Zagryzione preclem szybko znika ze szkła. Prost!
- Ekstrakt: 14.5% wag.
- alk. 5.9% obj.
witbier
słomka
Klasyka belgijskiego piwowarstwa. Lekkie, orzeźwiające piwo pszeniczne z dodatkiem kolendry i skórki z pomarańczy, o charakterystycznej słomkowej barwie i owocowym aromacie. Idealnie gasi pragnienie, doskonale pasuje do obiadu czy wieczornej kolacji.
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 5% obj.
imperialne grodziskie
dym
Nasz hołd dla piwa grodziskiego - jedynego polskiego stylu piwnego. Oryginalne grodziskie to bardzo lekkie, bardzo jasne wędzone piwo pszeniczne. W naszej interpretacji staraliśmy się wiernie odtworzyć wszystkie jego najważniejsze cechy, z pominięciem zawartości alkoholu. Dym to wersja imperialna - Grodzisz na zimę, kiedy to chętniej sięgamy po piwa bardziej treściwe.
- Ekstrakt: 11.5% wag.
- alk. 5% obj.
pils
kanon
Jasne, lekkie, klarowne piwo do picia na co dzień. Inspirowane tradycyjnym piwowarstwem z Czech i Niemiec: z wyraźnie zaznaczoną goryczką, bez zbędnych udziwnień. Pils. Po prostu pils - piwowarski kanon.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
milk stout
kanka
Bez dodatków, bez aromatów, bez kombinowania. Klasyczny milk stout. Po prostu. W aromacie kawa z mlekiem i czekolada, w smaku podobnie, słodycz delikatna, nienachalna.
- Ekstrakt: 20% wag.
- alk. 7% obj.
Żytnie IPA? Dawno nie było! Ostatnia warka ponad rok temu... A bardzo dobre oceny zgarniało to piwo. Zdecydowanie bardziej pełne od zwykłej hazy ipki, oleiste, ziemiste - inne niż wszystkie, choć nie grodziskie 😜 Za aromat w Ziarnie odpowiadają kokosowo-mandarynkowe Sabro i ananasowo-marakujowy Nectaron. Pachnie pięknie, smakuje jeszcze lepiej! Puszki i kegi ruszają w świat w nadchodzącym tygodniu!
Ziarno #3 kończy nasz ipkowy tryptyk, które zapoczątkowały Kompromis #2 (midwest IPA) i Hāpi (New Zealand hazy IPA). Mamy nadzieję, że uda Wam się spróbować wszystkich naszych chmielowych nowości. Łapcie póki świeże! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Czy "hapi" kojarzy Ci się ze szczęściem? Słusznie! Hāpi to po maorysku chmiel. Bardzo lubimy chmiel z Nowej Zelandii, dlatego też sięgamy po dwie odmiany z tego przepięknego kraju - Superdelic oraz Taiheke i sypiemy je na aromat do naszej bardzo soczystej ipki. Rozlew i wysyłki w przyszłym tygodniu! A w kolejnym szykujemy jeszcze jedną chmielową nowość! Stay tuned! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
chyba już wiem czym się zajmę wieczorem ;-)
Dziś w browarze gościliśmy wspaniałego piwowara domowego! A to znak, że zbliża się kolejny Przekład! Przystojny dżentelmen to niekwestionowany Król Tonki. Człowiek, który swego czasu wpływał swoimi piwami na cenę tego surowca na światowych rynkach! Przed Państwem Łukasz vel Usiu! Obecny właściciel i szef kuchni elbląskiej mekki pizzy i kraftu Szynk - Craft Beer & Pizza zapisał się złotymi zgłoskami w historii polskiego piwowarstwa domowego, a swoje domowe receptury z sukcesami przekładał na duże garnki w legendarnym Browar Absztyfikant. Tym milej, że jedną z nich - i to taką z tonką! - zgodził się udostępnić i nam! Już niebawem spróbujecie Foreign Extra Stoutu z dodatkiem tonki i pomarańczy! I będzie to Przekład trzeci. Nie ostatni! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Nam brakuje kolejnego grodziskiego! A była szansa na Sophię vel Zosię ;)
Czekam całym serduszkiem, puwi od Usia zawsze na propsie! 🤌
Szaleni tonkarze
Zawsze piwa z tonką były moim faworytem.
