Otrzymaliśmy dotację na projekt pod tytułem: "Wprowadzenie na rynek piw jasnych niskoalkoholowych wysycanych azotem.” Zakłada on inwestycję w środki trwałe Piwowarskiej Grupy Rzemieślniczej Książenice Sp. z o. o. związaną z wprowadzeniem na rynek nowych produktów w postaci piw niskoalkoholowych wysycanych azotem. Celami projektu, oprócz wprowadzenia nowych produktów na rynek, są: zwiększenie konkurencyjności przedsiębiorstwa na rynku piw rzemieślniczych i kraftowych oraz wzrost rozpoznawalności marki "Przetwórnia Chmielu”.

zobacz jak wygląda
nasz browar
zobacz jak wygląda
nasz browar
Zębatka

Sekcja klasyczna

Sekcja klasyczna

Sekcja owocowa

Sekcja owocowa

Sekcja chmielowa

Sekcja chmielowa

Sekcja nadzwyczajna

Sekcja nadzwyczajna

Sekcja nadzwyczaj przyjazna

Sekcja nadzwyczaj przyjazna
Sekcja klasyczna

imperial red ale

przekład #7

Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Dlatego też do projektu Przekład zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Nie mogło wśród nich zabraknąć... naszego Szefa i założyciela Przetwórni Chmielu - Łukasza! Łukasz zaczynał w domowej kuchni i piwnicy. Od pierwszej warki do realizacji wielkiego marzenia - jakim było otwarcie własnego browaru - minęło 7 lat, a największym impulsem do uruchomienia produkcji na dużej warzelni okazało się zwycięstwo w konkursie piw domowych. W kolejnym Przekładzie sięgamy po jego ulubioną recepturę - na imperialnego red ale’a.

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 7% obj.
Sekcja klasyczna

Lichtenhainer

przekład #6

Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Dlatego też do projektu Przekład zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Kolejnym z nich jest Piotr Czarny z Browaru Przełom. Jego domowa wersja Lichtenhainera i jej sukces na konkursie okazał się przełomem w wyborze dalszej drogi zawodowej. Bardzo nam miło, że po latach Piotrek odgrzebał starą recepturę i pozwolił ją nam przełożyć na duże garnki!

  • Ekstrakt: 8% wag.
  • alk. 3% obj.
Sekcja klasyczna

bitter

przekład #5

Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Dlatego też do projektu Przekład zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Nie ma żadnych wątpliwości, że należy do nich niezwykle lubiany w środowisku Filip Mazur. Jego wielkim marzeniem było uwarzenie na komercyjną skalę klasycznego brytyjskiego bittera o niskim ekstrakcie. Cieszymy się, że mogliśmy pomóc w realizacji tego marzenia!

  • Ekstrakt: 10% wag.
  • alk. 4% obj.
Sekcja klasyczna

NITRO oatmeal stout

podkowa

  • Ekstrakt: 13% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja klasyczna

Czech pils

krążek 2025

Piwo i hokej to chyba dwie największe miłości Czechów. Na hokeju może i się nie znamy, ale na piwie chyba całkiem nieźle. A że w klasycznych stylach się specjalizujemy, to postanowiliśmy raz jeszcze zmierzyć się z klasyczną czeską dwunastką (no, jedenastką i pół). Krążek 2025 to zdecydowanie jedno z najlepszych piw w naszej historii. Poprawiona receptura, jest jeszcze bardziej czesko niż wcześniej!

  • Ekstrakt: 11.5% wag.
  • alk. 4.8% obj.
Sekcja klasyczna

Rosanke

przekład #4

Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Dlatego też do projektu Przekład zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Nie ma żadnych wątpliwości, że należą do nich Karolina i Wojciech Ściana, założyciele i właściciele browaru Cztery Ściany. Jest nam niezmiernie miło, że dostaliśmy szansę na przekład ich legendarnej już receptury na Rosanke. Tradycyjne piwo mazurskich chłopów warzone z dodatkiem przypraw i ziół to zdecydowanie to, czego w naszym bogatym piwowarskim portfolio brakowało!

  • Ekstrakt: 11% wag.
  • alk. 4.3% obj.
Sekcja klasyczna

baltic porter

kotwica

Do pierwszego w historii naszego browaru porteru bałtyckiego podeszliśmy klasycznie. Delikatną paloność i zaznaczoną goryczkę równoważy mocno czekoladowa baza słodowa. W aromacie praliny, kawa zbożowa oraz nuta suszonych owoców - śliwek i wiśni. Powinno trafić w gusta miłośników stylu.

  • Ekstrakt: 22% wag.
  • alk. 8% obj.
Sekcja klasyczna

polotmavé

wycieczka #2

Klarowny, ciemnobursztynowy, porządnie nachmielony czeski lager. Zarówno na goryczkę, jak i na aromat sypnęliśmy klasyczny żatecki chmiel Saaz. To co, zabierasz się z nami na wycieczkę do Pragi!?

  • Ekstrakt: 12.5% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja klasyczna

milk stout

kanka

Bez dodatków, bez aromatów, bez kombinowania. Klasyczny milk stout. Po prostu. W aromacie kawa z mlekiem i czekolada, w smaku podobnie, choć jest i sporo paloności. Słodycz delikatna i nienachalna. Kanka to piwo uwarzone w zgodzie z naszą dewizą i jest do picia na litry, nie na szklanki!

  • Ekstrakt: 14% wag.
  • alk. 5% obj.
Sekcja klasyczna

Belgian pale ale

przekład #2

Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Po wielkim sukcesie przekładu receptury Scottish Heavy autorstwa Wojciecha Skorackiego postanowiliśmy zrobić z tego serię! Do współpracy zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Zalicza się do nich niewątpliwie Pan Darek z Browaru Artezan, czyli jeden z pionierów polskiej piwnej rewolucji. Współotwierał w końcu pierwszy fizyczny browar rzemieślniczy. Przed Wami niezwykle niszowy na ten czasy styl - Belgian pale ale. Mamy nadzieję, że udało się nam wiernie odwzorować oryginalną recepturę.

  • Ekstrakt: 12% wag.
  • alk. 5% obj.
Sekcja klasyczna

Irish dry stout NITRO

harfa

Harfa to nasz hołd dla klasycznych irlandzkich stoutów wysycanych azotem. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze.

  • Ekstrakt: 12% wag.
  • alk. 4.5% obj.
Sekcja klasyczna

marcowe

precel 2024

Precel to klasyczny bawarski bursztynowy lager. Gładki, delikatnie kremowy. Goryczka jest tu wyraźnie zaznaczona, acz nieprzesadna. W aromacie wyczujecie nuty chlebowe - tostowe. Marcowe doskonale nadaje się jako kompan na grilla czy do obiadu. Zagryzione preclem szybko znika ze szkła. Prost!

  • Ekstrakt: 13% wag.
  • alk. 5.9% obj.
Sekcja klasyczna

English Porter NITRO

Ostoja

Lekki czekoladowy porter, z nutami orzechów, karmelu i toffi, o pięknej kremowej teksturze, którą zawdzięcza azotowi użytemu do wysycenie piwa. Do sięgnięcia po ten styl namówiła nas ekipa Szynkarni - legendarnego pubu z kraftem będącego obowiązkowym punktem odwiedzin wszystkich miłośników dobrego piwa we Wrocławiu. Jesteśmy zaszczyceni, że mogliśmy uwarzyć to piwo w kooperacji i to z nie byle jakiej okazji! Wrocławska ostoja angielskiej klasyki - jedyny taki adres w okolicy - obchodzi swoje 11 urodziny. Sto lat, Szynkarnio!

  • Ekstrakt: 13% wag.
  • alk. 5% obj.
Sekcja klasyczna

Scottish Heavy

przekład

W uznaniu dla wielkiego dziedzictwa jakim jest piwowarstwo domowe oraz z okazji 11 urodzin gdańskiej Pułapki przygotowaliśmy piwo, które w swej kuchni uwarzył lata temu Wojciech Skoracki. Wojciech - na co dzień szef kuchni i współwłaściciel legendarnego gdańskiego pubu z kraftem - jak każdy piwowar domowy przez lata marzył, by przełożyć swoje recepturki z małych na duże garnki. Tak oto powstał Przekład. Scottish Heavy, wbrew nazwie stylu, jest piwem lekkim, nadającym się do picia na litry, a nie szklanki!

  • Ekstrakt: 10% wag.
  • alk. 4% obj.
Sekcja klasyczna

Vienna lager

wycieczka

Kolejne nowe piwo z Przetwórni Chmielu i kolejny klasyk. Przed Wami klarowny, bursztynowo-czerwony, solidnie nachmielony na goryczkę lager. To co, zabierasz się z nami na wycieczkę do Wiednia!?

  • Ekstrakt: 12.5% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja klasyczna

brown ale

refleks

To było modne w 2014... Ale mamy refleks! Klasyki to nasza pasja, to sięgamy po styl, którego na naszym kraftowym rynku mało. Podeszliśmy do tematu klasycznie, po brytyjsku. W aromacie karmel, czekolada i prażone orzechy. W smaku podobnie. Do tego - dzięki wysyceniu azotem - piękna kremowa tekstura. Do picia na litry, nie na szklanki!

  • Ekstrakt: 14% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja klasyczna

Czech style Pils

krążek

iwo i hokej to chyba dwie największe miłości Czechów. Na hokeju może i się nie znamy, ale na piwie chyba całkiem nieźle. A że w klasycznych stylach się specjalizujemy, to - nieco na fali ostatnich sukcesów czeskiej reprezentacji - postanowiliśmy uwarzyć klasyczną czeską jedenastkę i pół i nazwać ją krążek. Mamy nadzieję, że realizacja była równie dobra co pomysł!

  • Ekstrakt: 11.5% wag.
  • alk. 4.5% obj.
Sekcja klasyczna

chocolate NITRO stout

deseń

To piwo to nasz hołd dla klasycznych stoutów wysycanych azotem. Czekoladowe, super pijalne o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze. Do zasypu wybraliśmy słody pochodzące z rzemieślniczej, rodzinnej holenderskiej słodowni The Swaen.

  • Ekstrakt: 14% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja klasyczna

oatmeal stout NITRO

tekstura

To piwo to nasz hołd dla klasycznych stoutów wysycanych azotem. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze. Płatki i słód owsiany dodają piwu pełni.

