Czech pils
krążek 2025
Piwo i hokej to chyba dwie największe miłości Czechów. Na hokeju może i się nie znamy, ale na piwie chyba całkiem nieźle. A że w klasycznych stylach się specjalizujemy, to postanowiliśmy raz jeszcze zmierzyć się z klasyczną czeską dwunastką (no, jedenastką i pół). Krążek 2025 to zdecydowanie jedno z najlepszych piw w naszej historii. Poprawiona receptura, jest jeszcze bardziej czesko niż wcześniej!
- Ekstrakt: 11.5% wag.
- alk. 4.8% obj.
Rosanke
przekład #4
Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Dlatego też do projektu Przekład zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Nie ma żadnych wątpliwości, że należą do nich Karolina i Wojciech Ściana, założyciele i właściciele browaru Cztery Ściany. Jest nam niezmiernie miło, że dostaliśmy szansę na przekład ich legendarnej już receptury na Rosanke. Tradycyjne piwo mazurskich chłopów warzone z dodatkiem przypraw i ziół to zdecydowanie to, czego w naszym bogatym piwowarskim portfolio brakowało!
- Ekstrakt: 11% wag.
- alk. 4.3% obj.
baltic porter
kotwica
Do pierwszego w historii naszego browaru porteru bałtyckiego podeszliśmy klasycznie. Delikatną paloność i zaznaczoną goryczkę równoważy mocno czekoladowa baza słodowa. W aromacie praliny, kawa zbożowa oraz nuta suszonych owoców - śliwek i wiśni. Powinno trafić w gusta miłośników stylu.
- Ekstrakt: 22% wag.
- alk. 8% obj.
polotmavé
wycieczka #2
Klarowny, ciemnobursztynowy, porządnie nachmielony czeski lager. Zarówno na goryczkę, jak i na aromat sypnęliśmy klasyczny żatecki chmiel Saaz. To co, zabierasz się z nami na wycieczkę do Pragi!?
- Ekstrakt: 12.5% wag.
- alk. 5.5% obj.
milk stout
kanka
Bez dodatków, bez aromatów, bez kombinowania. Klasyczny milk stout. Po prostu. W aromacie kawa z mlekiem i czekolada, w smaku podobnie, choć jest i sporo paloności. Słodycz delikatna i nienachalna. Kanka to piwo uwarzone w zgodzie z naszą dewizą i jest do picia na litry, nie na szklanki!
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 5% obj.
Belgian pale ale
przekład #2
Bo piwowarstwo domowe to najpiękniejsze hobby świata! Po wielkim sukcesie przekładu receptury Scottish Heavy autorstwa Wojciecha Skorackiego postanowiliśmy zrobić z tego serię! Do współpracy zapraszamy piwowarów domowych, którzy przeszli na zawodostwo i osiągnęli sukces. Zalicza się do nich niewątpliwie Pan Darek z Browaru Artezan, czyli jeden z pionierów polskiej piwnej rewolucji. Współotwierał w końcu pierwszy fizyczny browar rzemieślniczy. Przed Wami niezwykle niszowy na ten czasy styl - Belgian pale ale. Mamy nadzieję, że udało się nam wiernie odwzorować oryginalną recepturę.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
Irish dry stout NITRO
harfa
Harfa to nasz hołd dla klasycznych irlandzkich stoutów wysycanych azotem. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.5% obj.
marcowe
precel 2024
Precel to klasyczny bawarski bursztynowy lager. Gładki, delikatnie kremowy. Goryczka jest tu wyraźnie zaznaczona, acz nieprzesadna. W aromacie wyczujecie nuty chlebowe - tostowe. Marcowe doskonale nadaje się jako kompan na grilla czy do obiadu. Zagryzione preclem szybko znika ze szkła. Prost!
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 5.9% obj.
English Porter NITRO
Ostoja
Lekki czekoladowy porter, z nutami orzechów, karmelu i toffi, o pięknej kremowej teksturze, którą zawdzięcza azotowi użytemu do wysycenie piwa. Do sięgnięcia po ten styl namówiła nas ekipa Szynkarni - legendarnego pubu z kraftem będącego obowiązkowym punktem odwiedzin wszystkich miłośników dobrego piwa we Wrocławiu. Jesteśmy zaszczyceni, że mogliśmy uwarzyć to piwo w kooperacji i to z nie byle jakiej okazji! Wrocławska ostoja angielskiej klasyki - jedyny taki adres w okolicy - obchodzi swoje 11 urodziny. Sto lat, Szynkarnio!
