Lichtenhainer
przekład #6
Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Dlatego też do projektu Przekład zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Kolejnym z nich jest Piotr Czarny z Browaru Przełom. Jego domowa wersja Lichtenhainera i jej sukces na konkursie okazał się przełomem w wyborze dalszej drogi zawodowej. Bardzo nam miło, że po latach Piotrek odgrzebał starą recepturę i pozwolił ją nam przełożyć na duże garnki!
- Ekstrakt: 8% wag.
- alk. 3% obj.
bitter
przekład #5
Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Dlatego też do projektu Przekład zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Nie ma żadnych wątpliwości, że należy do nich niezwykle lubiany w środowisku Filip Mazur. Jego wielkim marzeniem było uwarzenie na komercyjną skalę klasycznego brytyjskiego bittera o niskim ekstrakcie. Cieszymy się, że mogliśmy pomóc w realizacji tego marzenia!
- Ekstrakt: 10% wag.
- alk. 4% obj.
NITRO oatmeal stout
podkowa
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 5.5% obj.
Czech pils
krążek 2025
Piwo i hokej to chyba dwie największe miłości Czechów. Na hokeju może i się nie znamy, ale na piwie chyba całkiem nieźle. A że w klasycznych stylach się specjalizujemy, to postanowiliśmy raz jeszcze zmierzyć się z klasyczną czeską dwunastką (no, jedenastką i pół). Krążek 2025 to zdecydowanie jedno z najlepszych piw w naszej historii. Poprawiona receptura, jest jeszcze bardziej czesko niż wcześniej!
- Ekstrakt: 11.5% wag.
- alk. 4.8% obj.
Rosanke
przekład #4
Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Dlatego też do projektu Przekład zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Nie ma żadnych wątpliwości, że należą do nich Karolina i Wojciech Ściana, założyciele i właściciele browaru Cztery Ściany. Jest nam niezmiernie miło, że dostaliśmy szansę na przekład ich legendarnej już receptury na Rosanke. Tradycyjne piwo mazurskich chłopów warzone z dodatkiem przypraw i ziół to zdecydowanie to, czego w naszym bogatym piwowarskim portfolio brakowało!
- Ekstrakt: 11% wag.
- alk. 4.3% obj.
baltic porter
kotwica
Do pierwszego w historii naszego browaru porteru bałtyckiego podeszliśmy klasycznie. Delikatną paloność i zaznaczoną goryczkę równoważy mocno czekoladowa baza słodowa. W aromacie praliny, kawa zbożowa oraz nuta suszonych owoców - śliwek i wiśni. Powinno trafić w gusta miłośników stylu.
- Ekstrakt: 22% wag.
- alk. 8% obj.
polotmavé
wycieczka #2
Klarowny, ciemnobursztynowy, porządnie nachmielony czeski lager. Zarówno na goryczkę, jak i na aromat sypnęliśmy klasyczny żatecki chmiel Saaz. To co, zabierasz się z nami na wycieczkę do Pragi!?
- Ekstrakt: 12.5% wag.
- alk. 5.5% obj.
milk stout
kanka
Bez dodatków, bez aromatów, bez kombinowania. Klasyczny milk stout. Po prostu. W aromacie kawa z mlekiem i czekolada, w smaku podobnie, choć jest i sporo paloności. Słodycz delikatna i nienachalna. Kanka to piwo uwarzone w zgodzie z naszą dewizą i jest do picia na litry, nie na szklanki!
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 5% obj.
Belgian pale ale
przekład #2
Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Po wielkim sukcesie przekładu receptury Scottish Heavy autorstwa Wojciecha Skorackiego postanowiliśmy zrobić z tego serię! Do współpracy zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Zalicza się do nich niewątpliwie Pan Darek z Browaru Artezan, czyli jeden z pionierów polskiej piwnej rewolucji. Współotwierał w końcu pierwszy fizyczny browar rzemieślniczy. Przed Wami niezwykle niszowy na ten czasy styl - Belgian pale ale. Mamy nadzieję, że udało się nam wiernie odwzorować oryginalną recepturę.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
Irish dry stout NITRO
harfa
Harfa to nasz hołd dla klasycznych irlandzkich stoutów wysycanych azotem. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.5% obj.
marcowe
precel 2024
Precel to klasyczny bawarski bursztynowy lager. Gładki, delikatnie kremowy. Goryczka jest tu wyraźnie zaznaczona, acz nieprzesadna. W aromacie wyczujecie nuty chlebowe - tostowe. Marcowe doskonale nadaje się jako kompan na grilla czy do obiadu. Zagryzione preclem szybko znika ze szkła. Prost!
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 5.9% obj.