  • Ekstrakt: 14% wag.
  • alk. 4.8% obj.
Sekcja klasyczna

Munich Helles

kontra

Monachijskie jasne - Munich Helles to najpopularniejsze piwo w południowych Niemczech. Uwarzone po raz pierwszy w końcu XIX wieku w kontrze do popularnych pilznerów. Jasne, pełne, słodowe, o nieco bardziej subtelnej goryczce i niższym aromacie chmielowym niż czeski pilzner.

  • Ekstrakt: 12% wag.
  • alk. 5% obj.
Sekcja klasyczna

pszeniczne

pszenica

Klasyczne, jasne, lekkie pszeniczne piwo do picia na co dzień. Pszenica swój charakter zawdzięcza przede wszystkim specjalnym drożdżom, które nadają piwu aromat bananów i goździków.

  • Ekstrakt: 12% wag.
  • alk. 5% obj.
Sekcja klasyczna

Berliner Weisse

lotka

Lekka, zwiewna, (w)chodzi bardzo szybko. Niekoniecznie zagrasz nią w badmintona, ale po ciężkim treningu sprawdzi się doskonale w roli izotoniku. Berliner Weisse to bardzo lekkie, kwaśne pszeniczne piwo idealnie wpisujące się w naszą filozofię - uwarzyliśmy je do picia na litry nie na szklanki. Oryginalnie warzone w Berlinie, od dłuższego czasu zdobywa popularność pośród miłośników kwaśnych piw w całej Europie. My sięgamy po najbardziej klasyczną wersję - bez dodatku owoców.

  • Ekstrakt: 10% wag.
  • alk. 3.5% obj.
Sekcja klasyczna

Dortmunder

studnia

Dortmunder to klasyczny jasny lager, warzony tradycyjnie na wodzie z dużą zawartością minerałów (siarczanów, węglanów i chlorków), czego efektem - w bezpośrednim porównaniu do pilsów - jest bardziej wyrazisty smak. Mineralność jest tu na poziomie wody mineralnej.

  • Ekstrakt: 13% wag.
  • alk. 4.8% obj.
Sekcja klasyczna

keller

piwnica

Piwnica to keller, czyli jasny, niefiltrowany, delikatnie nagazowany klasyczny lager. W dawnych czasach, kiedy nie było jeszcze systemów chłodniczych, to naturalnie mętne piwo fermentowało w niezaszpuntowanych beczkach w głębokich podziemiach browaru. Specjalistami w tym temacie byli Bawarczycy z Frankonii. Staraliśmy się im dorównać! Udało się?

  • Ekstrakt: 12% wag.
  • alk. 4.8% obj.
Sekcja klasyczna

oatmeal stout

aksamit

Aksamit jest aksamitny. Jedwabisty, kremowy, czekoladowo-kawowy. To kolejne piwo, które wpisuje się w naszą filozofię - nadaje się do picia na litry, nie na szklanki!

  • Ekstrakt: 12% wag.
  • alk. 4.7% obj.
Sekcja klasyczna

dry stout

pompa

Pompa to nasz hołd dla klasycznych brytyjskich stoutów. W wyspiarskich pubach nalewa się je często za pomocą ręcznej pompy. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze.

  • Ekstrakt: 12% wag.
  • alk. 4% obj.
Sekcja klasyczna

kölsch style ale

sztanga

Sztanga to nasz hołd dla piwa warzonego w Kolonii. Nazwa pochodzi od szkła, w którym jest serwowane. Wysoka, długa i prosta szklanka nazywana jest sztangą - z niemieckiego die Stange. Tradycyjny Kölsch fermentowany jest drożdżami górnej fermentacji, ale przypomina charakterem klasycznego lagera. Bardzo jasne, niezwykle klarowne, lekkie orzeźwiające piwo idealnie wpisuje się w naszą dewizę - „do picia na litry, nie na…sztangi”.

  • Ekstrakt: 12% wag.
  • alk. 4.8% obj.
Sekcja klasyczna

marcowe

precel

Precel to klasyczny bawarski bursztynowy lager. Gładki, delikatnie kremowy. Goryczka jest tu wyraźnie zaznaczona, acz nieprzesadna. W aromacie wyczujecie nuty chlebowe - tostowe. Marcowe doskonale nadaje się jako kompan na grilla czy do obiadu. Zagryzione preclem szybko znika ze szkła. Prost!

  • Ekstrakt: 14.5% wag.
  • alk. 5.9% obj.
Sekcja klasyczna

witbier

słomka

Klasyka belgijskiego piwowarstwa. Lekkie, orzeźwiające piwo pszeniczne z dodatkiem kolendry i skórki z pomarańczy, o charakterystycznej słomkowej barwie i owocowym aromacie. Idealnie gasi pragnienie, doskonale pasuje do obiadu czy wieczornej kolacji.

  • Ekstrakt: 13% wag.
  • alk. 5% obj.
Sekcja klasyczna

imperialne grodziskie

dym

Nasz hołd dla piwa grodziskiego - jedynego polskiego stylu piwnego. Oryginalne grodziskie to bardzo lekkie, bardzo jasne wędzone piwo pszeniczne. W naszej interpretacji staraliśmy się wiernie odtworzyć wszystkie jego najważniejsze cechy, z pominięciem zawartości alkoholu. Dym to wersja imperialna - Grodzisz na zimę, kiedy to chętniej sięgamy po piwa bardziej treściwe.

  • Ekstrakt: 11.5% wag.
  • alk. 5% obj.
Sekcja klasyczna

pils

kanon

Jasne, lekkie, klarowne piwo do picia na co dzień. Inspirowane tradycyjnym piwowarstwem z Czech i Niemiec: z wyraźnie zaznaczoną goryczką, bez zbędnych udziwnień. Pils. Po prostu pils - piwowarski kanon.

  • Ekstrakt: 12% wag.
  • alk. 5% obj.
Sekcja klasyczna

milk stout

kanka

Bez dodatków, bez aromatów, bez kombinowania. Klasyczny milk stout. Po prostu. W aromacie kawa z mlekiem i czekolada, w smaku podobnie, słodycz delikatna, nienachalna.

  • Ekstrakt: 20% wag.
  • alk. 7% obj.
przekład #7
przekład #6
przekład #5
podkowa
krążek 2025
przekład #4
kotwica
wycieczka #2
kanka
przekład #2
harfa
precel 2024
Ostoja
przekład
wycieczka
refleks
krążek
deseń
tekstura
kontra
pszenica
lotka
studnia
piwnica
aksamit
pompa
sztanga
precel
słomka
dym
kanon
kanka
Sekcja owocowa

passion fruit juicy sour ale

wycisk #2

Lekkie, bardzo orzeźwiające piwo wypełnione owocami po sam brzeg puszki! Marakuja wspaniale komponuje się w sour ale'ach, dodaje owocowego kolorytu, ale idealnie podkreśla też kwaśność. Nie wahaj się i daj sobie wycisk!

  • Ekstrakt: 12% wag.
  • alk. 4% obj.
Sekcja owocowa

pineapple, peach & coconut sour ale

przecier #6

Soczyste, gęste, owocowe. Bardzo orzeźwiające kwaśne piwo wypełnione owocami po sam brzeg puszki. W szóstej wersji dodaliśmy ananasa, brzoskwinię i kokos.

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 6% obj.
Sekcja owocowa

passion fruit sour

przecier+

Nowa wersja naszego flagowego sour ale'a z marakują! Soczyste, gęste, owocowe. Teraz nieco mniej słodkie i jeszcze bardziej kwaśne. Piwo dostępne wyłącznie w kegach.

  • Ekstrakt: 17% wag.
  • alk. 6% obj.
Sekcja owocowa

curuba & calamansi sour ale

przecier #5

Soczyste, gęste, owocowe. Bardzo orzeźwiające kwaśne piwo wypełnione owocami po sam brzeg puszki. W piątej wersji dodaliśmy curubę (smakuje jak mix marakui i banana!) oraz calamansi.

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 6% obj.
Sekcja owocowa

lime & lychee juicy Gose

twist #5

Lekkie, kwaśne, owocowe i… delikatnie słone. Klasyczne niemieckie Gose doprawiliśmy solidną porcją liczi i limonki! I tak powstał nowy Twist. Zatańczysz z nami?

  • Ekstrakt: 14% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja owocowa

mango & passion fruit juicy sour

wycisk

Lekkie, bardzo orzeźwiające piwo wypełnione owocami po sam brzeg puszki! Marakuja i mango to super połączenie! Nie wahaj się i daj sobie wycisk!

  • Ekstrakt: 17% wag.
  • alk. 5% obj.
Sekcja owocowa

black & red currant sour ale

przecier IV

Soczyste, gęste, owocowe. Bardzo orzeźwiające kwaśne piwo wypełnione owocami po sam brzeg puszki. W czwartej wersji dodaliśmy czerwonej i czarnej porzeczki!

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 6% obj.
Sekcja owocowa

mango sticky rice sour

blender II

Przed Wami druga warka Blendera - piwa inspirowanego azjatyckimi przysmakami. Po wycieczce do Indii udajemy się do Tajlandii i na tapet bierzemy kolejny deser, tym razem mango sticky rice. Do Blendera wrzuciliśmy bardzo dużo mango oraz kokosa, a w zasypie znalazły się również płatki ryżowe.

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 6% obj.
Sekcja owocowa

mango lassi sour

blender

Tworząc Blender inspirowaliśmy się indyjskim napojem na bazie jogurtu - mango lassi. Duża ilość soczystego mango i szczypta kardamonu oraz cynamonu to gwarancja orzeźwiającego smaku. Spróbuj i daj znać co sądzisz na facebooku, instagramie lub w portalu untappd.

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 6% obj.
Sekcja owocowa

mango, pineaple & pear sour

przecier III

Soczyste, gęste, owocowe. Bardzo orzeźwiające kwaśne piwo wypełnione owocami po sam brzeg puszki. W trzeciej wersji dodaliśmy mango, ananasa i gruszkę!

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 6% obj.
Sekcja owocowa

cherry & tonka sour

deser

Co wyjdzie z połączenia kwaśnej wiśni i aromatycznej tonki!? To proste: deser. Idealny... taki nie za słodki. Gose - czyli lekkie, kwaśne pszeniczne piwo z dodatkiem soli wzbogaciliśmy dodatkami tak by smakowało jak pyszne wiśniowe ciasto!