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 5% obj.
Scottish Heavy
przekład
W uznaniu dla wielkiego dziedzictwa jakim jest piwowarstwo domowe oraz z okazji 11 urodzin gdańskiej Pułapki przygotowaliśmy piwo, które w swej kuchni uwarzył lata temu Wojciech Skoracki. Wojciech - na co dzień szef kuchni i współwłaściciel legendarnego gdańskiego pubu z kraftem - jak każdy piwowar domowy przez lata marzył, by przełożyć swoje recepturki z małych na duże garnki. Tak oto powstał Przekład. Scottish Heavy, wbrew nazwie stylu, jest piwem lekkim, nadającym się do picia na litry, a nie szklanki!
- Ekstrakt: 10% wag.
- alk. 4% obj.
Vienna lager
wycieczka
Kolejne nowe piwo z Przetwórni Chmielu i kolejny klasyk. Przed Wami klarowny, bursztynowo-czerwony, solidnie nachmielony na goryczkę lager. To co, zabierasz się z nami na wycieczkę do Wiednia!?
- Ekstrakt: 12.5% wag.
- alk. 5.5% obj.
brown ale
refleks
To było modne w 2014... Ale mamy refleks! Klasyki to nasza pasja, to sięgamy po styl, którego na naszym kraftowym rynku mało. Podeszliśmy do tematu klasycznie, po brytyjsku. W aromacie karmel, czekolada i prażone orzechy. W smaku podobnie. Do tego - dzięki wysyceniu azotem - piękna kremowa tekstura. Do picia na litry, nie na szklanki!
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 5.5% obj.
Czech style Pils
krążek
iwo i hokej to chyba dwie największe miłości Czechów. Na hokeju może i się nie znamy, ale na piwie chyba całkiem nieźle. A że w klasycznych stylach się specjalizujemy, to - nieco na fali ostatnich sukcesów czeskiej reprezentacji - postanowiliśmy uwarzyć klasyczną czeską jedenastkę i pół i nazwać ją krążek. Mamy nadzieję, że realizacja była równie dobra co pomysł!
- Ekstrakt: 11.5% wag.
- alk. 4.5% obj.
chocolate NITRO stout
deseń
To piwo to nasz hołd dla klasycznych stoutów wysycanych azotem. Czekoladowe, super pijalne o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze. Do zasypu wybraliśmy słody pochodzące z rzemieślniczej, rodzinnej holenderskiej słodowni The Swaen.
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 5.5% obj.
oatmeal stout NITRO
tekstura
To piwo to nasz hołd dla klasycznych stoutów wysycanych azotem. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze. Płatki i słód owsiany dodają piwu pełni.
- Ekstrakt: 14% wag.
- alk. 4.8% obj.
Munich Helles
kontra
Monachijskie jasne - Munich Helles to najpopularniejsze piwo w południowych Niemczech. Uwarzone po raz pierwszy w końcu XIX wieku w kontrze do popularnych pilznerów. Jasne, pełne, słodowe, o nieco bardziej subtelnej goryczce i niższym aromacie chmielowym niż czeski pilzner.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
pszeniczne
pszenica
Klasyczne, jasne, lekkie pszeniczne piwo do picia na co dzień. Pszenica swój charakter zawdzięcza przede wszystkim specjalnym drożdżom, które nadają piwu aromat bananów i goździków.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
Berliner Weisse
lotka
Lekka, zwiewna, (w)chodzi bardzo szybko. Niekoniecznie zagrasz nią w badmintona, ale po ciężkim treningu sprawdzi się doskonale w roli izotoniku. Berliner Weisse to bardzo lekkie, kwaśne pszeniczne piwo idealnie wpisujące się w naszą filozofię - uwarzyliśmy je do picia na litry nie na szklanki. Oryginalnie warzone w Berlinie, od dłuższego czasu zdobywa popularność pośród miłośników kwaśnych piw w całej Europie. My sięgamy po najbardziej klasyczną wersję - bez dodatku owoców.
- Ekstrakt: 10% wag.
- alk. 3.5% obj.
Dortmunder
studnia
Dortmunder to klasyczny jasny lager, warzony tradycyjnie na wodzie z dużą zawartością minerałów (siarczanów, węglanów i chlorków), czego efektem - w bezpośrednim porównaniu do pilsów - jest bardziej wyrazisty smak. Mineralność jest tu na poziomie wody mineralnej.
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 4.8% obj.
keller
piwnica
Piwnica to keller, czyli jasny, niefiltrowany, delikatnie nagazowany klasyczny lager. W dawnych czasach, kiedy nie było jeszcze systemów chłodniczych, to naturalnie mętne piwo fermentowało w niezaszpuntowanych beczkach w głębokich podziemiach browaru. Specjalistami w tym temacie byli Bawarczycy z Frankonii. Staraliśmy się im dorównać! Udało się?
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.8% obj.
oatmeal stout
aksamit
Aksamit jest aksamitny. Jedwabisty, kremowy, czekoladowo-kawowy. To kolejne piwo, które wpisuje się w naszą filozofię - nadaje się do picia na litry, nie na szklanki!
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.7% obj.
dry stout
pompa
Pompa to nasz hołd dla klasycznych brytyjskich stoutów. W wyspiarskich pubach nalewa się je często za pomocą ręcznej pompy. Lekkie, czekoladowe, super pijalne piwo o aksamitnej, kremowej wręcz teksturze.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4% obj.
kölsch style ale
sztanga
Sztanga to nasz hołd dla piwa warzonego w Kolonii. Nazwa pochodzi od szkła, w którym jest serwowane. Wysoka, długa i prosta szklanka nazywana jest sztangą - z niemieckiego die Stange. Tradycyjny Kölsch fermentowany jest drożdżami górnej fermentacji, ale przypomina charakterem klasycznego lagera. Bardzo jasne, niezwykle klarowne, lekkie orzeźwiające piwo idealnie wpisuje się w naszą dewizę - „do picia na litry, nie na…sztangi”.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 4.8% obj.
marcowe
precel
Precel to klasyczny bawarski bursztynowy lager. Gładki, delikatnie kremowy. Goryczka jest tu wyraźnie zaznaczona, acz nieprzesadna. W aromacie wyczujecie nuty chlebowe - tostowe. Marcowe doskonale nadaje się jako kompan na grilla czy do obiadu. Zagryzione preclem szybko znika ze szkła. Prost!
- Ekstrakt: 14.5% wag.
- alk. 5.9% obj.
witbier
słomka
Klasyka belgijskiego piwowarstwa. Lekkie, orzeźwiające piwo pszeniczne z dodatkiem kolendry i skórki z pomarańczy, o charakterystycznej słomkowej barwie i owocowym aromacie. Idealnie gasi pragnienie, doskonale pasuje do obiadu czy wieczornej kolacji.
- Ekstrakt: 13% wag.
- alk. 5% obj.
imperialne grodziskie
dym
Nasz hołd dla piwa grodziskiego - jedynego polskiego stylu piwnego. Oryginalne grodziskie to bardzo lekkie, bardzo jasne wędzone piwo pszeniczne. W naszej interpretacji staraliśmy się wiernie odtworzyć wszystkie jego najważniejsze cechy, z pominięciem zawartości alkoholu. Dym to wersja imperialna - Grodzisz na zimę, kiedy to chętniej sięgamy po piwa bardziej treściwe.
- Ekstrakt: 11.5% wag.
- alk. 5% obj.
pils
kanon
Jasne, lekkie, klarowne piwo do picia na co dzień. Inspirowane tradycyjnym piwowarstwem z Czech i Niemiec: z wyraźnie zaznaczoną goryczką, bez zbędnych udziwnień. Pils. Po prostu pils - piwowarski kanon.
- Ekstrakt: 12% wag.
- alk. 5% obj.
milk stout
kanka
Bez dodatków, bez aromatów, bez kombinowania. Klasyczny milk stout. Po prostu. W aromacie kawa z mlekiem i czekolada, w smaku podobnie, słodycz delikatna, nienachalna.
- Ekstrakt: 20% wag.
- alk. 7% obj.
Mocny i gęsty. 30 Plato i 12% alkoholu. Bez dodatków i nieleżakowany w beczce. Klasyczny, co nie oznacza wcale, że nudny. Idealnie zbalansowany - ani przesadnie deserowy, ani że bez goryczki. Imperialny stout jakich na rynku mało. Nadzwyczajny! Rozlaliśmy go w puszki i w kegi, a część nalaliśmy do dębowych beczek, ale o tym to nieco później. Polecamy! Mamy nadzieję, że Esencja 2025 już niebawem trafi do Waszych ulubionych pubów i sklepów z kraftem! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Najpierw napiłbym się herbatki. Herbatki z piwkiem. Bez cytrynki.
W przyszłym tygodniu na rozlew trafi CZAJ. Bazą jest tu doskonałe west coast IPA (było tak dobre, że ustaliliśmy, że musimy jeszcze takie uwarzyć!) chmielone Superdelickiem, które infuzowaliśmy Earl Greyem z dodatkiem pomarańczy i płatków róży. Herbaciane nuty mieszają się z tropikalnymi, a goryczka jest naprawdę solidna.
Dystrybucja kegów rusza od poniedziałku, puszek tydzień później. Zdecydowanie warto! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
browardzikiwschod.pl/piwa/czaj-apacza/
Najlepiej
Tak, proszę pana, oczywiście proszę pana. 20 IBU, proszę pana, 30 IBU też może być, i 50, proszę pana się znajdzie.
Bierz tego Lichtenhainera albo strzelam! Wspaniały dziś dzień dla polskiego piwowarstwa domowego i rzemieślniczego! Odtwarzamy legendarną recepturę Piotrka Czarnego na lekkie, pszeniczne i kwaśne piwo! 8 BLG i ledwo lekko ponad 3% alkoholu. Przekład #6 to będzie PRZEŁOM! Bo kto by się nie napił takiej niemieckiej, skwaśniałej wersji naszego grodziskiego!? A jak już padło to słowo klucz: nie zgadniecie gdzie premiera! 😁 ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
w Białowieży!
gdzie to się domyślam, pytanie: kiedy?
Dzisiaj w browarze gościliśmy Filipa Mazura. Przyjechał do nas aż ze Szczecina! Może i z lekkim niedowierzaniem przyjęliśmy informację, że to miasto istnieje, za to z dużą dozą ekscytacji spojrzeliśmy na starą recepturę domową, którą ze sobą stamtąd zabrał. Przekład #5 to bitter 10 BLG. Podobno nikt tak na komercyjną skalę w Polsce nie robił, a według Filipa tak jest prawilnie. Prawilne piwo od prawilnego piwowara. Klasycznie, po brytyjsku, chmielone brytyjskimi odmianami. Zasmakuje Wam. Obiecujemy! Premiera w marcu!
PS. Jutro warzymy kolejny Przekład! 🔥 ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Nitro?
Przecież jest napisane Mazur to oznacza, że nie może być ze Szczecina.
Trochę bitterów 10 Plato w Polsce powstało. Zaczynając od warzonego regularnie w TEA Time Brewpub. Na angielskiej warzelni, serwowany angielskimi pompami z angielskich casków i serwowany na pinty 😎
Niby Polak a piwo z Anglii robi...
Filipku daj buziaka za tego bitterka 😘
View more comments
Przekład to wspaniała seria, w której czerpiemy z wielkiego dziedzictwa polskiego kraftu, jakim jest piwowarstwo domowe. Ostatnia uwarzona warka to Rosanke według receptury Karoliny i Wojciecha Ścianów z Browar Cztery Ściany. Wciąż mamy dostępne kilka kegów, zachęcamy do namawiania swoich ulubionych pubów do zamówienia 😉
A w tym tygodniu warzymy kolejne Przekłady. Tym razem odwiedzą nas Filip Mazur z Folgi i Piotrek Czarny z Browaru Przełom. A co uwarzymy z nimi!? Samo dobro! Szczegóły od jutra! Śledźcie nasze media społecznościowe! 🙂 ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Początek roku to w wielu pubach okres lekkiego przestoju, w związku z tym wciąż czekamy na więcej zamówień na naszą najnowszą do…sypaną chmielem double ipkę! Puszki wyszły w świat, kegów jeszcze troszkę zostało na stanie. Jeśli gdzieś traficie to zdecydowanie warto spróbować! Przetwór #1 to propozycja dla miłośników słodszych klimatów. Mega intensywny tropikalnie-mandarynkowo-kokosowy aromat przekłada się na smak - no west coast to to nie jest 🤪 Dajcie znać jak gdzieś dorwiecie i czy smakowało! ✋ ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
w Ząbkowicach Śląskich z przesyłką do paczkomatu 😉
pycha!!!
Skoro nazywamy się Przetwórnia Chmielu to powinniśmy przetwarzać chmiel, co nie? Zaczynamy zatem nową serię piw napakowanych chmielem. Przed Wami pierwsze z wielu soczyste, mętne, turbo owocowe double IPA. Za wspaniały aromat odpowiadają tu mega tropikalny Superdelic oraz mandarynkowo-kokosowe Sabro. Po pierwszych testach czujemy jeszcze aloes i trochę owoców cytrusowych.
Majstrowaliśmy ostatnio sporo przy naszym sprzęcie do chmielenia, ciągle staramy się udoskonalać naszą pracę, tak żeby nie tylko poprawić jakość i smak, ale również trwałość. Mamy ogromną nadzieję, że nową serią piw trafimy w gusta miłośników soczystych i mętnych ipek. By zwrócić uwagę na zmiany postanowiliśmy również zmienić nieco warstwę wizualną. To co, skaczecie z nami do basenu pełnego chmielu!? Tylko nie zapomnijcie o czepku... ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
"Mega, giga", a tera do widzenia.
Pierwsza premiera 2025 roku to pierwszy w historii naszego browaru porter bałtycki! Termin rozlewu wybraliśmy oczywiście nieprzypadkowo, w końcu w przyszłą sobotę świętujemy Baltic Porter Day. Do Kotwicy podeszliśmy bardzo klasycznie - delikatną paloność i zaznaczoną goryczkę równoważy mocno czekoladowa baza słodowa. W aromacie praliny, kawa zbożowa oraz nuta suszonych owoców - śliwek i wiśni. Powinno trafić w gusta miłośników stylu. Dystrybucja beczek ruszyła dzisiaj, a puszki do sklepów i hurtowni dostarczymy w przyszłym tygodniu. Smacznego! ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Super news! Jaki ekstrakt oraz alko?
Witajcie w Nowym Roku! Życzymy Wam, żeby 2025 okazał się dla Was wspaniałym czasem, pełnym sukcesów i dobrego piwa!
Początek stycznia to doskonały czas na podsumowania. Za nami bardzo intensywne 12 miesięcy, które zdecydowanie możemy uznać za niezwykle udane. W 2024 zaprezentowaliśmy ponad 50 premierowych piw, z czego 48 trafiło w puszki. Nasi piwowarzy przygotowali warki w przeróżnych stylach - uwarzyliśmy bardzo dużo klasyki, były ipki, soury i imperialne stouty. Po raz pierwszy uruchomiliśmy również maszynę do azotowania, wprowadzając na rynek serię piw NITRO. Do największych sukcesów zdecydowanie należy zaliczyć zamieszanie wokół dwóch niesamowitych piw grodziskich - GRUPY G6 i GRUPY G6+ oraz powołanie do życia serii Przekład, w której przypominamy światu o niezwykłym dziedzictwie piwowarstwa domowego. W 2025 roku będziemy dalej kroczyć drogą rozwoju. W browarze szykują się zmiany technologiczne, poprawimy jakość produkcji oraz trwałość naszych piw, wiele wskazuje również na to, że zwiększymy produkcję i zawalczymy mocniej o rynek lokalny. I wydaje się, że to nie wszystko co szykuje dla nas i dla Was Łukasz - założyciel i prezes Przetwórni Chmielu. Podpowiedzią niech będzie to zdjęcie... ... See MoreSee Less
Comment on Facebook
Budynek nareszcie wraca do branży mleczarskiej?🤣
Piękne zbiornik, takie nowe, takie nie do browaru 😊