Otrzymaliśmy dotację na projekt pod tytułem: "Wprowadzenie na rynek piw jasnych niskoalkoholowych wysycanych azotem.” Zakłada on inwestycję w środki trwałe Piwowarskiej Grupy Rzemieślniczej Książenice Sp. z o. o. związaną z wprowadzeniem na rynek nowych produktów w postaci piw niskoalkoholowych wysycanych azotem. Celami projektu, oprócz wprowadzenia nowych produktów na rynek, są: zwiększenie konkurencyjności przedsiębiorstwa na rynku piw rzemieślniczych i kraftowych oraz wzrost rozpoznawalności marki "Przetwórnia Chmielu”.

zobacz jak wygląda
nasz browar
Zębatka

Sekcja klasyczna

Sekcja klasyczna

Sekcja owocowa

Sekcja owocowa

Sekcja chmielowa

Sekcja chmielowa

Sekcja nadzwyczajna

Sekcja nadzwyczajna

Sekcja nadzwyczaj przyjazna

Sekcja nadzwyczaj przyjazna
Sekcja klasyczna

Lichtenhainer

przekład #6

Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Dlatego też do projektu Przekład zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Kolejnym z nich jest Piotr Czarny z Browaru Przełom. Jego domowa wersja Lichtenhainera i jej sukces na konkursie okazał się przełomem w wyborze dalszej drogi zawodowej. Bardzo nam miło, że po latach Piotrek odgrzebał starą recepturę i pozwolił ją nam przełożyć na duże garnki!

  • Ekstrakt: 8% wag.
  • alk. 3% obj.
przekład #6
Sekcja owocowa

passion fruit sour

przecier+

Nowa wersja naszego flagowego sour ale'a z marakują! Soczyste, gęste, owocowe. Teraz nieco mniej słodkie i jeszcze bardziej kwaśne. Piwo dostępne wyłącznie w kegach.

  • Ekstrakt: 17% wag.
  • alk. 6% obj.
przecier+
Sekcja chmielowa

Earl Grey IPA

czaj

Bazą jest tutaj bardzo wytrawne i goryczkowe IPA chmielone na aromat nowozelandzkim Superdelickiem. Dodaliśmy do niego herbaty, a konkretnie Earl Greya z płatkami róży i pomarańczą. W aromacie wyczujecie zatem bardzo dużo bergamotki, trochę innych cytrusów i owoców tropikalnych.

  • Ekstrakt: 15% wag.
  • alk. 6% obj.
czaj
Sekcja nadzwyczajna

imperial baltic porter

galeon

Imperialna wersja pierwszego w historii naszego browaru porteru bałtyckiego. Ta puszka to wersja podstawowa, jej zawartość nie zawiera dodatków i nie była leżakowana w dębowej beczce, co nie oznacza bynajmniej, że nie jest to sztos. To mocno czekoladowy imperialny porter, z wyraźną nutą suszonych owoców, karmelu, wanilii i kawy. Idealnie zbalansowany - ani przesadnie deserowy, ani bez goryczki. Nadzwyczajny swoją zwyczajnością. Bo takich piw na rynku nie ma wiele…

  • Ekstrakt: 30% wag.
  • alk. 11% obj.
galeon
Sekcja nadzwyczaj przyjazna

Lichtenhainer

przekład #6

Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Dlatego też do projektu Przekład zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Kolejnym z nich jest Piotr Czarny z Browaru Przełom. Jego domowa wersja Lichtenhainera i jej sukces na konkursie okazał się przełomem w wyborze dalszej drogi zawodowej. Bardzo nam miło, że po latach Piotrek odgrzebał starą recepturę i pozwolił ją nam przełożyć na duże garnki!

  • Ekstrakt: 8% wag.
  • alk. 3% obj.
przekład #6

O browarze

Zaczynaliśmy jak wszyscy - od warzenia w domu. Od pierwszej warki przygotowanej w piwnicy, do realizacji wielkiego marzenia - jakim było otwarcie własnego browaru - minęło 7 lat. Największym impulsem do uruchomienia produkcji na dużej warzelni okazało się zwycięstwo w konkursie piw domowych - receptura Łukasza, właściciela i głównego piwowara Przetwórni Chmielu, została przeniesiona na duże garnki i trafiła do dystrybucji w całej Polsce. To właśnie wtedy zdecydował on, że warto spróbować postawić na komercyjne piwowarstwo. Pozyskanie sprzętu i ogarnięcie formalności zajęło prawie dwa lata.