  • Ekstrakt: 14% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja owocowa

passion fruit Gose

twist IV

Lekkie, kwaśne, owocowe i… delikatnie słone. Klasyczne niemieckie Gose doprawiliśmy solidną porcją marakui! I tak powstał nowy Twist. Zatańczysz z nami? Do tańca zapraszamy wraz z warszawską Kufloteką! To na ich prośbę i w kooperacji z nimi powstało piwo, które trzymasz właśnie w ręce.

  • Ekstrakt: 14% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja owocowa

triple fruit sour

mus

Soczyste, gęste i turbo owocowe! Bardzo orzeźwiające kwaśne piwo wypełnione owocami po sam brzeg puszki. Stężenie owoców jest tak duże, że naprawdę zastanawiamy się czy to jeszcze piwo, czy czasem nie jest to już mus!?

  • Ekstrakt: 21% wag.
  • alk. 8% obj.
Sekcja owocowa

cherry Gose

twist III

Lekkie, kwaśne, owocowe i… delikatnie słone. Klasyczne niemieckie Gose doprawiliśmy solidną porcją wiśni. I tak powstał Twist. Zatańczysz z nami?

  • Ekstrakt: 14% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja owocowa

black currant gose

twist II porzeczka

Lekkie, kwaśne, owocowe i… delikatnie słone. Klasyczne niemieckie Gose doprawiliśmy solidną porcją czarnej porzeczki! I tak powstał Twist. Zatańczysz z nami?

  • Ekstrakt: 14% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja owocowa

guava, passion fruit & calamansi sour ale

przecier II

Soczyste, gęste, owocowe. Bardzo orzeźwiające kwaśne piwo wypełnione owocami po sam brzeg puszki. Tym razem sięgnęliśmy po gujawę, marakuję i calamansi. Przecier idealne nada się do picia po dużym wysiłku fizycznym czy umysłowym, ciężkim treningu, pracy lub po prostu jako aperitif.

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 6% obj.
Sekcja owocowa

raspberry Gose

twist

Lekkie, kwaśne, owocowe i… delikatnie słone. Klasyczne niemieckie Gose doprawiliśmy solidną porcją malin. I tak powstał Twist. Zatańczysz z nami?

  • Ekstrakt: 14% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja owocowa

passion fruit sour

przecier

Soczyste, gęste, owocowe. Bardzo orzeźwiające kwaśne piwo wypełnione owocami po sam brzeg puszki. Idealne do picia w upalne dni, po ciężkim treningu lub po prostu jako aperitif. Prawdziwy piwno-owocowy przecier!

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 6% obj.
wycisk #2
przecier #6
przecier+
przecier #5
twist #5
wycisk
przecier IV
blender II
blender
przecier III
deser
twist IV
mus
twist III
twist II porzeczka
przecier II
twist
przecier
Sekcja chmielowa

old school IPA

oldtimer #2

W prostocie tkwi klucz do sukcesu. A nostalgia zawsze w cenie. Klasyczne amerykańskie IPA chmielone Citrą i Mosaickiem w drugiej odsłonie. Jak to kiedyś bywało, prawdziwy old school.

  • Ekstrakt: 15% wag.
  • alk. 6% obj.
Sekcja chmielowa

old school IPA

oldtimer

Kiedyś to było. Dawniej wszystko robiło wrażenie. Wystarczyło, że piwowar sypnął amerykańskiego chmielu do umiejętnie uwarzonego ale’a i człowiek się cieszył. W aromacie trochę grejpfrutów, a trochę innych cytrusów, w smaku wyraźnie wyczuwalna goryczka i starczy. Nie mówimy, że rozwój polskiego piwowarskiego rzemiosła to coś złego, wręcz przeciwnie, fajnie, że wszyscy poszliśmy technologicznie aż tak do przodu, ale nostalgia bywa wspaniała, a w prostocie tkwi klucz do sukcesu. Klasyczne amerykańskie IPA chmielone Citrą i Mosaickiem. Jak to kiedyś bywało, prawdziwy old school.

  • Ekstrakt: 15% wag.
  • alk. 6% obj.
Sekcja chmielowa

Australian micro IPA

przekład #8

Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Dlatego też do projektu Przekład zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Nie mogło wśród nich zabraknąć Mateusza Jachimczaka - jednego z najbardziej pozytywnych ludzi w całej branży. Mateusz z ojcem i bratem, a właściwie to z całą rodziną, 8 lat temu rozpoczęli przygodę z piwowarstwem zawodowym. Najpierw kontraktowo, a następnie we własnym browarze. W kolejnym, ósmym już Przekładzie sięgamy po recepturę, która przyniosła Mateuszowi sukces na jednym z krakowskich konkursów piw domowych. Lekkie, soczyste, chmielone australijskimi odmianami IPA do picia na litry, nie na szklanki!

  • Ekstrakt: 10% wag.
  • alk. 3.5% obj.
Sekcja chmielowa

Superdelic & Citra west coast IPA

stopień

Stopień. Każdy ma inny stopień tolerancji na goryczkę w piwie. Tym razem postaraliśmy, żeby była ona na poziomie akceptowalnym dla miłośników gorzkich i wytrawnych piw, ale jeśli lubisz owocowe klimaty, to też będziesz zadowolony. Superdelic pachnie w końcu obłędnie!

  • Ekstrakt: 15% wag.
  • alk. 6% obj.
Sekcja chmielowa

Sabro & Talus hazy IPA

przetwór #2

Skoro nazywamy się Przetwórnia Chmielu to powinniśmy przetwarzać chmiel, co nie? Zaczynamy zatem nową serię piw napakowanych chmielem! Przed Tobą - kolejne z wielu - soczyste, mętne, turbo owocowe IPA. Za wspaniały aromat odpowiadają tu mandarynkowo-śmietankowo-kokosowo-naftowe Talus i Sabro.

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 6.5% obj.
Sekcja chmielowa

Earl Grey IPA

czaj

Bazą jest tutaj bardzo wytrawne i goryczkowe IPA chmielone na aromat nowozelandzkim Superdelickiem. Dodaliśmy do niego herbaty, a konkretnie Earl Greya z płatkami róży i pomarańczą. W aromacie wyczujecie zatem bardzo dużo bergamotki, trochę innych cytrusów i owoców tropikalnych.

  • Ekstrakt: 15% wag.
  • alk. 6% obj.
Sekcja chmielowa

Superdelic & Sabro hazy double IPA

przetwór #1

Skoro nazywamy się Przetwórnia Chmielu to powinniśmy przetwarzać chmiel, co nie? Zaczynamy zatem nową serię piw napakowanych chmielem. Przed Wami pierwsze z wielu soczyste, mętne, turbo owocowe double IPA. Za wspaniały aromat odpowiadają tu mega tropikalny Superdelic praz śmietankowo-kokosowe Sabro.

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 7.5% obj.
Sekcja chmielowa

Sabro & Nectaron rye IPA

ziarno #3

Gęste, oleiste, owocowe acz ziemiste. Ziarno to IPA inne niż wszystkie! Żytni słód w zasypie dodaje piwu pełni, a oleisty, ziemisty, wręcz przyprawowy charakter doskonale uzupełnia wybrany przez nas chmiel. W trzeciej wersji są to Sabro i Nectaron.

  • Ekstrakt: 15% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja chmielowa

hazy New Zealand IPA

hāpi

Hāpi to po maorysku chmiel. Bardzo lubimy chmiel z Nowej Zelandii, dlatego też sięgamy po dwie odmiany z tego przepięknego kraju (Superdelic i Taiheke) i sypiemy je na aromat do naszej lekkiej i bardzo soczystej ipki.

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 6.5% obj.
Sekcja chmielowa

Citra & Talus midwest IPA

kompromis #2

Lubisz gorzkie piwa, ale kręcą Cię cytrusowo-tropikalne aromaty? Nie lubisz, żeby goryczka Cię przytłaczała, ale masz już dość owocowych słodziaków? Mamy dla Ciebie kompromis. Soczyste i pełne, ale gorzkie! Tym razem chmielone Citrą i Talusem.

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 6.5% obj.
Sekcja chmielowa

New Zealand double IPA

archipelag

Nowa Zelandia to nie tylko urokliwe miejsce. Na pięknym archipelagu na południowo-zachodnim Pacyfiku rosną nasze ulubione chmiele! Tym razem sięgamy po Superdelic i Nectaron. W naszym double IPA stawiamy na balans pomiędzy goryczką, a słodko-owocowymi aromatami odchmielowymi.

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 7% obj.
Sekcja chmielowa

New Zealand west coast cold IPA

skala #3

Skala. Każdy ma inną skalę goryczy. Staraliśmy się jednak tak wyskalować Skalę, żeby miłośnicy gorzkich i wytrawnych piw byli zadowoleni. Fermentowany drożdżami lagerowymi west coast chmielony na aromat nowozelandzkimi odmianami chmielu - Taiheke i Nectaron.

  • Ekstrakt: 15% wag.
  • alk. 6% obj.
Sekcja chmielowa

Alora & Sabro session IPA

domena #2

Naszą domeną są lekkie piwa do picia na litry nie na szklanki! Zgodnie z tą ideą przygotowaliśmy bardzo soczyste, lekkie i super pijalne mętne IPA chmielone amerykańskimi odmianami Sabro i Alora.

  • Ekstrakt: 14% wag.
  • alk. 5% obj.
Sekcja chmielowa

spelt hazy IPA

trendy

Kto w krafcie wyznacza trendy? Wiadomo, Amerykanie. No i Amerykanie mówią, że warto wrzucić do gotowania płatków orkiszowych, bo piwo będzie wtedy bardziej gładkie. Sprawdzamy to i podążamy za tym trendem! Do tego nie szczędzimy chmielu i na aromaty sypiemy dużo Sabro oraz Riwaki

  • Ekstrakt: 15% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja chmielowa

pacific double IPA

nowy rozdział

Otwieramy nowy rozdział w historii Przetwórni Chmielu! Od teraz nasze ipki będą miały więcej chmielu, bogatszy aromat i więcej goryczki! W pierwszym double IPA po rewolucji sięgamy po chmiele pacyficzne - australijski Eclipse oraz nowozelandzkie Nektaron i Riwakę

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 7% obj.
Sekcja chmielowa

Elani midwest IPA

szala

Lubisz gorzkie piwa, ale kręcą Cię cytrusowo-tropikalne aromaty? Nie lubisz, żeby goryczka Cię przytłaczała, ale masz już dość owocowych słodziaków? Przechylamy szalę goryczy w Twoją stronę! Do tego na aromat sypiemy nowy amerykański chmiel - Elani!