English Porter NITRO
Ostoja
Lekki czekoladowy porter, z nutami orzechów, karmelu i toffi, o pięknej kremowej teksturze, którą zawdzięcza azotowi użytemu do wysycenie piwa. Do sięgnięcia po ten styl namówiła nas ekipa Szynkarni - legendarnego pubu z kraftem będącego obowiązkowym punktem odwiedzin wszystkich miłośników dobrego piwa we Wrocławiu. Jesteśmy zaszczyceni, że mogliśmy uwarzyć to piwo w kooperacji i to z nie byle jakiej okazji! Wrocławska ostoja angielskiej klasyki - jedyny taki adres w okolicy - obchodzi swoje 11 urodziny. Sto lat, Szynkarnio!
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 5% obj.
Scottish Heavy
przekład
W uznaniu dla wielkiego dziedzictwa jakim jest piwowarstwo domowe oraz z okazji 11 urodzin gdańskiej Pułapki przygotowaliśmy piwo, które w swej kuchni uwarzył lata temu Wojciech Skoracki. Wojciech - na co dzień szef kuchni i współwłaściciel legendarnego gdańskiego pubu z kraftem - jak każdy piwowar domowy przez lata marzył, by przełożyć swoje recepturki z małych na duże garnki. Tak oto powstał Przekład. Scottish Heavy, wbrew nazwie stylu, jest piwem lekkim, nadającym się do picia na litry, a nie szklanki!
- Ekstrakt: 10% wag.
- alk. 4% obj.
Vienna lager
wycieczka
Kolejne nowe piwo z Przetwórni Chmielu i kolejny klasyk. Przed Wami klarowny, bursztynowo-czerwony, solidnie nachmielony na goryczkę lager. To co, zabierasz się z nami na wycieczkę do Wiednia!?
- Ekstrakt: 12.5% wag.
- alk. 5.5% obj.
brown ale
refleks
To było modne w 2014... Ale mamy refleks! Klasyki to nasza pasja, to sięgamy po styl, którego na naszym kraftowym rynku mało. Podeszliśmy do tematu klasycznie, po brytyjsku. W aromacie karmel, czekolada i prażone orzechy. W smaku podobnie. Do tego - dzięki wysyceniu azotem - piękna kremowa tekstura. Do picia na litry, nie na szklanki!
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 5.5% obj.
Czech style Pils
krążek
iwo i hokej to chyba dwie największe miłości Czechów. Na hokeju może i się nie znamy, ale na piwie chyba całkiem nieźle. A że w klasycznych stylach się specjalizujemy, to - nieco na fali ostatnich sukcesów czeskiej reprezentacji - postanowiliśmy uwarzyć klasyczną czeską jedenastkę i pół i nazwać ją krążek. Mamy nadzieję, że realizacja była równie dobra co pomysł!
- Ekstrakt: 11.5% wag.
- alk. 4.5% obj.
chocolate NITRO stout
deseń
To piwo to nasz hołd dla klasycznych stoutów wysycanych azotem. Czekoladowe, super pijalne o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze. Do zasypu wybraliśmy słody pochodzące z rzemieślniczej, rodzinnej holenderskiej słodowni The Swaen.
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 5.5% obj.
oatmeal stout NITRO
tekstura
To piwo to nasz hołd dla klasycznych stoutów wysycanych azotem. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze. Płatki i słód owsiany dodają piwu pełni.
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 4.8% obj.
Munich Helles
kontra
Monachijskie jasne - Munich Helles to najpopularniejsze piwo w południowych Niemczech. Uwarzone po raz pierwszy w końcu XIX wieku w kontrze do popularnych pilznerów. Jasne, pełne, słodowe, o nieco bardziej subtelnej goryczce i niższym aromacie chmielowym niż czeski pilzner.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
pszeniczne
pszenica
Klasyczne, jasne, lekkie pszeniczne piwo do picia na co dzień. Pszenica swój charakter zawdzięcza przede wszystkim specjalnym drożdżom, które nadają piwu aromat bananów i goździków.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
Berliner Weisse
lotka
Lekka, zwiewna, (w)chodzi bardzo szybko. Niekoniecznie zagrasz nią w badmintona, ale po ciężkim treningu sprawdzi się doskonale w roli izotoniku. Berliner Weisse to bardzo lekkie, kwaśne pszeniczne piwo idealnie wpisujące się w naszą filozofię - uwarzyliśmy je do picia na litry nie na szklanki. Oryginalnie warzone w Berlinie, od dłuższego czasu zdobywa popularność pośród miłośników kwaśnych piw w całej Europie. My sięgamy po najbardziej klasyczną wersję - bez dodatku owoców.
- Ekstrakt: 10% wag.
- alk. 3.5% obj.
