polotmavé
wycieczka #2
Klarowny, ciemnobursztynowy, porządnie nachmielony czeski lager. Zarówno na goryczkę, jak i na aromat sypnęliśmy klasyczny żatecki chmiel Saaz. To co, zabierasz się z nami na wycieczkę do Pragi!?
- Ekstrakt: 12.5% wag.
- alk. 5.5% obj.
milk stout
kanka
Bez dodatków, bez aromatów, bez kombinowania. Klasyczny milk stout. Po prostu. W aromacie kawa z mlekiem i czekolada, w smaku podobnie, choć jest i sporo paloności. Słodycz delikatna i nienachalna. Kanka to piwo uwarzone w zgodzie z naszą dewizą i jest do picia na litry, nie na szklanki!
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 5% obj.
Belgian pale ale
przekład #2
Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Po wielkim sukcesie przekładu receptury Scottish Heavy autorstwa Wojciecha Skorackiego postanowiliśmy zrobić z tego serię! Do współpracy zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Zalicza się do nich niewątpliwie Pan Darek z Browaru Artezan, czyli jeden z pionierów polskiej piwnej rewolucji. Współotwierał w końcu pierwszy fizyczny browar rzemieślniczy. Przed Wami niezwykle niszowy na ten czasy styl - Belgian pale ale. Mamy nadzieję, że udało się nam wiernie odwzorować oryginalną recepturę.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
Irish dry stout NITRO
harfa
Harfa to nasz hołd dla klasycznych irlandzkich stoutów wysycanych azotem. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.5% obj.
marcowe
precel 2024
Precel to klasyczny bawarski bursztynowy lager. Gładki, delikatnie kremowy. Goryczka jest tu wyraźnie zaznaczona, acz nieprzesadna. W aromacie wyczujecie nuty chlebowe - tostowe. Marcowe doskonale nadaje się jako kompan na grilla czy do obiadu. Zagryzione preclem szybko znika ze szkła. Prost!
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 5.9% obj.
English Porter NITRO
Ostoja
Lekki czekoladowy porter, z nutami orzechów, karmelu i toffi, o pięknej kremowej teksturze, którą zawdzięcza azotowi użytemu do wysycenie piwa. Do sięgnięcia po ten styl namówiła nas ekipa Szynkarni - legendarnego pubu z kraftem będącego obowiązkowym punktem odwiedzin wszystkich miłośników dobrego piwa we Wrocławiu. Jesteśmy zaszczyceni, że mogliśmy uwarzyć to piwo w kooperacji i to z nie byle jakiej okazji! Wrocławska ostoja angielskiej klasyki - jedyny taki adres w okolicy - obchodzi swoje 11 urodziny. Sto lat, Szynkarnio!
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 5% obj.
Scottish Heavy
przekład
W uznaniu dla wielkiego dziedzictwa jakim jest piwowarstwo domowe oraz z okazji 11 urodzin gdańskiej Pułapki przygotowaliśmy piwo, które w swej kuchni uwarzył lata temu Wojciech Skoracki. Wojciech - na co dzień szef kuchni i współwłaściciel legendarnego gdańskiego pubu z kraftem - jak każdy piwowar domowy przez lata marzył, by przełożyć swoje recepturki z małych na duże garnki. Tak oto powstał Przekład. Scottish Heavy, wbrew nazwie stylu, jest piwem lekkim, nadającym się do picia na litry, a nie szklanki!
- Ekstrakt: 10% wag.
- alk. 4% obj.
Vienna lager
wycieczka
Kolejne nowe piwo z Przetwórni Chmielu i kolejny klasyk. Przed Wami klarowny, bursztynowo-czerwony, solidnie nachmielony na goryczkę lager. To co, zabierasz się z nami na wycieczkę do Wiednia!?
- Ekstrakt: 12.5% wag.
- alk. 5.5% obj.
brown ale
refleks
To było modne w 2014... Ale mamy refleks! Klasyki to nasza pasja, to sięgamy po styl, którego na naszym kraftowym rynku mało. Podeszliśmy do tematu klasycznie, po brytyjsku. W aromacie karmel, czekolada i prażone orzechy. W smaku podobnie. Do tego - dzięki wysyceniu azotem - piękna kremowa tekstura. Do picia na litry, nie na szklanki!
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 5.5% obj.