Oryginalny plan zakładał budowę dużego browaru z warzelnią 20 hektolitrów i 16 zbiornikami po 40 hektolitrów każdy, niestety nie udało się uzyskać środków na jego realizację. Zaczęliśmy zatem od czegoś zdecydowanie mniejszego - warzelni 10 hektolitrów oraz trzech zbiorników po 20 hektolitrów każdy. Przy takiej skali musieliśmy zdecydować o kontynuowaniu naszej dotychczasowej pracy, a w browarze działać po godzinach.

W marcu 2019 roku na rynek trafiło nasze pierwsze piwo - american pale ale, chwile po nim muesli stout oraz DDH IPA. Dużym wsparciem w rozwoju browaru była współpraca ze znajomymi poznanymi w czasach, kiedy warzyliśmy w domu, a następnie sędziowaliśmy na konkursach piwnych.

Zębatka

Decyzja o udostępnieniu warzelni projektom realizowanym przez naszych przyjaciół pomogła w szybkiej rozbudowie i tak, z początkowych 3 tanków leżakowych, rozrośliśmy się do ponad 15. Daje to możliwość warzenia wielu różnorodnych piw, którymi chcemy zachwycać i zaskakiwać naszych klientów. Rozlewamy je do kegów oraz w niewielkiej ilości do puszek.

W drugiej połowie 2022 roku stajemy u progu kolejnej wielkiej zmiany, jaką jest odświeżenie wizerunku poprzez wprowadzenie nowej, przejrzystej linii piw w estetycznych etykietach, podzielonej na serie, zwane sekcjami. I nie jest to nasze ostatnie słowo!

Aktualności

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
+6

Piękne zdjęcia i piękne słowa - tak, zdecydowanie Przekład to seria piw, po które warto sięgać. Dziś wysłaliśmy do hurtowni puszki z kolejnymi cyferkami: #5 to ordinary bitter według receptury Filipa Mazura, a #6 to Lichtenhainer od Piotrka Czarnego. Mega piwa, w niszowych lub mega niszowych stylach! ... See MoreSee Less

2 days ago
Zakłady Azotowe Książenice prezentują: Podkowa, oatmeal stout NITRO! Zrobiliśmy mały falstart, bo piwo planowane było z myślą o Dniu Świętego Patryka, ale dzięki temu, iż jest już dostępne na rynku, to jest szansa, że spokojnie do 17 marca zdążycie je zdobyć! Podkowa to kremowy stout, o pięknej, aksamitnej teksturze. Super pijalny i mega czekoladowy. Zdecydowanie warto spróbować!

Zakłady Azotowe Książenice prezentują: Podkowa, oatmeal stout NITRO! Zrobiliśmy mały falstart, bo piwo planowane było z myślą o Dniu Świętego Patryka, ale dzięki temu, iż jest już dostępne na rynku, to jest szansa, że spokojnie do 17 marca zdążycie je zdobyć! Podkowa to kremowy stout, o pięknej, aksamitnej teksturze. Super pijalny i mega czekoladowy. Zdecydowanie warto spróbować! ... See MoreSee Less

2 weeks ago
Kiedyś to było. Dawniej wszystko robiło wrażenie. Wystarczyło, że piwowar sypnął amerykańskiego chmielu do umiejętnie uwarzonego ale’a i człowiek się cieszył. W aromacie trochę grejpfrutów, a trochę innych cytrusów, w smaku wyraźnie wyczuwalna goryczka i starczy. Nie mówimy, że rozwój polskiego piwowarskiego rzemiosła to coś złego, wręcz przeciwnie, fajnie, że wszyscy poszliśmy technologicznie aż tak do przodu, ale nostalgia bywa wspaniała, a w prostocie tkwi klucz do sukcesu. Klasyczne amerykańskie IPA chmielone Citrą i Mosaikiem. Jak to kiedyś bywało, prawdziwy old school. Kegi wysyłamy w Polskę w tym tygodniu, dystrybucję puszek rozpoczniemy w kolejnym. 

Na koniec jeszcze ciekawostka o etykiecie. Zdjęcie pochodzi z bogatych zbiorów Tomka Sarny, którego niezwykłe prace możecie podziwiać na tomekSARNA - photo. Jego foty oldtimerów i nie tylko są niesamowite - polecamy!