Dortmunder
studnia
Dortmunder to klasyczny jasny lager, warzony tradycyjnie na wodzie z dużą zawartością minerałów (siarczanów, węglanów i chlorków), czego efektem - w bezpośrednim porównaniu do pilsów - jest bardziej wyrazisty smak. Mineralność jest tu na poziomie wody mineralnej.
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 4.8% obj.
keller
piwnica
Piwnica to keller, czyli jasny, niefiltrowany, delikatnie nagazowany klasyczny lager. W dawnych czasach, kiedy nie było jeszcze systemów chłodniczych, to naturalnie mętne piwo fermentowało w niezaszpuntowanych beczkach w głębokich podziemiach browaru. Specjalistami w tym temacie byli Bawarczycy z Frankonii. Staraliśmy się im dorównać! Udało się?
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.8% obj.
oatmeal stout
aksamit
Aksamit jest aksamitny. Jedwabisty, kremowy, czekoladowo-kawowy. To kolejne piwo, które wpisuje się w naszą filozofię - nadaje się do picia na litry, nie na szklanki!
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.7% obj.
dry stout
pompa
Pompa to nasz hołd dla klasycznych brytyjskich stoutów. W wyspiarskich pubach nalewa się je często za pomocą ręcznej pompy. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4% obj.
kölsch style ale
sztanga
Sztanga to nasz hołd dla piwa warzonego w Kolonii. Nazwa pochodzi od szkła, w którym jest serwowane. Wysoka, długa i prosta szklanka nazywana jest sztangą - z niemieckiego die Stange. Tradycyjny Kölsch fermentowany jest drożdżami górnej fermentacji, ale przypomina charakterem klasycznego lagera. Bardzo jasne, niezwykle klarowne, lekkie orzeźwiające piwo idealnie wpisuje się w naszą dewizę - „do picia na litry, nie na…sztangi”.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.8% obj.
marcowe
precel
Precel to klasyczny bawarski bursztynowy lager. Gładki, delikatnie kremowy. Goryczka jest tu wyraźnie zaznaczona, acz nieprzesadna. W aromacie wyczujecie nuty chlebowe - tostowe. Marcowe doskonale nadaje się jako kompan na grilla czy do obiadu. Zagryzione preclem szybko znika ze szkła. Prost!
- Ekstrakt: 14.5% wag.
- alk. 5.9% obj.
witbier
słomka
Klasyka belgijskiego piwowarstwa. Lekkie, orzeźwiające piwo pszeniczne z dodatkiem kolendry i skórki z pomarańczy, o charakterystycznej słomkowej barwie i owocowym aromacie. Idealnie gasi pragnienie, doskonale pasuje do obiadu czy wieczornej kolacji.
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 5% obj.
imperialne grodziskie
dym
Nasz hołd dla piwa grodziskiego - jedynego polskiego stylu piwnego. Oryginalne grodziskie to bardzo lekkie, bardzo jasne wędzone piwo pszeniczne. W naszej interpretacji staraliśmy się wiernie odtworzyć wszystkie jego najważniejsze cechy, z pominięciem zawartości alkoholu. Dym to wersja imperialna - Grodzisz na zimę, kiedy to chętniej sięgamy po piwa bardziej treściwe.
- Ekstrakt: 11.5% wag.
- alk. 5% obj.
pils
kanon
Jasne, lekkie, klarowne piwo do picia na co dzień. Inspirowane tradycyjnym piwowarstwem z Czech i Niemiec: z wyraźnie zaznaczoną goryczką, bez zbędnych udziwnień. Pils. Po prostu pils - piwowarski kanon.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
milk stout
kanka
Bez dodatków, bez aromatów, bez kombinowania. Klasyczny milk stout. Po prostu. W aromacie kawa z mlekiem i czekolada, w smaku podobnie, słodycz delikatna, nienachalna.
- Ekstrakt: 20% wag.
- alk. 7% obj.































