Czech style Pils
krążek
iwo i hokej to chyba dwie największe miłości Czechów. Na hokeju może i się nie znamy, ale na piwie chyba całkiem nieźle. A że w klasycznych stylach się specjalizujemy, to - nieco na fali ostatnich sukcesów czeskiej reprezentacji - postanowiliśmy uwarzyć klasyczną czeską jedenastkę i pół i nazwać ją krążek. Mamy nadzieję, że realizacja była równie dobra co pomysł!
- Ekstrakt: 11.5% wag.
- alk. 4.5% obj.
chocolate NITRO stout
deseń
To piwo to nasz hołd dla klasycznych stoutów wysycanych azotem. Czekoladowe, super pijalne o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze. Do zasypu wybraliśmy słody pochodzące z rzemieślniczej, rodzinnej holenderskiej słodowni The Swaen.
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 5.5% obj.
oatmeal stout NITRO
tekstura
To piwo to nasz hołd dla klasycznych stoutów wysycanych azotem. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze. Płatki i słód owsiany dodają piwu pełni.
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 4.8% obj.
Munich Helles
kontra
Monachijskie jasne - Munich Helles to najpopularniejsze piwo w południowych Niemczech. Uwarzone po raz pierwszy w końcu XIX wieku w kontrze do popularnych pilznerów. Jasne, pełne, słodowe, o nieco bardziej subtelnej goryczce i niższym aromacie chmielowym niż czeski pilzner.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
pszeniczne
pszenica
Klasyczne, jasne, lekkie pszeniczne piwo do picia na co dzień. Pszenica swój charakter zawdzięcza przede wszystkim specjalnym drożdżom, które nadają piwu aromat bananów i goździków.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
Berliner Weisse
lotka
Lekka, zwiewna, (w)chodzi bardzo szybko. Niekoniecznie zagrasz nią w badmintona, ale po ciężkim treningu sprawdzi się doskonale w roli izotoniku. Berliner Weisse to bardzo lekkie, kwaśne pszeniczne piwo idealnie wpisujące się w naszą filozofię - uwarzyliśmy je do picia na litry nie na szklanki. Oryginalnie warzone w Berlinie, od dłuższego czasu zdobywa popularność pośród miłośników kwaśnych piw w całej Europie. My sięgamy po najbardziej klasyczną wersję - bez dodatku owoców.
- Ekstrakt: 10% wag.
- alk. 3.5% obj.
Dortmunder
studnia
Dortmunder to klasyczny jasny lager, warzony tradycyjnie na wodzie z dużą zawartością minerałów (siarczanów, węglanów i chlorków), czego efektem - w bezpośrednim porównaniu do pilsów - jest bardziej wyrazisty smak. Mineralność jest tu na poziomie wody mineralnej.
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 4.8% obj.
keller
piwnica
Piwnica to keller, czyli jasny, niefiltrowany, delikatnie nagazowany klasyczny lager. W dawnych czasach, kiedy nie było jeszcze systemów chłodniczych, to naturalnie mętne piwo fermentowało w niezaszpuntowanych beczkach w głębokich podziemiach browaru. Specjalistami w tym temacie byli Bawarczycy z Frankonii. Staraliśmy się im dorównać! Udało się?
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.8% obj.
oatmeal stout
aksamit
Aksamit jest aksamitny. Jedwabisty, kremowy, czekoladowo-kawowy. To kolejne piwo, które wpisuje się w naszą filozofię - nadaje się do picia na litry, nie na szklanki!
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.7% obj.
dry stout
pompa
Pompa to nasz hołd dla klasycznych brytyjskich stoutów. W wyspiarskich pubach nalewa się je często za pomocą ręcznej pompy. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4% obj.
kölsch style ale
sztanga
Sztanga to nasz hołd dla piwa warzonego w Kolonii. Nazwa pochodzi od szkła, w którym jest serwowane. Wysoka, długa i prosta szklanka nazywana jest sztangą - z niemieckiego die Stange. Tradycyjny Kölsch fermentowany jest drożdżami górnej fermentacji, ale przypomina charakterem klasycznego lagera. Bardzo jasne, niezwykle klarowne, lekkie orzeźwiające piwo idealnie wpisuje się w naszą dewizę - „do picia na litry, nie na…sztangi”.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.8% obj.
marcowe
precel
Precel to klasyczny bawarski bursztynowy lager. Gładki, delikatnie kremowy. Goryczka jest tu wyraźnie zaznaczona, acz nieprzesadna. W aromacie wyczujecie nuty chlebowe - tostowe. Marcowe doskonale nadaje się jako kompan na grilla czy do obiadu. Zagryzione preclem szybko znika ze szkła. Prost!