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 6% obj.
Sekcja chmielowa

New England Pale Ale

bidon

Dużo chmielu, mało alkoholu - tak jak lubimy najbardziej! Soczyste, owocowe, mega pijalne! Może się okazać, że ze szklanki znika równie szybko jak woda z bidonu po ciężkim rowerowym podjeździe…

  • Ekstrakt: 12% wag.
  • alk. 4.5% obj.
Sekcja chmielowa

session midwest IPA

równowaga

Lubisz gorzkie piwa, ale kręcą Cię cytrusowo-tropikalne aromaty? Nie lubisz, żeby goryczka Cię przytłaczała, ale masz już dość owocowych słodziaków? A może do tego wolisz lżejsze, sesyjne piwa? Równowaga to idealna propozycja dla Ciebie! Równowagę chmieliliśmy Citrą, Talusem i Azaccą.

  • Ekstrakt: 14% wag.
  • alk. 5% obj.
Sekcja chmielowa

Nelson Sauvin west coast cold IPA

skala II

Skala. Każdy ma inną skalę goryczy. Staraliśmy się jednak tak wyskalować Skalę, żeby miłośnicy gorzkich i wytrawnych piw byli zadowoleni. Przed Wami fermentowany drożdżami lagerowymi west coast chmielony na aromat naszym ulubionym nowozelandzkim chmielem - Nelson Sauvinem.

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 6.5% obj.
Sekcja chmielowa

session rye IPA

ziarnko

Lekkie, mętne, szczodrze nachmielone IPA (Citrą oraz Simcoe) z dodatkiem żytniego słodu w zasypie. Żyto dodaje piwu pełni oraz nieco ziemistości i oleistości.

  • Ekstrakt: 14% wag.
  • alk. 5% obj.
Sekcja chmielowa

New Zealand IPA

skała

Kohatu oznacza w języku maoryskim skałę i właśnie stąd wywodzi się nazwa naszego nowego IPA, które chmieliśmy nowozelandzkimi odmianami. Prócz Kohatu za aromat odpowiada tu również Waimea. Będzie zatem owocowo-tropikalnie z delikatną żywiczno-sosnową nutą.

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja chmielowa

double midwest IPA

decyzja

Najpierw uwarzyliśmy Kompromis, tak żeby pogodzić miłośników goryczki i cytrusowo-tropikalnych aromatów. A potem zapadła decyzja, że trzeba też zrobić jego podwójną wersję. Podwójne midwest IPA chmielone Triumphem, Talusem i Mosaickiem Incognito.

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 7% obj.
Sekcja chmielowa

midwest IPA

kompromis

Lubisz gorzkie piwa, ale kręcą Cię cytrusowo-tropikalne aromaty? Nie lubisz, żeby goryczka Cię przytłaczała, ale masz już dość owocowych słodziaków? Mamy dla Ciebie kompromis. Soczyste i pełne, ale gorzkie midwest IPA!

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 6.5% obj.
Sekcja chmielowa

Nectaron & Citra hazy IPA

szyszka VIII

Jasne, goryczkowe, mętne IPA z pięknym owocowym aromatem. Taka właśnie jest i zawsze będzie Szyszka. W ósmym wcieleniu naszego flagowca sięgamy po nowozelandzki Nectaron oraz nieśmiertelną amerykańską Citrę. Na etykiecie znalazł się tatuaż Darka Morela.

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja chmielowa

west coast cold IPA

skala

Skala. Każdy ma inną skalę goryczy. Staraliśmy się jednak tak wyskalować Skalę, żeby miłośnicy gorzkich i wytrawnych piw byli zadowoleni. Przed Wami fermentowany drożdżami lagerowymi west coast chmielony dwoma nowozelandzkimi odmianami - Nelsonem i Superdelickiem.

  • Ekstrakt: 15% wag.
  • alk. 6.5% obj.
Sekcja chmielowa

Idaho 7 & Citra Cryo micro IPA

drobinka V

Dużo chmielu, mało alkoholu! Drobinka to lekkie, niezwykle pijane IPA o obłędnym owocowym aromacie. Świetnie sprawdzi się jako kompan podczas dłuższych spotkań towarzyskich. Zaspokoi pragnienie, zadowoli podniebienie, a w głowie nie zaszumi! No chyba, że wypijesz o jedno za dużo…

  • Ekstrakt: 10% wag.
  • alk. 3.5% obj.
Sekcja chmielowa

modern west coast double IPA

modernizm

Modernizm to okres w sztuce, literaturze i architekturze, w którym artyści nie bali się sięgać po nowe, zaskakujące na tamte czasy rozwiązania, idąc na przekór klasycznym zasadom. Zainspirowani ich odwagą i zastosowaniem niekonwencjonalnych środków postanowiliśmy uwarzyć naszą wersję west coast IPA. Bo kto powiedział, że gorzkie, wytrawne, solidnie nachmielone piwo nie może być mętne?

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 7% obj.
Sekcja chmielowa

american pils

dewiza 2

Jasne, lekkie, klarowne piwo do picia na co dzień. Inspirowanego tradycyjnym piwowarstwem z Czech i Niemiec pilsa nachmieliliśmy po amerykańsku. W drugiej wersji dewizy sięgnęliśmy po Vistę. W aromacie będzie zatem bardziej cytrusowy, a w smaku bardziej owocowy od klasyka. Solidna goryczka jest za to zgodna z piwowarskim kanonem. Piwo uwarzone w zgodzie z naszą dewizą: do picia na litry, nie na szklanki!

  • Ekstrakt: 12% wag.
  • alk. 4.5% obj.
Sekcja chmielowa

Azacca Cryo & Trident hazy IPA

szyszka VII

Jasne, goryczkowe, mętne IPA z pięknym owocowym aromatem. Taka właśnie jest i zawsze będzie Szyszka. W siódmym wcieleniu naszego flagowca sięgamy po amerykańskie chmiele: Azacca Cryo oraz Trident. Na etykiecie znalazł się tatuaż Wojtka znanego z bloga @zasztosowani.

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja chmielowa

Vista & Mosaic session IPA

domena

Naszą domeną są lekkie piwa do picia na litry nie na szklanki! Zgodnie z tą ideą przygotowaliśmy bardzo soczyste, lekkie i super pijalne mętne IPA chmielone Vistą oraz Mosaickiem.

  • Ekstrakt: 14% wag.
  • alk. 5% obj.
Sekcja chmielowa

Citra & Talus rye IPA

ziarno II

Gęste, oleiste, owocowe acz ziemiste. Ziarno to IPA inne niż wszystkie! Żytni słód w zasypie dodaje piwu pełni, a oleisty, ziemisty, wręcz przyprawowy charakter doskonale uzupełnia wybrany przez nas chmiel. W drugiej wersji są to Citra i Talus.

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja chmielowa

Citra & Mosaic double IPA

plantacja III

Mocno owocowe, wyraźnie goryczkowe podwójne IPA chmielone klasykami piwnej rewolucji - Citrą i Mosaickiem. Oba te chmiele wnoszą do piwa sporo tropikalnych, cytrusowych aromatów przełamanych przyprawami i żywicą. Chmiel to dla piwa najważniejsza przyprawa, a my staramy się wybierać ten z najlepszych plantacji!

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 7% obj.
Sekcja chmielowa

micro IPA

drobinka IV

Dużo chmielu, mało alkoholu! Drobinka to lekkie, niezwykle pijane IPA o obłędnym owocowym aromacie. Świetnie sprawdzi się jako kompan podczas dłuższych spotkań towarzyskich. Zaspokoi pragnienie, zadowoli podniebienie, a w głowie nie zaszumi! No chyba, że wypijesz o jedno za dużo… A jest ku temu okazja, bo tym piwem celebrować będziemy 6 urodziny Craft Beer Muranów! Sto lat! Wasze zdrowie!

  • Ekstrakt: 10% wag.
  • alk. 3.5% obj.
Sekcja chmielowa

wheat IPA

łuska

Łuska to soczyste, owocowe, mętne pszeniczne IPA. Piękny cytrusowo-tropikalny aromat to zasługa dwóch odmian chmielu - klasycznej Citry oraz Idaho 7.

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 6.5% obj.
Sekcja chmielowa

kaffir lime IPA

dodatek

Dodatek to seria piw z nietypowymi składnikami. Chmiel pełni w piwowarstwie rolę przyprawy, jednak aromat piwa można wzbogacać również owocami czy ziołami. Tym razem do klasycznego amerykańskiego goryczkowego IPA dodaliśmy liście kaffiru. Orientalna nuta typowa dla kuchni tajskiej idealnie współgra z cytrusowymi chmielami zza oceanu.

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 7% obj.
Sekcja chmielowa

micro black IPA

okruszek

Dużo chmielu, mało alkoholu! Okruszek to młodszy brat Drobinki. Lekkie, niezwykle pijane ciemne IPA o czekoladowo-kawowo-owocowym aromacie. Świetnie sprawdzi się jako kompan podczas dłuższych spotkań towarzyskich. Zaspokoi pragnienie, zadowoli podniebienie, a w głowie nie zaszumi! No chyba, że wypijesz o jedno za dużo…

  • Ekstrakt: 10% wag.
  • alk. 3.5% obj.
Sekcja chmielowa

cold IPA

krzyżówka

Przed Wami rześkie, goryczkowe i wytrawne Cold IPA. Ciekawa hybryda stylów - czysty profil jest efektem fermentacji drożdżami lagerowymi, a goryczka i delikatne owocowe nuty to zasługa chmielenia typowego dla wytrawnego amerykańskiego ale’a. I wcale nie musisz być szaradzistą by je pić! Nasze piwo sprawdzi się jako doskonały kompan do rozwiązywania krzyżówek, ale nada się również do picia przy każdej innej okazji. Pij jak chcesz i kiedy chcesz, sprawdzać nie będziemy! Na zdrowie!

  • Ekstrakt: 14% wag.
  • alk. 6.5% obj.
Sekcja chmielowa

oat cream double IPA

balsam

Kremowe, aksamitne, rozkosznie owocowe. Prawdziwy piwny balsam. Miejmy nadzieję, że działa pozytywnie na duszę i ciało... Tylko wiecie, stosowany w rozsądnych ilościach. Użyta laktoza nie ma dodawać piwu słodyczy, a jedynie je wygładzać, nadać mu kremowej tekstury. Solidna chmielowa kontra, piękny owocowy aromat, wszystko jest tu w punkt. Smacznego!