Piękne zdjęcia i piękne słowa - tak, zdecydowanie Przekład to seria piw, po które warto sięgać. Dziś wysłaliśmy do hurtowni puszki z kolejnymi cyferkami: #5 to ordinary bitter według receptury Filipa Mazura, a #6 to Lichtenhainer od Piotrka Czarnego. Mega piwa, w niszowych lub mega niszowych stylach! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Zakłady Azotowe Książenice prezentują: Podkowa, oatmeal stout NITRO! Zrobiliśmy mały falstart, bo piwo planowane było z myślą o Dniu Świętego Patryka, ale dzięki temu, iż jest już dostępne na rynku, to jest szansa, że spokojnie do 17 marca zdążycie je zdobyć! Podkowa to kremowy stout, o pięknej, aksamitnej teksturze. Super pijalny i mega czekoladowy. Zdecydowanie warto spróbować! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Kiedyś to było. Dawniej wszystko robiło wrażenie. Wystarczyło, że piwowar sypnął amerykańskiego chmielu do umiejętnie uwarzonego ale’a i człowiek się cieszył. W aromacie trochę grejpfrutów, a trochę innych cytrusów, w smaku wyraźnie wyczuwalna goryczka i starczy. Nie mówimy, że rozwój polskiego piwowarskiego rzemiosła to coś złego, wręcz przeciwnie, fajnie, że wszyscy poszliśmy technologicznie aż ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Oldtimer? Już czuję ssanie
Hokej i piwo. Zdecydowanie to dwie miłości Czechów. I zwykle idą w parze. My może i na hokeju się nie znamy, ale za to na warzeniu klasyki całkiem nieźle i wiecie co, znów nam wyszło! Nieskromnie i zgodnie jako ekipa Przetwórni Chmielu zalecamy Wam tegoż Krążka spróbować. Nasz najlepszy pils w historii. W zasypie słód klepiskowy, tak jak tradycja nakazuje; chmielony Saazem, tak jak wypada. 11.5 ek ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Mocny i gęsty. 30 Plato i 12% alkoholu. Bez dodatków i nieleżakowany w beczce. Klasyczny, co nie oznacza wcale, że nudny. Idealnie zbalansowany - ani przesadnie deserowy, ani że bez goryczki. Imperialny stout jakich na rynku mało. Nadzwyczajny! Rozlaliśmy go w puszki i w kegi, a część nalaliśmy do dębowych beczek, ale o tym to nieco później. Polecamy! Mamy nadzieję, że Esencja 2025 już niebawem tr ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Najpierw napiłbym się herbatki. Herbatki z piwkiem. Bez cytrynki.
W przyszłym tygodniu na rozlew trafi CZAJ. Bazą jest tu doskonałe west coast IPA (było tak dobre, że ustaliliśmy, że musimy jeszcze takie uwarzyć!) chmielone Superdelickiem, które infuzowaliśmy Earl Greyem z dodatkiem pomarańczy i płatków róży. Herbaciane nuty mieszają się z tropikalnymi, a goryczka jest naprawdę solidna.
Dystrybu ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
browardzikiwschod.pl/piwa/czaj-apacza/
Najlepiej
Tak, proszę pana, oczywiście proszę pana. 20 IBU, proszę pana, 30 IBU też może być, i 50, proszę pana się znajdzie.
Bierz tego Lichtenhainera albo strzelam! Wspaniały dziś dzień dla polskiego piwowarstwa domowego i rzemieślniczego! Odtwarzamy legendarną recepturę Piotrka Czarnego na lekkie, pszeniczne i kwaśne piwo! 8 BLG i ledwo lekko ponad 3% alkoholu. Przekład #6 to będzie PRZEŁOM! Bo kto by się nie napił takiej niemieckiej, skwaśniałej wersji naszego grodziskiego!? A jak już padło to słowo klucz: nie zgadni ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
w Białowieży!
gdzie to się domyślam, pytanie: kiedy?
Dzisiaj w browarze gościliśmy Filipa Mazura. Przyjechał do nas aż ze Szczecina! Może i z lekkim niedowierzaniem przyjęliśmy informację, że to miasto istnieje, za to z dużą dozą ekscytacji spojrzeliśmy na starą recepturę domową, którą ze sobą stamtąd zabrał. Przekład #5 to bitter 10 BLG. Podobno nikt tak na komercyjną skalę w Polsce nie robił, a według Filipa tak jest prawilnie. Prawilne piwo od pr ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Nitro?
Przecież jest napisane Mazur to oznacza, że nie może być ze Szczecina.
Trochę bitterów 10 Plato w Polsce powstało. Zaczynając od warzonego regularnie w TEA Time Brewpub. Na angielskiej warzelni, serwowany angielskimi pompami z angielskich casków i serwowany na pinty
Niby Polak a piwo z Anglii robi...
Filipku daj buziaka za tego bitterka
View more comments
Przekład to wspaniała seria, w której czerpiemy z wielkiego dziedzictwa polskiego kraftu, jakim jest piwowarstwo domowe. Ostatnia uwarzona warka to Rosanke według receptury Karoliny i Wojciecha Ścianów z Browar Cztery Ściany. Wciąż mamy dostępne kilka kegów, zachęcamy do namawiania swoich ulubionych pubów do zamówienia
A w tym tygodniu warzymy kolejne Przekłady. Tym razem odwiedzą nas Filip Ma ... See MoreSee Less
Comment on Facebook