- Ekstrakt: 14.5% wag.
- alk. 5.9% obj.
witbier
słomka
Klasyka belgijskiego piwowarstwa. Lekkie, orzeźwiające piwo pszeniczne z dodatkiem kolendry i skórki z pomarańczy, o charakterystycznej słomkowej barwie i owocowym aromacie. Idealnie gasi pragnienie, doskonale pasuje do obiadu czy wieczornej kolacji.
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 5% obj.
imperialne grodziskie
dym
Nasz hołd dla piwa grodziskiego - jedynego polskiego stylu piwnego. Oryginalne grodziskie to bardzo lekkie, bardzo jasne wędzone piwo pszeniczne. W naszej interpretacji staraliśmy się wiernie odtworzyć wszystkie jego najważniejsze cechy, z pominięciem zawartości alkoholu. Dym to wersja imperialna - Grodzisz na zimę, kiedy to chętniej sięgamy po piwa bardziej treściwe.
- Ekstrakt: 11.5% wag.
- alk. 5% obj.
pils
kanon
Jasne, lekkie, klarowne piwo do picia na co dzień. Inspirowane tradycyjnym piwowarstwem z Czech i Niemiec: z wyraźnie zaznaczoną goryczką, bez zbędnych udziwnień. Pils. Po prostu pils - piwowarski kanon.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
milk stout
kanka
Bez dodatków, bez aromatów, bez kombinowania. Klasyczny milk stout. Po prostu. W aromacie kawa z mlekiem i czekolada, w smaku podobnie, słodycz delikatna, nienachalna.
- Ekstrakt: 20% wag.
- alk. 7% obj.
Dzisiaj w gościnnych progach @house_of_beer_krakow bawimy się na Zaprawie Sylwestrowej! W miłym towarzystwie browarów z całej Polski przygotowujemy się do wejścia w Nowy Rok! Wpadajcie do HoBka! Na kranach kilka naszych piw, w tym premierowy Przecier+! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Szanowni Państwo, życzymy Wam pięknych i radosnych Świąt! Oby najbliższe dni dały nieco wytchnienia, a pod choinką niech znajdą się wymarzone prezenty!
My w browarze też nieco odpoczywamy, ale tuż przed Świętami udało się nam rozlać jeszcze jedną nowość - delikatnie zmodyfikowaną wersję naszego ulubionego sour ale’a z marakują. Książeniccy piwowarzy uradzili, że nowa warka musi być bardziej kwaśna i nieco lżejsza. Wyszło przepięknie!
Przecier+ dostępny jest tylko i wyłącznie w kegach. Będzie go można spróbować między innymi na ostatniej piwnej imprezie tego roku z naszym udziałem - 28.12 bawimy się na Zaprawie Sylwestrowej w House of Beer - Kraków. Do zobaczenia! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
każdy ma inaczej, ale wszyscy mają dobrze 🙂
Wczoraj mieliśmy przyjemność uczestniczyć we wspaniałej urodzinowej prywatce w Same Krafty - multitap. Piękna była to impreza! Marcin, ogromny szacun za stworzenie tak przyjemnej, rodzinnej atmosfery, a pomysł, żeby wszystkie 10 kranów zajęły piwa grodziskie absolutnie rozwalił system! Duża odwaga, wielka sprawa! Chyba jednak wbrew obiegowej opinii fanów piwa grodziskiego jest więcej niż 6… Sto lat! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Dzięki Tomek! 💚🇵🇱🥂
Przekład #4 uwarzony! Nasi książeniccy piwowarzy zmierzyli się z legendarną domową recepturą Państwa Ścianów. Tym razem sięgneliśmy po wyjątkowo niszowy styl - Rosanke! Mamy wrażenie graniczące z pewnością, że przed nami kolejny sukces! Zdecydowanie będzie to też najbardziej ziołowe piwo w historii Przetwórni Chmielu. W całym browarze pachniało obłędnie!