Kiedyś to było. Dawniej wszystko robiło wrażenie. Wystarczyło, że piwowar sypnął amerykańskiego chmielu do umiejętnie uwarzonego ale’a i człowiek się cieszył. W aromacie trochę grejpfrutów, a trochę innych cytrusów, w smaku wyraźnie wyczuwalna goryczka i starczy. Nie mówimy, że rozwój polskiego piwowarskiego rzemiosła to coś złego, wręcz przeciwnie, fajnie, że wszyscy poszliśmy technologicznie aż ... See MoreSee Less

3 weeks ago

Comment on Facebook

Oldtimer? Już czuję ssanie 😉

Hokej i piwo. Zdecydowanie to dwie miłości Czechów. I zwykle idą w parze. My może i na hokeju się nie znamy, ale za to na warzeniu klasyki całkiem nieźle i wiecie co, znów nam wyszło! Nieskromnie i zgodnie jako ekipa Przetwórni Chmielu zalecamy Wam tegoż Krążka spróbować. Nasz najlepszy pils w historii. W zasypie słód klepiskowy, tak jak tradycja nakazuje; chmielony Saazem, tak jak wypada. 11.5 ekstraktu, 4.8% alkoholu. Goryczka w punkt. Puszki i kegi opuszczają browar jutro!

Hokej i piwo. Zdecydowanie to dwie miłości Czechów. I zwykle idą w parze. My może i na hokeju się nie znamy, ale za to na warzeniu klasyki całkiem nieźle i wiecie co, znów nam wyszło! Nieskromnie i zgodnie jako ekipa Przetwórni Chmielu zalecamy Wam tegoż Krążka spróbować. Nasz najlepszy pils w historii. W zasypie słód klepiskowy, tak jak tradycja nakazuje; chmielony Saazem, tak jak wypada. 11.5 ek ... See MoreSee Less

3 weeks ago
Mocny i gęsty. 30 Plato i 12% alkoholu. Bez dodatków i nieleżakowany w beczce. Klasyczny, co nie oznacza wcale, że nudny. Idealnie zbalansowany - ani przesadnie deserowy, ani że bez goryczki. Imperialny stout jakich na rynku mało. Nadzwyczajny! Rozlaliśmy go w puszki i w kegi, a część nalaliśmy do dębowych beczek, ale o tym to nieco później. Polecamy! Mamy nadzieję, że Esencja 2025 już niebawem trafi do Waszych ulubionych pubów i sklepów z kraftem!

Mocny i gęsty. 30 Plato i 12% alkoholu. Bez dodatków i nieleżakowany w beczce. Klasyczny, co nie oznacza wcale, że nudny. Idealnie zbalansowany - ani przesadnie deserowy, ani że bez goryczki. Imperialny stout jakich na rynku mało. Nadzwyczajny! Rozlaliśmy go w puszki i w kegi, a część nalaliśmy do dębowych beczek, ale o tym to nieco później. Polecamy! Mamy nadzieję, że Esencja 2025 już niebawem tr ... See MoreSee Less

4 weeks ago
Najpierw napiłbym się herbatki. Herbatki z piwkiem. Bez cytrynki. 

W przyszłym tygodniu na rozlew trafi CZAJ. Bazą jest tu doskonałe west coast IPA (było tak dobre, że ustaliliśmy, że musimy jeszcze takie uwarzyć!) chmielone Superdelickiem, które infuzowaliśmy Earl Greyem z dodatkiem pomarańczy i płatków róży. Herbaciane nuty mieszają się z tropikalnymi, a goryczka jest naprawdę solidna. 

Dystrybucja kegów rusza od poniedziałku, puszek tydzień później. Zdecydowanie warto!

Najpierw napiłbym się herbatki. Herbatki z piwkiem. Bez cytrynki.

W przyszłym tygodniu na rozlew trafi CZAJ. Bazą jest tu doskonałe west coast IPA (było tak dobre, że ustaliliśmy, że musimy jeszcze takie uwarzyć!) chmielone Superdelickiem, które infuzowaliśmy Earl Greyem z dodatkiem pomarańczy i płatków róży. Herbaciane nuty mieszają się z tropikalnymi, a goryczka jest naprawdę solidna.

Dystrybu
... See MoreSee Less

1 month ago

Comment on Facebook

Najlepiej

Tak, proszę pana, oczywiście proszę pana. 20 IBU, proszę pana, 30 IBU też może być, i 50, proszę pana się znajdzie.

Bierz tego Lichtenhainera albo strzelam! Wspaniały dziś dzień dla polskiego piwowarstwa domowego i rzemieślniczego! Odtwarzamy legendarną recepturę Piotrka Czarnego na lekkie, pszeniczne i kwaśne piwo! 8 BLG i ledwo lekko ponad 3% alkoholu. Przekład #6 to będzie PRZEŁOM! Bo kto by się nie napił takiej niemieckiej, skwaśniałej wersji naszego grodziskiego!? A jak już padło to słowo klucz: nie zgadniecie gdzie premiera! 😁

Bierz tego Lichtenhainera albo strzelam! Wspaniały dziś dzień dla polskiego piwowarstwa domowego i rzemieślniczego! Odtwarzamy legendarną recepturę Piotrka Czarnego na lekkie, pszeniczne i kwaśne piwo! 8 BLG i ledwo lekko ponad 3% alkoholu. Przekład #6 to będzie PRZEŁOM! Bo kto by się nie napił takiej niemieckiej, skwaśniałej wersji naszego grodziskiego!? A jak już padło to słowo klucz: nie zgadni ... See MoreSee Less

1 month ago

Comment on Facebook

w Białowieży!

gdzie to się domyślam, pytanie: kiedy?