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 7% obj.
Sekcja chmielowa

fruit hazy IPA

koktajl

Chmielowo-owocowy koktajl! Bazą jest tu goryczkowe mętne IPA. Już samo chmielenie wnosi dużo cytrusowych nut, ale nam było mało... Mieliśmy ochotę uwarzyć coś letniego, orzeźwiającego i bardzo intensywnego. Słodkie, soczyste mango kontruje kwaśna limonka. Wszystkich zmartwionych uspokajamy, nasz koktajl to wciąż piwo!

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja chmielowa

american pils

dewiza

Jasne, lekkie, klarowne piwo do picia na co dzień. Inspirowanego tradycyjnym piwowarstwem z Czech i Niemiec pilsa nachmieliliśmy po amerykańsku. W aromacie będzie zatem bardziej cytrusowy, a w smaku bardziej owocowy od klasyka. Solidna goryczka jest za to zgodna z piwowarskim kanonem. Piwo uwarzone w zgodzie z naszą dewizą: do picia na litry, nie na szklanki!

  • Ekstrakt: 12% wag.
  • alk. 4.5% obj.
Sekcja chmielowa

Citra Wai-iti hazy IPA

szyszka VI

Szyszka kojarzy się z lasem albo z chmielem - wiadomo. Tak przynajmniej było do niedawna. Od teraz powinna kojarzyć się z nami - Przetwórnią Chmielu! Jasne, goryczkowe, mętne IPA z pięknym owocowym aromatem. Taka właśnie jest i zawsze będzie Szyszka. W szóstym wcieleniu naszego flagowca sięgamy po amerykańską Citrę oraz nowozelandzkie Wai-iti. Na etykiecie znalazł się tatuaż Roberta Wrycza Rekowskiego, na instagramie znajdziecie go pod pseudonimem beercrest.

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja chmielowa

hazy american pale ale

urodzinowe vol. 4

To już 4 lata! W marcu 2019 roku uwarzyliśmy pierwsze piwo w swoim własnym browarze. Było to american pale ale, więc z okazji naszych urodzin ponownie sięgamy po ten styl. Lekkie, mętne, soczyste, owocowe i z goryczką. Do picia na litry, nie na szklanki! Wasze zdrowie!

  • Ekstrakt: 10% wag.
  • alk. 3.5% obj.
Sekcja chmielowa

session west coast IPA

remiks

Lekkie, wytrawne, solidnie goryczkowe, choć wciąż z wyraźnie owocowym aromatem. Nieco inne od klasycznego west coast IPA, bo uwarzone po naszemu - do picia na litry, nie na szklanki. Współczesne piwne rzemiosło jest sztuką remiksu - zabawą formą i stylem. Nasze działania charakteryzują się ciągłym poszukiwaniem i eksperymentami. Spróbuj, co przygotowaliśmy tym razem!

  • Ekstrakt: 12% wag.
  • alk. 4.5% obj.
Sekcja chmielowa

Enigma hazy IPA

szyszka V

Jasne, goryczkowe, mętne IPA z pięknym owocowym aromatem. Taka właśnie jest i zawsze będzie Szyszka. W piątym wcieleniu naszego flagowca sięgamy po Enigmę. Na etykiecie znalazł się tatuaż Marcina Ciechańskiego.

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja chmielowa

HBC 586 & Chinook micro IPA

drobinka III

Dużo chmielu, mało alkoholu! Drobinka to lekkie, niezwykle pijane IPA o obłędnym owocowym aromacie. Świetnie sprawdzi się jako kompan podczas dłuższych spotkań towarzyskich. Zaspokoi pragnienie, zadowoli podniebienie, a w głowie nie zaszumi! No chyba, że wypijesz o jedno za dużo…

  • Ekstrakt: 10% wag.
  • alk. 3.5% obj.
Sekcja chmielowa

Sorachi Ace & Talus hazy IPA

szyszka IV

Jasne, goryczkowe, mętne IPA z pięknym owocowym aromatem. Taka właśnie jest i zawsze będzie Szyszka. W czwartym wcieleniu naszego flagowca sięgamy po cytrusowo-kokosowe Sorachi Ace oraz po Talusa. Na etykiecie znalazł się tatuaż Artura Kamińskiego, znanego w branży piwnej triathlonisty.

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja chmielowa

HBC 586 & Ahtanum micro IPA

drobinka II

Dużo chmielu, mało alkoholu! Drobinka to lekkie, niezwykle pijane IPA o obłędnym owocowym aromacie. Świetnie sprawdzi się jako kompan podczas dłuższych spotkań towarzyskich. Zaspokoi pragnienie, zadowoli podniebienie, a w głowie nie zaszumi! No chyba, że wypijesz o jedno za dużo…

  • Ekstrakt: 10% wag.
  • alk. 3.5% obj.
Sekcja chmielowa

HBC 630 double IPA

plantacja II

Mocne, soczyste, napakowane chmielem. W drugiej odsłonie Plantacji sięgamy po eksperymentalną odmianę HBC 630. Wnosi ona do piwa nuty słodkich owoców tropikalnych, ale jej aromat kojarzy się również z wiśniowymi i malinowymi cukierkami lub polewą na lodach waniliowych. Pamiętajcie, że chmiel to dla piwa najważniejsza przyprawa. A my wybieramy tylko ten z najlepszych plantacji!

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 7% obj.
Sekcja chmielowa

Talus & Sabro hazy IPA

szyszka III

Jasne, goryczkowe, mętne IPA z pięknym owocowym aromatem. Taka właśnie jest i zawsze będzie Szyszka. W trzecim wcieleniu naszego flagowca wracamy do mandarynkowo-kokosowych Sabro i Talusa. Na etykiecie znalazł się tatuaż Jasia Sieńskiego, znanego również pod pseudonimem Piwna Japa!

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja chmielowa

Amarillo rye IPA

ziarno

Gęste, oleiste, owocowe acz ziemiste. Ziarno to IPA inne niż wszystkie! Żytni słód w zasypie dodaje piwu pełni, a oleisty, ziemisty, wręcz przyprawowy charakter doskonale uzupełnia wybrany przez nas chmiel - wyraźnie grejpfrutowe Amarillo. Smacznego!

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja chmielowa

Ekuanot double IPA

plantacja I

Mocne, soczyste, napakowane chmielem. Wyraźnie owocowe, acz gorzkie double IPA. Za cytrusowy aromat, z delikatną nutą kwiatową i przyprawową, odpowiada tu amerykański Ekuanot. Chmiel to dla piwa najważniejsza przyprawa. A my wybieramy tylko ten z najlepszych plantacji!

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 7% obj.
Sekcja chmielowa

Idaho7 & Talus hazy IPA

szyszka II

Szyszka kojarzy się z lasem albo z chmielem - wiadomo. Tak przynajmniej było do niedawna. Od teraz powinna kojarzyć się z nami - Przetwórnią Chmielu! Jasne, goryczkowe, mętne IPA z pięknym owocowym aromatem. Taka właśnie jest i zawsze będzie Szyszka. W drugim wcieleniu naszego flagowca sięgamy po chmiele Idaho i Talus. Super połączenie!

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja chmielowa

Azacca micro IPA

drobinka I

Dużo chmielu, mało alkoholu! Drobinka to lekkie, niezwykle pijane IPA o obłędnym owocowym aromacie. Świetnie sprawdzi się jako kompan podczas dłuższych spotkań towarzyskich. Zaspokoi pragnienie, zadowoli podniebienie, a w głowie nie zaszumi! No chyba, że wypijesz o jedno za dużo…

  • Ekstrakt: 10% wag.
  • alk. 3.5% obj.
Sekcja chmielowa

Galaxy & Sabro hazy IPA

szyszka I

Jasne, goryczkowe IPA z pięknym owocowym aromatem. Szyszka to modelowy przykład nowofalowego piwowarstwa. IPA sowicie chmielone amerykańską odmianą sabro, która wnosi do piwa nuty mandarynki, kokosa i ananasa.

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 5.5% obj.
oldtimer #2
oldtimer
przekład #8
stopień
przetwór #2
czaj
przetwór #1
ziarno #3
hāpi
kompromis #2
archipelag
skala #3
domena #2
trendy
nowy rozdział
szala
bidon
równowaga
skala II
ziarnko
skała
decyzja
kompromis
szyszka VIII
skala
drobinka V
modernizm
dewiza 2
szyszka VII
domena
ziarno II
plantacja III
drobinka IV
łuska
dodatek
okruszek
krzyżówka
balsam
koktajl
dewiza
szyszka VI
urodzinowe vol. 4
remiks
szyszka V
drobinka III
szyszka IV
drobinka II
plantacja II
szyszka III
ziarno
plantacja I
szyszka II
drobinka I
szyszka I
Sekcja nadzwyczajna

imperial baltic porter

galeon

Imperialna wersja pierwszego w historii naszego browaru porteru bałtyckiego. Ta puszka to wersja podstawowa, jej zawartość nie zawiera dodatków i nie była leżakowana w dębowej beczce, co nie oznacza bynajmniej, że nie jest to sztos. To mocno czekoladowy imperialny porter, z wyraźną nutą suszonych owoców, karmelu, wanilii i kawy. Idealnie zbalansowany - ani przesadnie deserowy, ani bez goryczki. Nadzwyczajny swoją zwyczajnością. Bo takich piw na rynku nie ma wiele…

  • Ekstrakt: 30% wag.
  • alk. 11% obj.
Sekcja nadzwyczajna

imperial stout

esencja 2025

Mocny i gęsty. Bez dodatków i nieleżakowany w beczce. Klasyczny, co nie oznacza wcale, że nudny. Idealnie zbalansowany - ani przesadnie deserowy, ani bez goryczki. Imperialny stout jakich na rynku mało. Nadzwyczajny!

  • Ekstrakt: 30% wag.
  • alk. 12% obj.
Sekcja nadzwyczajna

grodziskie marcowe

grupa G6+

GRUPA G6 to nieformalna grupa powołana w jednym celu - by sławić dobre imię piwowarskiego skarbu Polski, jakim jest piwo grodziskie! Jak chcemy to osiągnąć? Łamiąc wszelkie zasady i konwencje, działając wbrew logice oraz podejmując najtrudniejsze wyzwania. Tym razem sięgamy po grodziskie marcowe - piwo, którego od dziesiątek lat nie uwarzył żaden komercyjny browar! GRUPA G6 rozrasta się natomiast do Grupy G6+!

  • Ekstrakt: 7.7% wag.
  • alk. 2.7% obj.
Sekcja nadzwyczajna

nitro hazy IPA

nowa jakość

Otwieramy nowy rozdział w historii Przetwórni Chmielu! Przed Wami nasze pierwsze soczyste, mętne, turbo owocowe IPA wysycane azotem! Piękna kremowa tekstura i wspaniały tropikalny aromat, w którym pierwsze skrzypce gra śmietankowo-kokosowe Sabro.

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 6.5% obj.
Sekcja nadzwyczajna

żytnie grodziskie

grupa G6

GRUPA G6 to nieformalna grupa powołana w jednym celu - by sławić dobre imię piwowarskiego skarbu Polski, jakim jest piwo grodziskie! Jak chcemy to osiągnąć? Łamiąc wszelkie zasady i konwencje, działając wbrew logice oraz podejmując najtrudniejsze wyzwania. Zaczynamy z wysokiego G - grodziskim żytnim 100%! Ten projekt to już od dawna mokry sen naszego nieformalnego lidera. Kowal, meldujemy wykonanie zadania! Co planujemy dalej? Śledźcie nasze media społecznościowe! Będzie o tym głośno!

  • Ekstrakt: 7.7% wag.
  • alk. 2.7% obj.
Sekcja nadzwyczajna

imperial stout

esencja 2024

Esencja w wersji 2024 to RIS bez dodatków, tak jak to się robiło na początku piwnej rewolucji. Klasyczny imperialny stout pachnący kawą, czekoladą i suszonymi owocami. Ze względu na ekstrakt idzie w słodką stronę, ale kontruje go fajna goryczka.

  • Ekstrakt: 27% wag.
  • alk. 10.5% obj.
Sekcja nadzwyczajna

Christmas milk stout

zaprzęg

Świąteczny sweet stout z dodatkiem cynamonu, wanilii, imbiru i skórki pomarańczowej.

  • Ekstrakt: 20% wag.
  • alk. 7% obj.
Sekcja nadzwyczajna

chocolate & coffee imperial stout

esencja

Gęsty, deserowy imperialny stout. Czekoladową bazę Esencji wzmocniliśmy solidną porcją ziaren kakaowca, a całość doprawiliśmy kawą z Hondurasu, którą wypaliła dla nas gdańska Nieczapla. Wyszła nam doskonała kawowa pralina w płynie. Taka nie za słodka, idealna do…picia!

  • Ekstrakt: 28% wag.
  • alk. 10% obj.
galeon
esencja 2025
grupa G6+
nowa jakość
grupa G6
esencja 2024
zaprzęg
esencja
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

Australian micro IPA

przekład #8

Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Dlatego też do projektu Przekład zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Nie mogło wśród nich zabraknąć Mateusza Jachimczaka - jednego z najbardziej pozytywnych ludzi w całej branży. Mateusz z ojcem i bratem, a właściwie to z całą rodziną, 8 lat temu rozpoczęli przygodę z piwowarstwem zawodowym. Najpierw kontraktowo, a następnie we własnym browarze. W kolejnym, ósmym już Przekładzie sięgamy po recepturę, która przyniosła Mateuszowi sukces na jednym z krakowskich konkursów piw domowych. Lekkie, soczyste, chmielone australijskimi odmianami IPA do picia na litry, nie na szklanki!

  • Ekstrakt: 10% wag.
  • alk. 3.5% obj.
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

Czech pils (Desitka)

złoto Przetwórni

Złoto Przetwórni to czeska dziesiątka. Klasyczny, charakterystyczny dla czeskich browarów jest tu zasyp - słód klepiskowy ściągaliśmy specjalnie ze słodowni Klusáček - natomiast goryczkę mocno podkręciliśmy. Takie było życzenie naszego kooperanta, a Tomkowi Kopyrze, który od lat wspołpracuje z Kraftboxem, się nie odmawia. Przed Wami zatem lekkie, orzeźwiające, sesyjne piwo, które zadowoli wszystkich miłośników gorzkich pilsów.

  • Ekstrakt: 10% wag.
  • alk. 3.7% obj.
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

imperial red ale

przekład #7

Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Dlatego też do projektu Przekład zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Nie mogło wśród nich zabraknąć... naszego Szefa i założyciela Przetwórni Chmielu - Łukasza! Łukasz zaczynał w domowej kuchni i piwnicy. Od pierwszej warki do realizacji wielkiego marzenia - jakim było otwarcie własnego browaru - minęło 7 lat, a największym impulsem do uruchomienia produkcji na dużej warzelni okazało się zwycięstwo w konkursie piw domowych. W kolejnym Przekładzie sięgamy po jego ulubioną recepturę - na imperialnego red ale’a.

  • Ekstrakt: 18% wag.
  • alk. 7% obj.
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

Lichtenhainer

przekład #6

Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Dlatego też do projektu Przekład zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Kolejnym z nich jest Piotr Czarny z Browaru Przełom. Jego domowa wersja Lichtenhainera i jej sukces na konkursie okazał się przełomem w wyborze dalszej drogi zawodowej. Bardzo nam miło, że po latach Piotrek odgrzebał starą recepturę i pozwolił ją nam przełożyć na duże garnki!

  • Ekstrakt: 8% wag.
  • alk. 3% obj.
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

bitter

przekład #5

Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Dlatego też do projektu Przekład zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Nie ma żadnych wątpliwości, że należy do nich niezwykle lubiany w środowisku Filip Mazur. Jego wielkim marzeniem było uwarzenie na komercyjną skalę klasycznego brytyjskiego bittera o niskim ekstrakcie. Cieszymy się, że mogliśmy pomóc w realizacji tego marzenia!

  • Ekstrakt: 10% wag.
  • alk. 4% obj.
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

Rosanke

przekład #4

Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Dlatego też do projektu Przekład zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Nie ma żadnych wątpliwości, że należą do nich Karolina i Wojciech Ściana, założyciele i właściciele browaru Cztery Ściany. Jest nam niezmiernie miło, że dostaliśmy szansę na przekład ich legendarnej już receptury na Rosanke. Tradycyjne piwo mazurskich chłopów warzone z dodatkiem przypraw i ziół to zdecydowanie to, czego w naszym bogatym piwowarskim portfolio brakowało!

  • Ekstrakt: 11% wag.
  • alk. 4.3% obj.
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

Foreign extra stout with tonka & orange peels

przekład #3

Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Dlatego też do projektu Przekład zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Niewątpliwie należy do nich niekwestionowany Król Tonki - Łukasz “Usiu” Szynkiewicz. Obecny właściciel i szef kuchni elbląskiej mekki pizzy i kraftu - Szynk - Craft Beer & Pizza - zapisał się złotymi zgłoskami w historii polskiego piwowarstwa domowego, a swoje domowe receptury z sukcesami przekładał na duże garnki w legendarnym Browarze Absztyfikant. Tym milej, że jedną z nich - i to taką z tonką! - zgodził się udostępnić i nam! Mamy nadzieję, że udało się nam wiernie ją odwzorować.

  • Ekstrakt: 20% wag.
  • alk. 7.5% obj.
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

Belgian pale ale

przekład #2

Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Po wielkim sukcesie przekładu receptury Scottish Heavy autorstwa Wojciecha Skorackiego postanowiliśmy zrobić z tego serię! Do współpracy zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Zalicza się do nich niewątpliwie Pan Darek z Browaru Artezan, czyli jeden z pionierów polskiej piwnej rewolucji. Współotwierał w końcu pierwszy fizyczny browar rzemieślniczy. Przed Wami niezwykle niszowy na ten czasy styl - Belgian pale ale. Mamy nadzieję, że udało się nam wiernie odwzorować oryginalną recepturę.

  • Ekstrakt: 12% wag.
  • alk. 5% obj.
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

English Porter NITRO

Ostoja

Lekki czekoladowy porter, z nutami orzechów, karmelu i toffi, o pięknej kremowej teksturze, którą zawdzięcza azotowi użytemu do wysycenie piwa. Do sięgnięcia po ten styl namówiła nas ekipa Szynkarni - legendarnego pubu z kraftem będącego obowiązkowym punktem odwiedzin wszystkich miłośników dobrego piwa we Wrocławiu. Jesteśmy zaszczyceni, że mogliśmy uwarzyć to piwo w kooperacji i to z nie byle jakiej okazji! Wrocławska ostoja angielskiej klasyki - jedyny taki adres w okolicy - obchodzi swoje 11 urodziny. Sto lat, Szynkarnio!

  • Ekstrakt: 13% wag.
  • alk. 5% obj.
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

Scottish Heavy

przekład

W uznaniu dla wielkiego dziedzictwa jakim jest piwowarstwo domowe oraz z okazji 11 urodzin gdańskiej Pułapki przygotowaliśmy piwo, które w swej kuchni uwarzył lata temu Wojciech Skoracki. Wojciech - na co dzień szef kuchni i współwłaściciel legendarnego gdańskiego pubu z kraftem - jak każdy piwowar domowy przez lata marzył, by przełożyć swoje recepturki z małych na duże garnki. Tak oto powstał Przekład. Scottish Heavy, wbrew nazwie stylu, jest piwem lekkim, nadającym się do picia na litry, a nie szklanki!

  • Ekstrakt: 10% wag.
  • alk. 4% obj.
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

nitro bitter

paleta

Przed Wami klasyczny brytyjski bitter. Lekki, delikatnie karmelowo-chlebowy, ale z goryczką. A żeby było jeszcze bardziej brytyjsko, to postanowiliśmy go wysycić azotem. Bittera uwarzyliśmy go z okazji urodzin wspaniałego warszawskiego sklepu z kraftem - Palety Piwa!

  • Ekstrakt: 12% wag.
  • alk. 4.8% obj.
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

grodziskie

koledzy #2

Grodziskie to jedyny polski styl piwny. Nasz piwowarski skarb nazywany jest polskim szampanem. Lekkie, pszeniczne, wędzone i mocno wysycone piwo idealnie sprawdza się w roli izotoniku. Arecki, Kowalu i Marcinie, warzenie z Wami to była duża przyjemność i wielki zaszczyt! Bo z kolegami zawsze raźniej. A jak warzyć Grodziskie to tylko z Wami.

  • Ekstrakt: 7.7% wag.
  • alk. 2.7% obj.
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

Thiol IPA

koledzy

Kooperacja. Fajnie jest zrobić coś razem. A szczególnie piwo. Szczególnie szczególne piwo. Trochę bardziej niezwykłe niż zwykłe IPA - z dodatkiem magicznego proszku, jakim jest Phantasm. To sproszkowane skórki winogron nowozelandzkiego szczepu Marlborough Sauvignon Blanc. Całość doprawiliśmy nieśmiertelną Citrą. Funky Fluid - miło, że warzymy to wspólnie! Bo z kolegami raźniej.

  • Ekstrakt: 15% wag.
  • alk. 6% obj.
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

citrus micro IPA

kropla

Dużo chmielu, mało alkoholu! Idealne piwo do picia na urodziny, a z okazji urodzin powstało! Poznańskie BRO świętuje z nami 3 rocznicą startu super lekką, mega cytrusową ipką. Wasze zdrowie jeżyckie chłopaki! I pamiętajcie, kropla drąży skałę!

  • Ekstrakt: 10% wag.
  • alk. 3.5% obj.
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

nectarine pale ale

owoc

Owoc jest owocem kooperacji. Piwo uwarzyliśmy w porozumieniu i we współpracy z warszawskim mulltitapem i restauracją - Hoppiness Beer & Food. Ekipa Hoppiness doskonale łączy smaki, więc przy układaniu receptury zdaliśmy się na ich wyczucie. Owocowy aromat pochodzący od amerykańskich chmieli podbiliśmy dodatkiem dużej ilości nektarynki.

  • Ekstrakt: 12% wag.
  • alk. 4.5% obj.
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

orange witbier

Korona

Sklep Korona z Milanówka świętuje swoje OSIEMNASTE urodziny. Ciężko uwierzyć, że można wytrzymać tak długo w tej branży. Szacunek! Z okazji urodzin uwarzyliśmy piwo idealne na wiosnę i lato. Lekkie, orzeźwiające pszeniczne z dodatkiem kolendry i skórki z pomarańczy wzbogaciliśmy o potrójną porcję pomarańczy. Mega owocowe, super pijalne, nada się zamiast szampana!

  • Ekstrakt: 13% wag.
  • alk. 5% obj.
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

american stout

wagon

Kooperacja z Piwną Zwrotnicą oraz Polskim Stowarzyszeniem Miłośników Kolei. Część dochodu ze sprzedaży przeznaczymy na remont przedstawionego na etykiecie wagonu. Przez lata służył on do transportu piwa! Wyprodukowany w 1912 roku dla browaru w Pilźnie, po drugiej wojnie światowej pracował dla Żywieckich Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych. W 2011 trafił do Skierniewic, gdzie toczą się prace nad jego odbudową.

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 6.5% obj.
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

Citra & Chinook IPA

Przetwórnia Spółdzielcza vol. 4

Przetwórnia Spółdzielcza vol. 3 to lekkie, soczyste, owocowe, super pijalne IPA. Za tropikalno-owocowy aromat odpowiadają tu klasyczne dla nowofalowego piwowarstwa chmiele - Citra i Chinook.

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 5.5% obj.
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

Mosaic & Amarillo hazy IPA

Przetwórnia Spółdzielcza vol. 3

Przetwórnia Spółdzielcza vol. 3 to lekkie, soczyste, owocowe, super pijalne IPA. Za tropikalno-owocowy aromat odpowiadają tu klasyczne dla nowofalowego piwowarstwa chmiele - Amarillo i Mosaic.

  • Ekstrakt: 16% wag.
  • alk. 5.5% obj.
przekład #8
złoto Przetwórni
przekład #7
przekład #6
przekład #5
przekład #4
przekład #3
przekład #2
Ostoja
przekład
paleta
koledzy #2
koledzy
kropla
owoc
Korona
wagon
Przetwórnia Spółdzielcza vol. 4
Przetwórnia Spółdzielcza vol. 3

O browarze

Zaczynaliśmy jak wszyscy - od warzenia w domu. Od pierwszej warki przygotowanej w piwnicy, do realizacji wielkiego marzenia - jakim było otwarcie własnego browaru - minęło 7 lat. Największym impulsem do uruchomienia produkcji na dużej warzelni okazało się zwycięstwo w konkursie piw domowych - receptura Łukasza, właściciela i głównego piwowara Przetwórni Chmielu, została przeniesiona na duże garnki i trafiła do dystrybucji w całej Polsce. To właśnie wtedy zdecydował on, że warto spróbować postawić na komercyjne piwowarstwo. Pozyskanie sprzętu i ogarnięcie formalności zajęło prawie dwa lata.

Oryginalny plan zakładał budowę dużego browaru z warzelnią 20 hektolitrów i 16 zbiornikami po 40 hektolitrów każdy, niestety nie udało się uzyskać środków na jego realizację. Zaczęliśmy zatem od czegoś zdecydowanie mniejszego - warzelni 10 hektolitrów oraz trzech zbiorników po 20 hektolitrów każdy. Przy takiej skali musieliśmy zdecydować o kontynuowaniu naszej dotychczasowej pracy, a w browarze działać po godzinach.

W marcu 2019 roku na rynek trafiło nasze pierwsze piwo - american pale ale, chwile po nim muesli stout oraz DDH IPA. Dużym wsparciem w rozwoju browaru była współpraca ze znajomymi poznanymi w czasach, kiedy warzyliśmy w domu, a następnie sędziowaliśmy na konkursach piwnych.

Zębatka

Decyzja o udostępnieniu warzelni projektom realizowanym przez naszych przyjaciół pomogła w szybkiej rozbudowie i tak, z początkowych 3 tanków leżakowych, rozrośliśmy się do ponad 15. Daje to możliwość warzenia wielu różnorodnych piw, którymi chcemy zachwycać i zaskakiwać naszych klientów. Rozlewamy je do kegów oraz w niewielkiej ilości do puszek.

W drugiej połowie 2022 roku stajemy u progu kolejnej wielkiej zmiany, jaką jest odświeżenie wizerunku poprzez wprowadzenie nowej, przejrzystej linii piw w estetycznych etykietach, podzielonej na serie, zwane sekcjami. I nie jest to nasze ostatnie słowo!

Aktualności

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Podstawą dobrej oferty browaru regionalnego są na pewno lager i pszenica, ale czymże byłaby piwna rewolucja jeśli nie IPA? Pierwsze zetknięcie się z gorzkim i aromatycznym piwem, pachnącym zdecydowanie bardziej owocowo niż klasyki, było dla wielu z nas początkiem przygody z polskim kraftem. Dlatego też do naszego portfolio piw skierowanych na lokalny, mazowiecki rynek dołącza Sobota w Puszczy. Dużą dawkę chmielu, który jest najważniejszą piwowarską przyprawą, sypnęliśmy nie tylko na goryczkę, ale i na aromat. Cytrusowo-grejpfrutowe nuty są efektem użycia amerykańskich chmieli - wybraliśmy Citrę i Mosaic. Sobota w Puszczy to prawdziwy piwowarski old school w doskonałym, nowoczesnym wydaniu.

Podstawą dobrej oferty browaru regionalnego są na pewno lager i pszenica, ale czymże byłaby piwna rewolucja jeśli nie IPA? Pierwsze zetknięcie się z gorzkim i aromatycznym piwem, pachnącym zdecydowanie bardziej owocowo niż klasyki, było dla wielu z nas początkiem przygody z polskim kraftem. Dlatego też do naszego portfolio piw skierowanych na lokalny, mazowiecki rynek dołącza Sobota w Puszczy. Dużą dawkę chmielu, który jest najważniejszą piwowarską przyprawą, sypnęliśmy nie tylko na goryczkę, ale i na aromat. Cytrusowo-grejpfrutowe nuty są efektem użycia amerykańskich chmieli - wybraliśmy Citrę i Mosaic. Sobota w Puszczy to prawdziwy piwowarski old school w doskonałym, nowoczesnym wydaniu. ... See MoreSee Less

2 days ago
Wieczorową porą warto przypomnieć Wam o nowej, świeżej warce naszego flagowego stoutu. Harfa to lekki, mega kremowy, mega czekoladowy Irish dry stout w wersji NITRO. Wysycenie azotem wyraźnie wpływa na tempo znikania piwa ze szklanki. Zanim się obejrzycie pół litra znika i chce się sięgnąć po kolejne. A że ma ledwo 4,5% alkoholu, to bez obaw można wypić więcej niż jedno! Nasze stouty generalnie przypadły Wam do gustu, więc zdecydowanie polecamy i ten!

#harfa #drystout #irishdrystout #nitro #nitrobeer #azot #zakładyazotoweksiążenice #książenice #browar #polskikraft #polishbeer #piworzemieślnicze #craftbeer #jasneżeciemne

Wieczorową porą warto przypomnieć Wam o nowej, świeżej warce naszego flagowego stoutu. Harfa to lekki, mega kremowy, mega czekoladowy Irish dry stout w wersji NITRO. Wysycenie azotem wyraźnie wpływa na tempo znikania piwa ze szklanki. Zanim się obejrzycie pół litra znika i chce się sięgnąć po kolejne. A że ma ledwo 4,5% alkoholu, to bez obaw można wypić więcej niż jedno! Nasze stouty generalnie przypadły Wam do gustu, więc zdecydowanie polecamy i ten!

#harfa #drystout #irishdrystout #nitro #nitrobeer #azot #zakładyazotoweksiążenice #książenice #browar #polskikraft #polishbeer #piworzemieślnicze #craftbeer #jasneżeciemne
... See MoreSee Less

4 days ago

... See MoreSee Less

6 days ago
Jak dobrze zacząć weekend? Na przykład od pilsa! Złoto Przetwórni jest doskonałym lekkim pilsem w czeskim stylu. To „dziesiątka” (ledwie 3.7% alk.), co za tym idzie wchodzi, tak jak obiecuje etykieta, jak złoto! Do picia na litry, nie na szklanki!

Jak dobrze zacząć weekend? Na przykład od pilsa! Złoto Przetwórni jest doskonałym lekkim pilsem w czeskim stylu. To „dziesiątka” (ledwie 3.7% alk.), co za tym idzie wchodzi, tak jak obiecuje etykieta, jak złoto! Do picia na litry, nie na szklanki! ... See MoreSee Less

1 week ago

Comment on Facebook

jak na litry to róbta na lato party kegi 😛

Za nami kolejne zebranie GRUPY G6! Nie zgadniecie jakie piwo tym razem uwarzyliśmy… Tak, zgadza się: GRODZISKIE. Powiemy więcej: pyszne i zdrowe grodziskie wielozbożowe! A wiecie ilu zbóż użyliśmy? Oczywiście, że tak - sześciu! Pszenicy, owsa, jęczmienia, żyta, gryki i orkiszu. Nie obyło się bez przełomowych deklaracji. Jeśli powołanie GRUPY G6 było kamieniem milowym w historii polskiego kraftu,  tak dzisiejsze ustanowienie Książenickiego Prawa Czystości trwale zapisze się złotymi zgłoskami w ponad siedmiuset letniej historii Piwa Grodziskiego. Premiera przy okazji Święta Piwa Grodziskiego.

Za nami kolejne zebranie GRUPY G6! Nie zgadniecie jakie piwo tym razem uwarzyliśmy… Tak, zgadza się: GRODZISKIE. Powiemy więcej: pyszne i zdrowe grodziskie wielozbożowe! A wiecie ilu zbóż użyliśmy? Oczywiście, że tak - sześciu! Pszenicy, owsa, jęczmienia, żyta, gryki i orkiszu. Nie obyło się bez przełomowych deklaracji. Jeśli powołanie GRUPY G6 było kamieniem milowym w historii polskiego kraftu, tak dzisiejsze ustanowienie Książenickiego Prawa Czystości trwale zapisze się złotymi zgłoskami w ponad siedmiuset letniej historii Piwa Grodziskiego. Premiera przy okazji Święta Piwa Grodziskiego. ... See MoreSee Less

1 week ago

Comment on Facebook

Name this band...wrong answers only😜

Wycisk #2 to lekkie, bardzo orzeźwiające piwo wypełnione owocem pasji po sam brzeg puszki! Marakuja wspaniale komponuje się w sour ale’ach, dodaje owocowego kolorytu, ale idealnie podkreśla też kwaśność. Piwo szykowaliśmy z myślą o tym, że idealnie sprawdzi się o tej porze roku. Może i pogoda nie chce jeszcze do końca kooperować, ale zapewniamy, że nawet jeśli termometry nie wskazują dwudziestu paru stopni, to wchodzi pięknie. Zgodnie z naszą dewizą, jest do picia na litry, nie na szklanki!

#przetwórniachmielu #wycisk #sekcjaowocowa #fruitbeer #passionfruit #piwo #beer #cerveza #craftbeer #piwokraftowe #książenice #browar #marakuja #nowość #przetwórnia #owocowe #polskikraft #piworzemieślnicze #polskikraft #sourale #sourbeer

Wycisk #2 to lekkie, bardzo orzeźwiające piwo wypełnione owocem pasji po sam brzeg puszki! Marakuja wspaniale komponuje się w sour ale’ach, dodaje owocowego kolorytu, ale idealnie podkreśla też kwaśność. Piwo szykowaliśmy z myślą o tym, że idealnie sprawdzi się o tej porze roku. Może i pogoda nie chce jeszcze do końca kooperować, ale zapewniamy, że nawet jeśli termometry nie wskazują dwudziestu paru stopni, to wchodzi pięknie. Zgodnie z naszą dewizą, jest do picia na litry, nie na szklanki!

#przetwórniachmielu #wycisk #sekcjaowocowa #fruitbeer #passionfruit #piwo #beer #cerveza #craftbeer #piwokraftowe #książenice #browar #marakuja #nowość #przetwórnia #owocowe #polskikraft #piworzemieślnicze #polskikraft #sourale #sourbeer
... See MoreSee Less

2 weeks ago

Comment on Facebook

Marakuja to samograja, zwłaszcza w sour-ach, nie sposób jej nie lubić. Na fali piwnej rewolucji po dziś dzień cieszy moje podniebienie.

Od jakiegoś czasu opowiadamy Wam o nowej, lokalnej linii piw, zebranej w serię Wycieczka po Mazowszu. Jej podstawę tworzą trzy (docelowo cztery, kiedy uda nam się zrobić pierwsze w historii browaru bezalkoholowe) pozycje: lager, pszenica i IPA. Ofertę sezonowo będą uzupełniały jednak piwa dopasowane do pory roku. Środek wiosny to zdecydowanie idealna pora na witbiera.

Klasyka belgijskiego piwowarstwa. Lekkie, orzeźwiające piwo pszeniczne z dodatkiem kolendry i skórki z pomarańczy, o charakterystycznej słomkowej barwie i owocowym aromacie. Na pierwszym planie wyraźnie wyczuwalne pomarańcze. Idealnie gasi pragnienie w ciepłe dni, doskonale pasuje do obiadu czy wieczornej kolacji. Od przyszłego tygodnia dostępne w kegach, butelki docelowo też będą!

Od jakiegoś czasu opowiadamy Wam o nowej, lokalnej linii piw, zebranej w serię Wycieczka po Mazowszu. Jej podstawę tworzą trzy (docelowo cztery, kiedy uda nam się zrobić pierwsze w historii browaru bezalkoholowe) pozycje: lager, pszenica i IPA. Ofertę sezonowo będą uzupełniały jednak piwa dopasowane do pory roku. Środek wiosny to zdecydowanie idealna pora na witbiera.

Klasyka belgijskiego piwowarstwa. Lekkie, orzeźwiające piwo pszeniczne z dodatkiem kolendry i skórki z pomarańczy, o charakterystycznej słomkowej barwie i owocowym aromacie. Na pierwszym planie wyraźnie wyczuwalne pomarańcze. Idealnie gasi pragnienie w ciepłe dni, doskonale pasuje do obiadu czy wieczornej kolacji. Od przyszłego tygodnia dostępne w kegach, butelki docelowo też będą!
... See MoreSee Less

2 weeks ago

Comment on Facebook

Duma z Mazowsza! Muszę do Was wpaść na mazowieckie pogaduchy i szacunkowe mazowieckie piwa

Przetwór to seria piw, w której pierwsze skrzypce gra chmiel. Każda IPA, bez względu na woltaż, jest soczysta, mętna i bardzo owocowa. Na aromat sypiemy chmiele pacyficzne - z USA, Australii i Nowej Zelandii. Za nami dwie pierwsze warki. Próbowaliście?

Przetwór to seria piw, w której pierwsze skrzypce gra chmiel. Każda IPA, bez względu na woltaż, jest soczysta, mętna i bardzo owocowa. Na aromat sypiemy chmiele pacyficzne - z USA, Australii i Nowej Zelandii. Za nami dwie pierwsze warki. Próbowaliście? ... See MoreSee Less

2 weeks ago
No to co - majówka czas, start!? Co byście powiedzieli na taki kolorowy bukiet do popołudniowego grilla? Macie jakieś swoje ulubione piwa z Przetwórni Chmielu? Dajcie znać, może powinniśmy coś powtórzyć!? Miłego wypoczynku!

No to co - majówka czas, start!? Co byście powiedzieli na taki kolorowy bukiet do popołudniowego grilla? Macie jakieś swoje ulubione piwa z Przetwórni Chmielu? Dajcie znać, może powinniśmy coś powtórzyć!? Miłego wypoczynku! ... See MoreSee Less

2 weeks ago

Comment on Facebook

Lotka i Grupa G6+ do powtórki 🍻👍

Kompromis #2 - dziesięć na dziesięć

Zobacz więcej

dystrybucja

JesteśMY Z MAZOWSZA

lager

Wzdłuż Wisły

Proste, zwykłe, klasyczne jasne pełne, w nieco lżejszym wydaniu. Klarowne, fajnie zbalansowane - zbożowe nuty od słodu, ziołowo-kwiatowe od chmielu. Goryczka idealna, w punkt. Zdecydowanie wyższa niż w koncernowych eurolagerach, ale nieprzesadzona, tak żeby trafiło w gusta klientów szukających klasyki.

  • Ekstrakt: 12% wag.
  • alk. 5% obj.
JesteśMY Z MAZOWSZA

pszeniczne

Mazowiecki Młyn

Tradycyjne piwo pszeniczne, jasne, lekkie, do picia na co dzień, świetnie sprawdzi się jako napój do obiadu. Pszenica swój charakter zawdzięcza przede wszystkim specjalnym drożdżom, które nadają piwu aromat bananów i goździków. Najchętniej spożywane w Bawarii i to właśnie na bawarskim piwowarstwie wzorowaliśmy się tworząc to piwo.

  • Ekstrakt: 12% wag.
  • alk. 5% obj.
JesteśMY Z MAZOWSZA

american IPA

Sobota w Puszczy

IPA to podstawa piwnej rewolucji. Piwo nieco mocniejsze oraz zdecydowanie bardziej gorzkie i owocowe niż lager. Dużą dawkę chmielu, który jest najważniejszą piwowarską przyprawą, sypnęliśmy nie tylko na goryczkę, ale i na aromat. Cytrusowo-grejpfrutowe nuty są efektem użycia amerykańskich chmieli - wybraliśmy Citrę i Mosaic. Sobota w Puszczy to prawdziwy piwowarski old school w doskonałym, nowoczesnym wydaniu.

  • Ekstrakt: 15% wag.
  • alk. 6% obj.
JesteśMY Z MAZOWSZA

witbier

Spacer po Grodzisku

Klasyka belgijskiego piwowarstwa. Lekkie, orzeźwiające piwo pszeniczne z dodatkiem kolendry i skórki z pomarańczy, o charakterystycznej słomkowej barwie i owocowym aromacie. Na pierwszym planie wyraźnie wyczuwalne pomarańcze. Idealnie gasi pragnienie w upalne dni, doskonale pasuje do obiadu czy wieczornej kolacji. Sprawdzi się również jako izotonik.

  • Ekstrakt: 11% wag.
  • alk. 4.5% obj.
Wzdłuż Wisły
Mazowiecki Młyn
Sobota w Puszczy
Spacer po Grodzisku

Przetwórnia Chmielu – Craft Brewery
Piwowarska Grupa Rzemieślnicza
Książenice Sp. z o.o.
NIP: 529 181 647
Al. Jarzębinowa 2
05-825 Książenice,
Grodzisk Mazowiecki

Cześć!
Musisz mieć
ukończone 18 lat,
aby odwiedzić
naszą stronę.
Przepraszamy.
Jedynie osoby
pełnoletnie mogą
przeglądać zawartość
tej strony.