Premiera Przekładu #4 Ściany w przyszłym roku! Browar Cztery Ściany dziękujemy za wizytę! 🥰 ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Aż zbiornik z tyłu wygięło na wieści o Rosanke 😁
Piękna krata Panie Benie, znaczy się Panie Wojciechu! Czyżby premiera na legendarnej Craft Beer (Ford) Fieście?!
Dziś ważny dzień! Warzymy Przekład #4 oraz świętujemy 10 urodziny @samekrafty! Z tej okazji Marcin przygotował coś specjalnego. Z 10 kranów poleje się aż 10 grodziskich! Wielki to zaszczyt, że pośród nich są aż dwa projekty uwarzone u nas. Prócz GRUPY G6+ będzie również okazja spróbować świętego Graala 6 miłośników grodziskiego: pierwszego i jedynego do tej pory grodziskiego 100% żytniego! To co, wieczorem widzimy się na warszawskiej Starówce!? ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Przekład to wspaniała seria, w której prezentujemy doskonałe piwa uwarzone na podstawie domowych receptur wspaniałych ludzi. I tak na przykład Przekład #3 powstał we współpracy z Łukaszem Puszk… Szynkiewiczem. Jest to Foreign extra stout z tonką i pomarańczami. Wiemy, że kiedy piszemy to sami, to może się Wam to wydać niewiarygodne, ale po pierwszych degustacjach i opiniach z zaprzyjaźnionych miejsc z dużym przekonaniem stwierdzamy, że to jedno z naszych najlepszych piw w tym roku. Jeśli nie najlepsze. Wczoraj wysłaliśmy puszki do hurtowni, więc jest szansa, że złapiecie je w swoich ulubionych sklepach specjalistycznych przed świętami. W magazynie czeka jeszcze kilka kegów, które chętnie wyślemy do ulubionych pubów… A już w piątek warzymy kolejny Przekład! Co to będzie za piwo i kto będzie naszym kolejnym gościem? Dowiecie się jutro! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Jakiego piwa chciałbyś się napić w połowie grudnia!? Na tak postawione pytanie odpowiedź jest tylko jedna. Oczywiście, że polotmavégo! Wcale tak nie pomyślałeś? Nie szkodzi! Musisz uwierzyć naszej szalonej intuicji i spróbować, bo kto nie lubi wybrać się czasem na wycieczkę? Na pierwszą podróż z Przetwórnią zabraliśmy Was do Wiednia, a tym razem obieramy kurs na Pragę. Przed Wami klarowny, ciemnobursztynowy, porządnie nachmielony czeski lager. Zarówno na goryczkę jak i na aromat sypnęliśmy klasyczny żatecki chmiel Saaz.
Kegi już wyjechały w Polskę do zaprzyjaźnionych pubów, dystrybucję puszek rozpoczynamy w przyszłym tygodniu. Na razie znajdziecie je jedynie w naszym nieoficjalnym sklepie firmowym KORONA. Trafią również do wszystkich subskrybentów KraftBoxa od Browarium - Sklep z piwem online 🔥 ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Polotmavé, to je život <3
Żytnie IPA? Dawno nie było! Ostatnia warka ponad rok temu... A bardzo dobre oceny zgarniało to piwo. Zdecydowanie bardziej pełne od zwykłej hazy ipki, oleiste, ziemiste - inne niż wszystkie, choć nie grodziskie 😜 Za aromat w Ziarnie odpowiadają kokosowo-mandarynkowe Sabro i ananasowo-marakujowy Nectaron. Pachnie pięknie, smakuje jeszcze lepiej! Puszki i kegi ruszają w świat w nadchodzącym tygodniu!
Ziarno #3 kończy nasz ipkowy tryptyk, które zapoczątkowały Kompromis #2 (midwest IPA) i Hāpi (New Zealand hazy IPA). Mamy nadzieję, że uda Wam się spróbować wszystkich naszych chmielowych nowości. Łapcie póki świeże! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Czy "hapi" kojarzy Ci się ze szczęściem? Słusznie! Hāpi to po maorysku chmiel. Bardzo lubimy chmiel z Nowej Zelandii, dlatego też sięgamy po dwie odmiany z tego przepięknego kraju - Superdelic oraz Taiheke i sypiemy je na aromat do naszej bardzo soczystej ipki. Rozlew i wysyłki w przyszłym tygodniu! A w kolejnym szykujemy jeszcze jedną chmielową nowość! Stay tuned! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
chyba już wiem czym się zajmę wieczorem ;-)