Dzisiaj w browarze gościliśmy Filipa Mazura. Przyjechał do nas aż ze Szczecina! Może i z lekkim niedowierzaniem przyjęliśmy informację, że to miasto istnieje, za to z dużą dozą ekscytacji spojrzeliśmy na starą recepturę domową, którą ze sobą stamtąd zabrał. Przekład #5 to bitter 10 BLG. Podobno nikt tak na komercyjną skalę w Polsce nie robił, a według Filipa tak jest prawilnie. Prawilne piwo od prawilnego piwowara. Klasycznie, po brytyjsku, chmielone brytyjskimi odmianami. Zasmakuje Wam. Obiecujemy! Premiera w marcu! 

PS. Jutro warzymy kolejny Przekład! 🔥

Dzisiaj w browarze gościliśmy Filipa Mazura. Przyjechał do nas aż ze Szczecina! Może i z lekkim niedowierzaniem przyjęliśmy informację, że to miasto istnieje, za to z dużą dozą ekscytacji spojrzeliśmy na starą recepturę domową, którą ze sobą stamtąd zabrał. Przekład #5 to bitter 10 BLG. Podobno nikt tak na komercyjną skalę w Polsce nie robił, a według Filipa tak jest prawilnie. Prawilne piwo od pr ... See MoreSee Less

1 month ago

Comment on Facebook

Nitro?

Przecież jest napisane Mazur to oznacza, że nie może być ze Szczecina.

Trochę bitterów 10 Plato w Polsce powstało. Zaczynając od warzonego regularnie w TEA Time Brewpub. Na angielskiej warzelni, serwowany angielskimi pompami z angielskich casków i serwowany na pinty 😎

Niby Polak a piwo z Anglii robi...

Filipku daj buziaka za tego bitterka 😘

View more comments

Przekład to wspaniała seria, w której czerpiemy z wielkiego dziedzictwa polskiego kraftu, jakim jest piwowarstwo domowe. Ostatnia uwarzona warka to Rosanke według receptury Karoliny i Wojciecha Ścianów z Browar Cztery Ściany. Wciąż mamy dostępne kilka kegów, zachęcamy do namawiania swoich ulubionych pubów do zamówienia 😉 

A w tym tygodniu warzymy kolejne Przekłady. Tym razem odwiedzą nas Filip Mazur z Folgi i Piotrek Czarny z Browaru Przełom. A co uwarzymy z nimi!? Samo dobro! Szczegóły od jutra! Śledźcie nasze media społecznościowe! 🙂

Przekład to wspaniała seria, w której czerpiemy z wielkiego dziedzictwa polskiego kraftu, jakim jest piwowarstwo domowe. Ostatnia uwarzona warka to Rosanke według receptury Karoliny i Wojciecha Ścianów z Browar Cztery Ściany. Wciąż mamy dostępne kilka kegów, zachęcamy do namawiania swoich ulubionych pubów do zamówienia 😉

A w tym tygodniu warzymy kolejne Przekłady. Tym razem odwiedzą nas Filip Ma
... See MoreSee Less

1 month ago

dystrybucja

Mobilne
puszkowanie

Prócz produkcji zajmujemy się również rozlewem piwa w puszki za pomocą mobilnej maszyny. Mówiąc krótko - jesteśmy w stanie przyjechać do Twojego browaru i sprawić, że piwo z tanków trafi do wygodnych, lekkich i estetycznych puszek oklejonych Twoją etykietą.

    Jesteś zainteresowany naszymi usługami,
    zostaw nam swój adres email, odezwiemy się!

    Przetwórnia Chmielu – Craft Brewery
    Piwowarska Grupa Rzemieślnicza
    Książenice Sp. z o.o.
    NIP: 529 181 647
    Al. Jarzębinowa 2
    05-825 Książenice,
    Grodzisk Mazowiecki

    Cześć!
    Musisz mieć
    ukończone 18 lat,
    aby odwiedzić
    naszą stronę.
    Przepraszamy.
    Jedynie osoby
    pełnoletnie mogą
    przeglądać zawartość
    tej strony.