Zajefajnie 💥💥💥
Pozdrawiam serdecznie, receptura przełożona idealnie, będzie przepiękne piwo 🖤
Reaktywacja Absztyfikanta ???
Super 🤠🤠🤠❤️❤️❤️
View more comments
W ostatnim czasie warzyliśmy sporo klasyków i piw nietypowych. Nie myślcie jednak, że zaniedbaliśmy sekcję chmielową. Czas na ipki! Szykujemy aż dwie. W tym tygodniu, na pierwszy ogień, idzie Kompromis - czyli piwo, które godzi ze sobą miłośników gorzkich west coastów i aromatycznych New Englandów. Jak byście się zastanawiali o co chodzi z tym midwest IPA, to właśnie o to - o balans pomiędzy chmielowym soczkiem, a napojem, po którego wypiciu spokoju nie daje brak odpowiedzi na pytanie: A ILE TO MIAŁO IBU!?
Kompromis #2 (co dość jasno sugeruje, że był też Kompromis #1, ale to już dobre 37 tygodni temu) nachmieliliśmy tym razem na zimno dużą porcją Citry i Talusa, w whirpoolu było też trochę Mosaica Incognito. Wyszło pięknie! Kegi wysyłamy w tym tygodniu, puszki nieco później.
#przetwórniachmielu #kompromis #premiera #nowość #wychodzimyzcienia #craftbeer #polskikraft #piwo #browar #przetworniachmielu #piworzemieślnicze #brewery #beer #książenice #IPA #hazyipa #americanipa #midwestipa #citra #talus #hoppybeer #beerlovers ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Piłem wczoraj (doceniam taką możliwość) i pragnę pochwalić. Nie dość że mega ładnie pachnie i smakuje, to jeszcze goryczka jest wyraźna i ładnie się komponuje.
nareszcie zielone, można robić zapasy na zimę 😉
Bez dodatków, bez aromatów, bez kombinowania. Klasyczny milk stout. Po prostu. W aromacie kawa z mlekiem i czekolada, w smaku podobnie, choć jest i sporo paloności. Słodycz delikatna i nienachalna. Kanka to piwo uwarzone w zgodzie z naszą dewizą i jest do picia na litry, nie na szklanki. Dystrybucja nie w kankach, a w kegach i puszkach, rusza na początku przyszłego tygodnia! Polecamy! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Ale taśmę, to możnaby bardziej estetycznie przykleić.
Nie jesteśmy wprawdzie blogerami, a browarem, ale przy okazji warzenia Grupy G6+ powstało tyle dobrego materiału, że szkoda się nim nie podzielić. Na początek rozmowa z dwoma ojcami reaktywacji piwa grodziskiego w Polsce.
To nieco dłuższy materiał, ale pełen ciekawych anegdot oraz deklaracji. Pamiętajcie, jako Grupa G6+ jesteśmy otwarci na nowych uczestników! :) ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Grupa trzymająca władze 💪
Ostatni dzień festiwalu i ostatni premierowy sztos! Dzisiaj zapraszamy Was na Wędzony Lodowiec - wymrażany imperialny stout z dodatkiem suski sechlońskiej! A jak Wam za mało wędzonki to trzeba popić grodziskim marcowym! Wpadajcie na drugie piętro Stadionu Legii! Ola z Michałem powiedzą Wam na pewno „Miło, że jesteś!”. ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Piękny duet...
Precel Grupy G6+ czyli specjalny blend przygotowany na Warszawski Festiwal Piwa. Grodziskie marcowe jeszcze bardziej marcowe to jest to jedno jedyne piwo, którego musicie spróbować! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Tak!
Warszawski Festiwal Piwa to nie tylko okazja, żeby spróbować dużo dobrego piwa, ale i spotkać mnóstwo sympatycznych ludzi. Raz jeszcze dziękujemy całej Grupie G6+ za tłumne przybycie. Przypominamy, że dziś będzie okazja spróbować naszego blendu - grodziskiego marcowego z marcowym. To dla wszystkich, którym marcowego w grodziskim było za mało 😉! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook